Περίπου 4,4 εκατομμύρια τουρίστες επέλεξαν τη Μεσόγειο για διακοπές πολυτελείας το 2016, από τους οποίους σχεδόν τα 2 εκατ. ήταν από την Ευρώπη και τα υπόλοιπα 2,4 εκατ. από χώρες εκτός Ευρώπης. Η Ελλάδα υποδέχθηκε περίπου 400.000 τουρίστες αυτής της κατηγορίας, περιλαμβανομένης της κρουαζιέρας και αποτελεί τον τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό στην Μεσόγειο για Διακοπές Πολυτελείας, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη του SETE Intelligence με τίτλο “Προφίλ εισερχόμενου Τουρισμού Πολυτελείας για Διακοπές στην Μεσόγειο, 2016”, η οποία στηρίζεται σε σ

Τα υπόλοιπα συμπεράσματα της έρευνας:

· Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι / ημέρα ανήλθε σε € 4.498 / € 833 στο σύνολο, € 3.242 / € 772 από Ευρώπη και € 5.518 / € 866 από χώρες εκτός Ευρώπης. Σημειώνουμε ότι στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνεται η αξία του αεροπορικού εισιτηρίου ή άλλου μεταφορικού μέσου.

· Η σημαντικότερη ηλικιακή ομάδα ήταν 35-44 ετών και η πλειονότητα ήταν άνδρες.

· Σχεδόν 4 στους 5 ταξιδιώτες είχαν ανώτερο οικογενειακό εισόδημα και ανώτερη επίπεδο εκπαίδευσης.

· Σχεδόν 1 στους 2 έμεινε σε ξενοδοχείο 4* ενώ ήταν αμελητέο το ποσοστό των ταξιδιωτών που έκαναν κράτηση διαμονής μέσω πλατφόρμας διαμοιρασμού.

·Η προτιμώμενη μέση διάρκεια παραμονής των περισσότερων Ευρωπαίων ταξιδιωτών ήταν 1-3 νύχτες ενώ των ταξιδιωτών εκτός Ευρώπης 4-7 νύχτες.

·Ο συχνότερος τύπος διακοπών των Ευρωπαίων ήταν για ‘Ήλιος & Θάλασσα’ ενώ των μη Ευρωπαίων για ‘Περιηγητικό Τουρισμό’.