ΑΘΗΝΑ. Το νέο βιβλίο της Μαρίας-Ευαγγελίας Γυφτογιάννη με τίτλο «Συμπαγείς Ανεμοι» ξεχωρίζει από τα προηγούμενά της, γιατί τα έχει όλα, πεζά κείμενα και ποιήματα, πολλά από τα οποία θα πάρουν τη θέση τους με το πέρασμα του χρόνου ως ύμνοι για ήρωες που χάθηκαν και αξίες που λησμονήθηκαν.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε το βράδυ της Κυριακής στην αίθουσα Τελετών της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) μέσα από άξιους ομιλητές και με απαγγελία ποιημάτων του βιβλίου από τον ηθοποιό Ρένο Ρώτα. Η παρουσίαση μάλιστα τελείωσε με ένα μικρό ρεσιτάλ του διεθνούς φήμης σολίστα του κλαρίνου Βασίλη Σαλέα που για να παρευρεθεί άλλαξε το πρόγραμμα εμφανίσεών του στη Γερμανία.
Το βιβλίο έχει μερικά πεζά κείμενα που είναι ποιητικής έμπνευσης και πολλά ποιήματα χωρισμένα σε θεματολογικές ενότητες.
Ειδικά τα ποιήματα «μιλάνε» για τα πάντα. Για τις ελεγείες της ζωής μας, τα παράπονα της ψυχής, τους ήρωες που κλάψαμε, τους ανθρώπους που απογοητεύσαμε. Μοιάζει σαν να μας κάθισε κάτω η κα Γυφτογιάννη και μας ψυχανάλυσε όλους.
Και πήρε τον ανθό από όσα εξομολογηθήκαμε και τον αποτύπωσε στο χαρτί. Με εικόνες, με δάκρυα, με αισιοδοξία.
Στις απαγγελίες πολλοί ανατρίχιασαν με τον «Θρήνο της κάσκας του Αεροπόρου» ή τον «Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη». Αυτά είναι ποιήματα για τα οποία αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο.
Προσωπικά κλείδωσαν μέσα μου το πεζούλι.
Το πεζούλι του πατρικού φώναξε παρακλητικά:
«Μη φεύγετε, καθίστε, ασπρίστηκα…»
Κι εμείς τις σκιές μας εκαθίσαμε, όπως άλλοτε τα όνειρά μας.
Στο βιβλίο αναφέρθηκαν, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών-Σκηνοθετών Τάσος Λέρτας, η αρχισυντάκτρια «Ελεύθερου Τύπου» Δέσποινα Κονταράκη, ο δημοσιογράφος και επιμελητής του «militaire.gr» Πάρις Καρβουνόπουλος και ο δημοσιογράφος Νίκος Χιδίρογλου.
Ο κ. Λέρτας συνεχάρη την κα Γυφτογιάννη που εισήλθε πλέον στη Εταιρεία Λογοτεχνών, και αναφερόμενος εκτενώς στο συγγραφικό της έργο, την επαίνεσε επειδή κατακτά σημαντική θέση στα ελληνικά γράμματα.
Η κα Κονταράκη ανέφερε ότι το βιβλίο δεν φοβάται να παρουσιάσει έννοιες που στις ημέρες μας δεν αναφέρουμε. Οπως πατρίδα, ηρωισμός, καθήκον κ.λπ. Και σε μία εποχή που τα παιδιά παγώνουν τη ζωή τους στο Διαδίκτυο νομίζοντας ότι θα την προβάλλουν αργότερα, αυτό το βιβλίο μάς επαναφέρει στην πραγματικότητα.
Ο κ. Καρβουνόπουλος επαίνεσε το βιβλίο επειδή αναφέρεται σε σύμβολα, καθώς όπως είπε, στην Ελλάδα έχουμε μία δυσκολία να αναγνωρίσουμε τα σύμβολα. Μπορεί, όπως είπε, να αναγνωρίζουμε έναν ποδοσφαιριστή αλλά όχι έναν πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας μέχρι να σκοτωθεί. Είπε ακόμη, ότι του πήρε χρόνια να αντιληφθεί ότι και οι στρατιωτικοί είναι άνθρωποι με ευαισθησίες και καλλιτεχνικές ανησυχίες.
Τα συγγραφικά έσοδα του βιβλίου παραχωρούνται από την συγγραφέα στην Κιβωτό του Κόσμου.
Να σημειώσουμε ότι η κα Μαρία-Ευαγγελία Γυφτογιάννη είναι απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ηταν η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας. Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδας. Εχει γράψει τα μυθιστορήματα «Δομινίκη. Η ζωή της από λάβα και αλμύρα» και «Ακριβή μου γυναίκα. Γη μου ακριβή».