Παρέμβαση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και Επιτροπής Περιφερειών για το θέμα της πτώχευσης του Thomas Cook
Το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν οι εργαζόμενοι στη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πτώχευση του βρετανικού τουριστικού οργανισμού Thomas Cook, ενώ προσκλήθηκαν οι επιχειρηματικοί φορείς, επεσήμανε στην παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και Επιτροπής Περιφερειών ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, τονίζοντας ότι αποτελεί μέγιστη παράλειψη, διότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τελικώς θα υποστούν τις συνέπειες.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής κατέθεσε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των συνεπειών για τον ελληνικό τουρισμό, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Με αφορμή την πτώχευση του Thomas Cook, ένα μεγάλο θέμα το οποίο θα πρέπει να συζητήσει η Υποεπιτροπή Νησιωτικών Περιοχών και Περιφερειών, αλλά και γενικότερα η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, είναι τι σημαίνει βιώσιμη τουριστική πολιτική στη χώρα. Πράγματι υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης σε διάφορες περιοχές της χώρας, όμως και στις ίδιες περιοχές υπάρχουν μεγάλες ανισότητες και υπάρχουν και μεγάλοι κίνδυνοι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ μεγάλη εξέλιξη εξαιτίας ενός νομοθετικού πλαισίου, που έχει ψηφισθεί τα παλαιότερα χρόνια, τα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Αναφέρομαι στις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες κατά παρέκκλιση κάθε χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού μπορούν να εγκατασταθούν σε περιοχές, οι οποίες μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους και αποτελούσαν και τον πόλο έλξης αυτού το τουρισμού. Άρα, κατά συνέπεια χρειάζεται μια μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.
Όσον αφορά στα προβλήματα της κατάρρευσης του Thomas Cook, πραγματικά δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει πτώχευση tour – operator. Πριν από μερικά χρόνια ξέρουμε ότι υπήρξε και της αντίστοιχης ρωσικής εταιρείας και πιθανόν να υπάρξουν και αργότερα άλλες πτωχεύσεις και καταρρεύσεις. Κατά συνέπεια αυτό που χρειάζεται είναι ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης της χώρας, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί σε διαβούλευση με όλους τους συναρμόδιους φορείς και να αποφασισθούν πάγια μέτρα για αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης, επειδή είμαστε χώρα-μέλος της Ε.Ε. και δεν υπάρχει κοινή τουριστική ευρωπαϊκή πολιτική, θα έλεγα ότι και η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της Ε.Ε., για να διαμορφωθεί ένα συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο και πρώτα απ’ όλα με τις χώρες του νότου, διότι ξέρουμε ότι οι χώρες του νότου είναι υποδοχείς του μεγάλου τουριστικού ρεύματος και από τις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες και από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά συνέπεια, αυτές που πλήττονται πιο άμεσα είναι οι νότιες χώρες.
Το τρίτο σημείο, που θα ήθελα να πω, είναι ότι πρέπει να δώσουμε βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους και αυτό το λέω, διότι και τα στοιχεία, έχω μπροστά μου μια έκθεση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου που αναφέρεται στα στοιχεία, στις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες ενός και δύο αστέρων ο τζίρος της Thomas Cook, στον κύκλο εργασιών είναι πολύ μεγαλύτερος από τον τζίρο που αναφέρεται στον κύκλο εργασιών των τετράστερων και των πεντάστερων, δηλαδή, ποσοστά 55% και 51% του κύκλου εργασιών στα ξενοδοχεία ενός και δύο αστεριών έναντι 17% και 28%, αν θυμάμαι καλά. Άρα, αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και γι’ αυτό ακριβώς, όλα τα μέτρα, κυρίως, θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τα εκεί. Προφανώς, για τους εργαζόμενους θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα, ανεξάρτητα του χρόνου εργασίας. Μπορεί κάποιος εργαζόμενος να εργαζόταν για δύο ημέρες σε μια επιχείρηση, η οποία πλήττεται από την κατάρρευσή του Thomas Cook, δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει συμπληρώσει 80 ένσημα για να μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, διότι υφίσταται ήδη αυτές τις συνέπειες.
Επίσης, θα ήθελα να πω, όπως αναφέρθηκαν και άλλοι συνάδελφοί, για τον πολλαπλασιαστή του τουρισμού στις τοπικές οικονομίες. Πράγματι ο πολλαπλασιαστής αυτός έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες και στις άλλες επιχειρήσεις, που είναι συναφείς με τον τουρισμό, αλλά δεν είναι ακραιφνώς τουριστικές επιχειρήσεις, και στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους. Κατά συνέπεια θα πρέπει να δούμε πώς θα υποκατασταθεί το κενό του Thomas Cook, με άλλες τρόπους. Θα κλείσω λέγοντας ό,τι πρέπει να δούμε και το φαινόμενο του AIRBNB, μήπως τελικά, ειδικά μέτρα για το AIRBNB, πρέπει να παρθούν σε περιοχές που έχουν πληγεί πολύ περισσότερο, δηλαδή, ένας μεγαλύτερος έλεγχος, ίσως και περιορισμός της χρήσης AIRBNB, σε αυτές τις περιοχές.
Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στο παρακάτω link: