Η NASA επέλεξε να εξερευνήσει το ενεργό υδροθερμικό πεδίο του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου κ να δοκιμάσει τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα για τη θαλάσσια έρευνα σε ακραία περιβάλλοντα που υπάρχουν κ σε άλλους πλανήτες εκτός γη.
Δείτε το εκπληκτικό video της ωκεανογραφικής μας αποστολής οπου επιστήμονες από κορυφαία Ιδρύματα WHOI, ΜΙΤ, Ηarvard εφαρμόζουν νέες τεχνικές στην εξερεύνηση των ωκεανών!!
Η καλύτερη προβολή για το νησί μας!!
Περήφανη που συμμετείχα!!
Και γιατί ο Κολούμπος???? Γιατί επιλέχθηκε από τη NASA κ γιατί πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθείτε από την Διεθνή ομάδα του SANTORY “Υποθαλάσσιο Ηφαιστειακό Παρατηρητήριο”??
Γιατί…
“Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, βρίσκεται μόλις 7χλμ. από το γνωστό ηφαιστειακό νησί της Σαντορίνης. Στο εσωτερικό του αβαθούς κρατήρα του (βάθος <500μ.), υπάρχει ένα ενεργό υδροθερμικό πεδίο που περιλαμβάνει ενεργές και ανενεργές υδροθερμικές καμινάδες δομημένες από πολύτιμα μέταλλα (Au, As, Sb, Hg, Ag). Το υδροθερμικό πεδίο εξάγει ρευστά προερχόμενα από τον μανδύα που αποτελούνται από σχεδόν καθαρό αέριο CO2 μαζί με υγρά θερμοκρασίας ως 220oC. Λόγω της γεωμετρίας του κρατήρα σε σχήμα λεκάνης και τη δυναμική του ενεργού υδροθερμικού πεδίου, στο εσωτερικό του κρατήρα έχει συσσωρευτεί πυκνό στρώμα νερού πλούσιο σε CO2 που έχει προκαλέσει αύξηση της οξύτητας του νερού στον κρατήρα, εξαιρετική μικροβιακή δραστηριότητα και υδροθερμικές καμινάδες πλούσιες σε μέταλλα ΤΙ-Sb. Σε αντίθεση με τις υδροθερμικές καμινάδες των μεσοωκεάνιων ραχών ή των ηφαιστείων σε ζώνες υποβύθισης, στις καμινάδες του Κολούμπου δεν υπάρχουν έμβια όντα (π.χ. σκουλήκια, γαρίδες, μύδια και ψάρια). Η μόνη βιολογική κοινότητα που φαίνεται να ευδοκιμεί στο υδροθερμικό του πεδίο, αποτελείται από βακτηριακές και αρχαϊκές αποικίες οι οποίες τρέφονται από τα ρευστά που απελευθερώνονται και τα συνοδευτικά ιχνοστοιχεία. Το 1650 μ.Χ., ο Κολούμπος εξερράγη εκρηκτικά και τα προκύπτοντα τοξικά αέρια προκάλεσαν στη Σαντορίνη περίπου 70 θανάτους και πολυάριθμες περιπτώσεις μόνιμης τύφλωσης”.