Διοργάνωση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Big Blue Dot, η -αγγλιστί- Biennale of Contemporary Keramics (BCK) εγκαινιάζεται σήμερα, και θα διαρκέσει συνολικά πέντε μήνες, στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας.

Μια Μπιενάλε που υποστηρίζει την ελληνική κεραμική και θέλει να την αναδείξει παγκοσμίως, στοχεύει στη δημιουργία ερεθισμάτων για νέες αισθητικές τάσεις, στην προώθηση της έρευνας και στην ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ δημιουργών και κοινού. Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης στην Ελλάδα ή Biennale of Contemporary Keramics (BCK) έρχεται από σήμερα στη Σαντορίνη και θα εγκατασταθεί επί πέντε μήνες, μέχρι 26 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, με τη συμμετοχή 20 καλλιτεχνών και 20 πρωτότυπα έργα.

Η BCK, που θα υλοποιείται κάθε δύο χρόνια από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Big Blue Dot, δεν έχει κέντρο την αθηναϊκή μητρόπολη αλλά διεξάγεται κάθε φορά σε ένα διαφορετικό νησί, αντλώντας έμπνευση από τον κάθε τόπο, το μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν του, τα αρχαιολογικά του τοπόσημα, παρουσιάζοντας μια έκθεση και ένα πρόγραμμα με παράλληλες δράσεις, πρότζεκτ, εκθέσεις και εργαστήρια τόσο για καλλιτέχνες όσο και για την τοπική κοινωνία.

Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής έχει τίτλο «Clay Echoes: Unearthing Hidden Narratives/Πηλού αντηχήσεις: Μέσα από κρυμμένες αφηγήσεις», θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, το οποίο, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, παρουσιάζει τη ζωή και τον πολιτισμό της Θήρας κατά την προϊστορική περίοδο, όπως απεικονίζεται μέσα από ποικίλα εκθέματα, κυρίως πήλινα αγγεία και τοιχογραφίες. Το Ακρωτήρι υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα και λιμάνια του Αιγαίου κατά τη Μέση και Υστερη Εποχή του Χαλκού (2000-1700 π.Χ.). Στην περιοχή ανακαλύφθηκαν 5.000 κεραμικά αγγεία διαφόρων τύπων και μεγεθών, εργαλεία, ειδώλια, τελετουργικά αντικείμενα και έπιπλα, τα οποία μαρτυρούν τη μεγάλη ανάπτυξη του οικισμού. «Επιπλέον, σήμερα η παγκόσμια επιρροή της Σαντορίνης την καθιστά ιδανικό πρώτο προορισμό για την BCK και εξαιρετικό μέσο για τη διάδοση της τοπικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας παγκοσμίως. Το νησί διαθέτει ήδη την απαραίτητη υποδομή για τη μεταφορά των έργων και τη φιλοξενία επισκεπτών και καλλιτεχνών και είναι εύκολα προσβάσιμο με πλοίο και αεροπλάνο».

Giorgos Vitsaropoulos

Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας θα φιλοξενήσει είκοσι πρωτότυπα έργα είκοσι καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι επιλέχτηκαν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης, έχοντας κληθεί να εμπνευστούν από τα ευρήματα του προϊστορικού Ακρωτηρίου, να ερευνήσουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους, με τον πηλό ως κυρίαρχο υλικό. Οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν είναι: Γιώργος Βαβάτσης, Helena Boddenberg, Μίρκα Δραπανιώτου, Ule Ewelt, Ion Fukazawa, Amyel Garnaoui, em irvin, Ιωσηφίνα Κοσμά, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Simon Manoha, Ναταλία Μαντά, Στέλλα Μπαρακλιανού, Aylin Önen, Αγγελική Παπαδοπούλου, Desa Philippi, Yoav Reches, Νίκος Σεπετζόγλου, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, Χρήστος Τσουμπλέκας, Yena Young.

Απορίας άξιον είναι πώς νοείται μια Μπιενάλε μόνο με 20 καλλιτέχνες. Εκπληξη προκαλεί, επίσης, πως στη Διεθνή Κριτική Επιτροπή συμμετέχει ως καλλιτεχνική σύμβουλος η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη. Τα υπόλοιπα μέλη είναι: Φραγκούλα Γεώρμα (αρχαιολόγος, υπουργείο Πολιτισμού), Κωνσταντίνα Δασκαλαντωνάκη (επιμελήτρια), Λουκία Θωμοπούλου (καλλιτεχνική διευθύντρια BCK), Μαρίνα Φωκίδη (επιμελήτρια, συγγραφέας, εκπαιδευτικός), Θεοδώρα Χωραφά (κεραμίστρια), Florian Daguet-Bresson (επιμελητής σύγχρονης τέχνης, ιδιοκτήτης γκαλερί), Dr. David Jones (κεραμίστας, θεωρητικός).

Από την Επιτροπή, οι Κ. Δασκαλαντωνάκη, Λ. Θωμοπούλου και Μ. Φωκίδη επιμελούνται την έκθεση μαζί με τη Μάγια Ευσταθίου, έφορο Αρχαιοτήτων Σαντορίνης και αρχαιολόγο του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας. Η Μπιενάλε θα δώσει τρία βραβεία με χρηματικά έπαθλα και δύο τιμητικά βραβεία σε διακεκριμένους Ελληνες καλλιτέχνες για την προσφορά τους στην κεραμική τέχνη.