ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Η ενσυναίσθηση  δηλαδή η ικανότητα του ανθρώπου να κατανοεί τις ανάγκες και τον εσωτερικό κόσμο των άλλων ανθρώπων μας βοηθάει να αναπτύξουμε υγιείς κοινωνικούς δεσμούς, να βλέπουμε το κόσμο μέσα από τα μάτια και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Μάς εμπνέει για προσφορά και είναι από τα καλύτερα στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου.

Είναι σήμερα γνωστό ότι οι σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου όπως η λογική, η ενσυναίσθηση, η αγάπη, η κοινωνική συνείδηση, η ηθική συνείδηση, και το αίσθημα του δικαίου ξεκινούν από την πρώτη παιδική ηλικία. Η καλλιέργεια λοιπόν του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης με αποτέλεσμα της  διαμόρφωση ενεργών πολιτών  πρέπει να αποτελεί στόχο και περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδρομής από την πρώτη παιδική ηλικία.

Η θεραπεία των ασθενειών εκτός από την ιατρική γνώση συχνά απαιτεί την συμμετοχή της κοινωνίας. Η δωρεά αίματος, αιμοπεταλίων, αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και οργάνων σώματος αποτελεί την ύψιστη προσφορά και χρειάζεται την ενσυναίσθηση, η οποία οδηγεί στον εθελοντισμό  και εκφράζει  τη κοινωνικής μας συνείδηση.

Δεν μπορώ ν’ αλλάξω

το παρελθόν ή το μέλλον σου.

Όμως όταν με χρειάζεσαι

θα είμαι εκεί μαζί σου. «Ποίημα στους φίλους» του Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Η Τράπεζα Αίματος στη Σαντορίνη είναι μία ιστορική κληρονομία πολλών συνανθρώπων μας οι οποίοι έχοντας ενσυναίσθηση συνοδοιπορούν τους έχοντας επείγουσα ανάγκη για αίμα. Η Ιατρική δίνει την δυνατότητα θεραπείας και με άλλα βιολογικά υλικά όπως αιμοπετάλια, αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών σε σοβαρές και ιδιαίτερα απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και βέβαια την μεταμόσχευση οργάνων. Η συμμετοχή μας και σε αυτό το Μαραθώνιο της επιβίωσης είναι ουσιαστική, επείγουσα, ασφαλής και Χριστιανική.

Καλλιόπη Καραμολέγκου

Παιδίατρος