Το διάστημα από τις 20 έως τις 24 Απριλίου 2024, με την περιβαλλοντική ομάδα του 3ου ΓΕΛ Ευόσμου, είχαμε την χαρά να πραγματοποιήσουμε μια συναρπαστική εκπαιδευτική εκδρομή στο όμορφο νησί της Σαντορίνης, ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Διαζώματος «Πολιτιστική Διαδρομή Θήρας».
Κατά τη διάρκεια της περιήγησή μας, στα Φηρά στο Φηροστεφάνι, στο Ημεροβίγλι και στην Οία , ανακαλύψαμε τη μοναδική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει το τοπίο. Οι λευκές παραδοσιακές κατοικίες με τα μπλε παράθυρα, οι γραφικές εκκλησίες, τα στενά καλντερίμια που οδηγούν σε μυστικές γωνιές, μας μάγεψαν με την απλή αλλά εντυπωσιακή ομορφιά τους. Απολαύσαμε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και την υπέροχη θέα, με το γαλάζιο της θάλασσας να συναντά το γαλάζιο του ουρανού, από κάθε γωνιά του νησιού.
Το πρόγραμμα των επισκέψεων μας περιελάμβανε:
Ακρωτήρι: Η Πομπηία του Αιγαίου, ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου και αρχαιολογικός χώρος με παγκόσμια ακτινοβολία . Κτήρια και αντικείμενα παγιδευμένα κάτω από ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακού υλικού διατηρήθηκαν ανέπαφα ή άφησαν το αποτύπωμά τους. Όλα τα στοιχεία των ανασκαφών, τα πολυόροφα κτίρια, το αποχετευτικό δίκτυο, οι υπέροχες τοιχογραφίες, η πολεοδομία, μαρτυρούν το υψηλό βιοτικό επίπεδο και τις ιδιαιτερότητες του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων του Ακρωτηρίου. Ο οργανωμένος και εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος, έχει έκταση περίπου 200 στρέμματα και καλύπτεται από ένα σύγχρονο βιοκλιματικό στέγαστρο.
Μουσείο Προϊστορικής Θήρας: Το μουσείο μπορεί να θεωρηθεί ως προέκταση του Ακρωτηρίου, αφού στεγάζει τις τοιχογραφίες και τα κινητά ευρήματα από τις ανασκαφές του αρχαιολογικού χώρου. Παράλληλα φιλοξενεί ευρήματα από πολλές άλλες θέσεις της Θήρας που χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. ως τον 17ο αι. π.Χ. και δείχνουν το πέρασμα των ποικίλων πολιτισμών από το Αιγαίο σε μια μακρά περίοδο της προϊστορίας. Είχαμε την τιμή να ξεναγηθούμε από την αρχαιολόγο κυρία Μάγια Ευσταθίου και να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες, που αντλούνται από τις τοιχογραφίες, σχετικά με την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες των ανθρώπων που κατοικούσαν σε αυτήν την περιοχή πριν από χιλιάδες χρόνια.
Παλιά και Νέα Καμένη (Ηφαίστειο): Μια συναρπαστική εμπειρία για όλους μας, η επίσκεψη με καράβι και η πεζοπορία μέχρι τον κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου της Σαντορίνης. Είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τη γεωλογία και τη φυσική ιστορία της περιοχής, ανακαλύπτοντας τις μοναδικές γεωλογικές σχηματοποιήσεις και τις εκπληκτικές φυσικές διαδικασίες που διαμορφώνουν αυτό το μαγευτικό νησί.
Ναυτικό μουσείο: Το μουσείο στεγάζεται σε καπετανόσπιτο και φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή από ναυτικά αντικείμενα, που καταγράφουν την παράδοση και την ιστορία της ναυτιλίας στη Σαντορίνη. Είδαμε αρχαία ναυτικά εργαλεία, χάρτες, ναυτικά κοσμήματα και αντικείμενα από πλοία που βυθίστηκαν στα νερά του Αιγαίου.
Εργαστήρι αγιογραφίας: ο έμπειρος και καταξιωμένος καλλιτέχνης Δημήτρης Κολιούσης, μας παρουσίασε την ιστορία και τη σημασίας της αγιογραφίας στην ελληνική παράδοση και θρησκευτική τέχνη.
Μονή Προφήτη Ηλία : Ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα και αποτελεί ένα παράδειγμα της κλασικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, ενώ μέσα στη μονή υπάρχουν διάφορα ιστορικά κειμήλια και αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και μετά.
Φάρος: Χτίστηκε το 1892 και λειτούργησε περισσότερο από έναν αιώνα προσφέροντας πολύτιμο φως και ασφάλεια στους ναυτικούς. Μάθαμε για την ιστορία του, τη λειτουργία του και τον τρόπο που εξυπηρέτησε τη ναυσιπλοΐα στη Σαντορίνη. Εξερευνήσαμε το εσωτερικό του, ανεβήκαμε στην κορυφή και να απολαύσαμε την εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα και το ηφαίστειο.
Lost Atlantis Experience: Ένα μοντέρνο διαδραστικό μουσείο! Με τη χρήση καινοτόμου τεχνολογίας μας «αφηγήθηκε» το ιστορικό χρονικό του ενεργού ηφαιστείου της Σαντορίνης και του μοναδικού της πολιτισμού. Χρησιμοποιήσαμε την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, τις οθόνες αφής, εφαρμογές και παιχνίδια, «βιώσαμε» τον μεγάλο σεισμό.
Akron Art Centre: σε αυτόν τον εκπληκτικό πολιτιστικό χώρο που φιλοξενεί μια πολυμορφική συλλογή τέχνης, θαυμάσαμε εξαιρετικά γλυπτά και τοιχογραφίες. Δημιουργίες μοναδικές, εμπνευσμένες από την πλούσια ιστορία των Κυκλάδων.
Χώμα και Νερό: Στο εργαστήριο κεραμικής, ο Ανδρέας Μάκαρης μας οδήγησε στον μαγικό κόσμο του πηλού. Με πάθος και γνώση, μοιράστηκε την εμπειρία του και τα μυστικά της κεραμικής τέχνης, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες αντλώντας έμπνευση από τις οδηγίες του, δημιούργησαν τα δικά τους κεραμικά έργα.
Ζυθοποιία Φτέλος: Πήρε την επωνυμία της από το τοπωνύμιο της περιοχής και σημαίνει κορυφογραμμή στην τοπική διάλεκτο του νησιού. Σε ένα εργοστάσιο περήφανο για το ελάχιστο οικολογικό του αποτύπωμα, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για τα διάφορα στάδια παραγωγικής διαδικασίας της μπύρας, από τα συστατικά μέχρι την τελική συσκευασία.
Οινοποιείο Χατζηδάκη: ιδιαίτερο υπόσκαφο οινοποιείο, εντός φυσικής σπηλιάς που αξιοποιείται για την οινοποίηση και την ωρίμανση του κρασιού, καθώς ο χώρος διατηρεί σταθερή θερμοκρασία καθόλη τη διάρκεια του έτους. Η ξενάγηση μας ξεκίνησε με την παρουσίαση της ιστορίας του οινοποιείου, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, και τη φιλοσοφία που διέπει την παραγωγή των κρασιών τους. Παρακολουθήσαμε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, μάθαμε για τις διάφορες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στην περιοχή, καθώς και για τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την οινοποίηση.
Μουσείο Τομάτας: Ένας μοναδικός πολυχώρος που συνδυάζει την ιστορία ενός παλιού τοματοποιείου με τον σύγχρονο πολιτισμό και την τέχνη. Με το χαρακτηριστικό φουγάρο του, φιλοξενεί μια σπάνια συλλογή από παλιά εργαλεία και εκθέματα που αναδεικνύουν την πορεία της τοματοποιίας στο παρελθόν. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τον δικό τους τοματοπολτό και να σχεδιάσουν μοναδικά κουτιά τοματοπολτού που αντανακλούν την δική τους φαντασία και έμπνευση.
Symposion: Σε αυτόν τον ιδιαίτερο πολιτιστικό χώρο, που φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και παραστάσεων εμπνευσμένων από τις εννέα μούσες των τεχνών, κάθε μαθητής και μαθήτρια συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία μιας μοναδικής μουσικής μπάντας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πολιτιστική κληρονομιά και τις τέχνες του νησιού, αποκτώντας γνώσεις και νέες εντυπώσεις. Εμπειρία, γεμάτη με χρώματα, αρώματα, εικόνες, που θα μείνει σε όλους και σε όλες αξέχαστη!
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες Σοφία Τεπελίδου, Ευδοξία Καρανικολάου, Τριανταφυλλιά Παλαιοχωρινού, θέλουμε θερμά να ευχαριστήσουμε τους 26 μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εκδρομή, για την άψογη και υποδειγματική τους συμπεριφορά.
Ελπίζουμε να συνεχίσουμε με νέες δράσεις στο μέλλον, πάντα με την ίδια επιτυχία και ενθουσιασμό.