Τα ερωτήματα αυτά βρίσκονται στα χείλη πολλών συμπολιτών μας καθώς η ΔΕΘ εκτός από το αποτύπωμά της στην οικονομία αποτελεί και εθιμικό πολιτικό θεσμό ως προς την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων και παράλληλα βήμα ανακοίνωσης κοινωνικών και οικονομικών μέτρων καθώς και πολιτικών κατευθύνσεων που αφορούν την πορεία και τις εσωτερικές και διεθνείς προτεραιότητες της χώρας.
Μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινωθούν ή αυτών που θα επακολουθήσουν αργότερα, σε συνέχεια των εξαγγελιών, μπορεί και επιβάλλεται να είναι η αύξηση των ακατάσχετων ορίων των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν οι πολίτες και επιχειρήσεις ως προς τις οφειλές προς το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις εταιρείες ηλεκτρισμού, ενέργειας, ύδατος και γενικά προς επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες και παροχές που αφορούν βασικές βιοτικές ανάγκες.
Το μέτρο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με νομοθετική ρύθμιση πολλών δόσεων, τουλάχιστον 120, για να δώσει ανάσες σε εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά και επαγγελματίες που δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν τον χειμώνα που έρχεται από την απρόβλεπτη χιονοστιβάδα της ακρίβειας που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το διεθνές γεωοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και η κερδοσκοπία των επιτήδειων που πάντα εκμεταλλεύονται καταστάσεις και την έλλειψη ενός εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς μηχανισμού ελέγχου και πάταξης του φαινομένου.
Σήμερα το ακατάσχετο όριο για τους οφειλέτες προς το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 1250 ευρώ μηνιαίως. Εξαιρούνται δηλαδή της κατασχέσεως εις χείρας τρίτων, καταθέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό και είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η γνωστοποίηση του μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού, με υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης προς την Φορολογική Διοίκηση. Εάν υπάρχει λογαριασμός πίστωσης μισθών, επιδομάτων και συντάξεων γνωστοποιείται ο λογαριασμός αυτός. Οποιαδήποτε δέσμευση ποσού χαμηλότερη του ορίου των 1250 ευρώ επί του δηλωθέντος ακατάσχετου λογαριασμού, δεν είναι σύννομη.
Λόγω λοιπόν της ακρίβειας που μαστίζει την οικονομία και κατ’ επέκταση την κοινωνία, νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις, μπορεί και είναι στη σωστή κατεύθυνση η αύξηση του ακατάσχετου ορίου ακόμα ίσως και ο διπλασιασμός του.
Ιωάννης Στ. Φλεβάρης
Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος
Απόφοιτος Νομικής Α.Π.Θ.
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω
ΜSc Διεθνείς Σχέσεις – MSc Αρχαίο Θέατρο
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου