Η μεγάλη ”μυθοκρουσία”, για φέτος, της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου είχε τίτλο ”ΦΩΘΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ”.
Το μινωικό πλοίο των ”Μυθοκρουσμένων”, με τους 51 κωπηλάτες του, τον κυβερνήτη, Στέλιο Μανωλιούδη και τους δύο πηδαλιούχους, τον Μανόλη Αφραθιανάκη και την Ελένη Μπεζιρτζόγλου, έβαλε πλώρη, την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, για τη Στρογγύλη ή Θήρα, την ”Καλλίστη” των νησιών, τη μαγευτική Santa-Irini.
Μαθητές, καθηγητές, φίλοι και συνεργάτες της ομάδας, αναζήτησαν θρύλους και παραδόσεις της Σαντορίνης, γνώρισαν την γεωλογική της ιστορία και ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό της, όπως καταγράφεται στη διάρκεια των αιώνων μέχρι σήμερα.
Γράφουν σχετικά οι συνεκδρομείς:
Μια μυθοκρουσία, που δεν άναψε μόνο ”φωθιά στη θάλασσα”, αλλά και στην ψυχή, στο μυαλό μας και στις καρδιές μας!
Μια εκδρομή που είχε απ’ όλα: συγκινήσεις, γέλιο, απρόοπτα, μοναδικές εικόνες, γνώσεις και ανεπανάληπτες εμπειρίες.
Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε για να προσφέρει τέτοια βιώματα στα μέλη της.
Επισκεφτήκαμε:
- τον Αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου (Πομπηία της ανατολικής Μεσογείου, τη μυθική Ατλαντίδα κατά άλλους),
- το Ορυχείο Μεταξά (πρώην Μαυρομάτη) και εκστασιαστήκαμε από διάσημη τομή της μινωικής έκρηξης (φοιτητές από όλο το κόσμο έρχονται εδώ και μελετούν τα στρώματα της στάχτης που η μινωική έκρηξη έριξε πάνω στο νησί), απολαύσαμε την υπέροχη θέα της «Καλδέρας» και νιώσαμε τον κίνδυνο στην άκρη του «Χάρακα» (δεξαμενή αποθήκευση της θηραϊκής γης, στα κρεμνά της «Καλδέρας» για φόρτωση των καραβιών),
- το Φηροστεφάνι και τα Φηρά καθώς ο ήλιος χανόταν πίσω από τις Καμένες ή Καϋμένες, δηλαδή το σύγχρονο ηφαίστειο,
- τον αρχαιολογικό χώρο Θήρας (την αρχή του τουλάχιστον αφού ο Αίολος εμπόδισε την ολική άνοδο στο «Μέσα βουνό»),
- το Προϊστορικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, με τα σπουδαία εκθέματα
- το απόγευμα βρεθήκαμε στην Οία, επισκεφθήκαμε το Ναυτικό Μουσείο και μαζί με χιλιάδες άλλους αποχαιρετήσαμε τον ήλιο στο τέλειωμα εκείνης της μέρας σημάδι για αρχή μιας ενδιαφέρουσας νύχτας.
- Η επίσκεψη στη νεώτερη Ευρωπαϊκή γη, στο ηφαίστειο της Νέας Καμένης, ήταν μοναδική εκστατική εμπειρία, ενώ στην Παλαιά Καμένη κάναμε μπάνιο στα θερμά νερά.
- Το σπουδαίο Λαογραφικό μουσείο Λιγνού όπου μας ξενάγησε ο δάσκαλος Τάσος Μελικούρτης στην Κάναβα (χώρο οινοποίησης και αποθήκευσης οίνου), στη σπηλιά με την «Κοψιά» δηλαδή τον μοναδικό αλλά εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο εξόρυξης της θηραϊκής γης.
- Το Ημεροβίγλι την ώρα του ηλιοβασιλέματος.
- Το Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου του ”Ξεχρεωτή” και γνωρίσαμε ξεχωριστούς ανθρώπους, αλλά στην επιστροφή από την Οία, χρειάσθηκε να σηκώσουμε ένα αυτοκίνητο για να ξεμπλοκάρει ο δρόμος.
- Το Γεωλογικό Μουσείο στην Περίσσα, το οποίο άνοιξε για μας ο φυσιογνώστης συνάδελφος Σαμψών Κατσίπης. Είδαμε τα σπουδαία εκθέματα (τα αρχαιότερα φύλλα ελιάς και άλλων φυτικών ειδών 50.000 – 60.000 χρόνων, τα καμένα ξύλα ελιάς που χρονολόγησαν τη μινωική έκρηξη -1613 π.Χ.- και τις καμινάδες, δηλαδή αρχαία θειοβακτήρια από το ηφαίστειο «Κολούμπος» δείκτες της αφετηρίας της ζωής στον πλανήτη μας πριν 3,6 -3,7 δις χρόνια).
- Το Μουσείο ντομάτας Saf (Santorini Arts Factory), στη Βλυχάδα, όπου δοκιμάσαμε σφηνάκια ντομάτας και γνωρίσαμε μια πλευρά της Σαντορίνης του περασμένου αιώνα.
- Το Οινοποιείο Μπουτάρη, στο οποίο ο γεωπόνος Πέτρος Βαμβακούσης μας ξενάγησε στα αμπέλια και τα κελάρια της μονάδας και αφού γευτήκαμε τα εξαιρετικά κρασιά που παράγει το λαβωμένο έδαφος της Σαντορίνης, κατηφορίσαμε με δυσθυμία (αφού το όνειρο τέλειωνε) το δρόμο για το Αθηνιό, το λιμάνι της επιστροφής.
Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι των ”Μυθοκρουσμένων” και ιδιαίτερα το Νεκτάριο Περογιαννάκη, που κατέγραφε με την κάμερά του καθώς και τη διευθύντρια του Εσπερινού Γυμνασίου Εύα Αποστολάκη.
Η εκδρομή δεν τα πραγματοποιούνταν χωρίς την ευγενική υποστήριξη του SANTO MARIS OIA LUXURY SUITES & SPA του Ομίλου Μεταξά και της SEAJETS, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Διαπίστωση όλων των συνεκδρομέων, ήταν πως, πολλά πλεονεκτήματα στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Κρήτης, μπορούν να αξιοποιηθούν με βιώσιμο τρόπο αρκεί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να συνεργασθούν σε αυτό. Το θαύμα συντελείται όταν κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί.
Πηγή:www.candiadoc.gr