σε δημόσια διαβούλευση, το απόγευμα της Δευτέρας 16/4 – μία ημέρα δηλαδή πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Ρόδο – Ν/Σ του Υπουργού Ναυτιλίας υπό τον τίτλο «Μηχανισμός Εφαρμογής, Κρατική Εποπτεία και Γενικοί Όροι Υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις».

 

Το ν/σ αφορά άμεσα και τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς συμπεριλαμβάνει ρητά Δήμους στις αρμόδιες Υπηρεσίες και όργανα για την υλοποίηση της σχετικής με τοM.I. διαδικασίας (παρ.1 αρ.7).

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το αρ.3 του Ν/Σ, το Πρόγραμμα του Μ.Ι. τίθεται σε εφαρμογή ΠΙΛΟΤΙΚΑ τον Ιούλιο 2018 και αφορά:

–          “ στις νήσους

Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Αντίψαρα, Κω, Πάτμο, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Κάσο, Λέρο, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Καστελόριζο,

–          καθώς και στα νησιά

Αγαθονήσι, Αλιμιά, Αρκιούς, Αρμάθια, Χάλκη, Φαρμακονήσι, Γυαλί, Κίναρο, Λέβιθα, Λειψούς, Μάραθο, Νίμο, Ψέριμο, Σαρία, Στρογγυλή, Σύρνα, Τέλενδο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Άγιο Μηνά, Θύμαινα, Σαμοθράκη, Κάρπαθο, Ερρικούσα, Μαθράκι, Οθωνούς, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια, Ανάφη”.

 

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο Συνέδριο στη Ρόδο ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες ότι «Η χρηματοδότηση για το 2018 ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2019, με προϋπολογισμό, τουλάχιστον, 150 εκατομμύρια ευρώ, το μεταφορικό ισοδύναμο θα επεκταθεί στο σύνολο των νησιών, εκτός από την Κρήτη.»

 

Το Ν/Σ προβλέπει (παρ.5 αρ.3) ότι προσθήκη νησιών επιπλέον όσων ήδη αναγράφονται, μπορεί να γίνεται με Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας.

 

Σύμφωνα με το εδάφιο β’ της παρ.1 του αρ.12 του Ν/Σ, με Κ.Υ.Α. « δύναται να αυξάνονται οι κατηγορίες δικαιούχων εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά το χρόνο έκδοσής της».

KάθεΔήμοςστον οποίο θα εφαρμοστεί το Πρόγραμμα, έχει την ευθύνη για τα ακόλουθα (παρ.6 αρ.7):

–          ορίζει πρόσωπο – σημείο επαφής

–          συνεργάζεται με τη ΓΓ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, για την αποτελεσματική εφαρμογή και το συντονισμό του προγράμματος

–          παρέχει κάθε στήριξη στους δικαιούχους, προκειμένου να ενημερώνονται και ναυποβάλλουν αίτηση

–          παρακολουθεί την εφαρμογή του Προγράμματος σε τοπικό επίπεδο

 

Το Ν/Σ προβλέπει ότι ο Υπουργός δύναται να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους εφαρμογής του προγράμματος, προκειμένου να υλοποιείται απρόσκοπτα ο σκοπός του (παρ.3 Αρ.3).

 

Χαρακτηριστικό του ν/σ είναι ότι σχεδόν όλα τα δεδομένα του Προγράμματος και οι αναγκαίες πτυχές εφαρμογής του παραπέμπονται σε Κ.Υ.Α. που θα το ακολουθήσουν.

–          Με ΚΥΑ θα καθορισθεί το καταβαλλόμενο ποσό για κάθε έτος.

–          Mε KYA εξειδικεύονται τα κριτήρια (εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής κλπ) για την καταβολή του, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό ανά κατηγορία δικαιούχων, καθώς και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους.