Ο Δήμος Θήρας είχε συνάντηση εργασίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΔΑΦΝΗ, κ. Κομνηνό.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΔΑΦΝΗ κ. Κώστας Κομνηνός, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κατά τη διάρκεια αυτής, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών για την ωρίμανση δράσεων στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και της κυκλικής οικονομίας, στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Θήρας.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η προώθηση συγκεκριμένων δράσεων με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης στο νησί. Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται η πιλοτική εφαρμογή συστήματος πόρτα-πόρτα διαλογή στην πηγή, για την αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών από επιχειρήσεις εστίασης στην περιοχή του Καμαρίου, η οποία θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2025.
Σκοπός της δράσης είναι η μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανακύκλωσης και η μελλοντική επέκτασή της και σε άλλες περιοχές του νησιού.
Παράλληλα, συζητήθηκε η έναρξη υλοποίησης εγκεκριμένου προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και σχολικών κοινοτήτων της Θήρας, στο πλαίσιο του έργου LIFE, ενισχύοντας έτσι τη συμμετοχή της νέας γενιάς στην προσπάθεια για έναν πιο βιώσιμο τόπο.
Επίσης αναφορά έγινε στην πιθανή συνεργασία του Δήμου Θήρας με το ΔΑΦΝΗ για την πρωτοβουλία GR-eco Islands, με επίκεντρο τη νήσο Θηρασιά, αξιοποιώντας την εμπειρία του ΔΑΦΝΗ σε αντίστοιχα έργα ολοκληρωμένης νησιωτικής ανάπτυξης.
Τέλος, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού στη Σαντορίνη και τη Θηρασιά, ως ένας ακόμα άξονας βιώσιμης τουριστικής πολιτικής και προβολής του φυσικού πλούτου των νησιών μας.
Ο Δήμος Θήρας παραμένει προσηλωμένος στη συνεργασία με φορείς που διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας.
