Είναι γνωστό το πρόβλημα της περίθαλψης στα νησιά, η επίλυση του οποίου δεν είναι βέβαια εύκολη.Κάποιες ενέργειες έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό πού προβλήθηκαν μάλιστα με πομπώδη τρόπο χωρίς να είναι όμως ικανές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Ειδικά τώρα το καλοκαίρι οι ανάγκες εκτοξεύονται λόγω του μεγάλου όγκου των περιστατικών εξαιτίας του τουρισμού.
Επανειλημμένα έχουμε στο παρελθόν αλλά και στο παρόν (ιατρείο Σίφνου) αναφερθεί στο πρόβλημα,κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προτείνοντας λύσεις καί προβαίνοντας σε προσωπικές ενέργειες .Κάποιες φορές προς χαρά μας έστω καί σιωπηλά εισακουστήκαμε σε άλλες παρακαμφθήκαμε καί δυστυχώς σε κάποιες λοιδωρηθήκαμε .
Δυστυχώς η κατάσταση της περίθαλψης στα νησιά εξακολουθεί να είνα προβληματική καί επικίνδυνη.
Η επικαιροποίηση του θέματος από την εξαιρετική έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καί
η δημοσίευση της στον Αθηναϊκό τύπο αναφορικά με τις σοβαρές ελλείψεις περίθαλψης στα ελληνικά νησιά το παρόν καλοκαίρι, επαναφέρει ηχηρά το θέμα στην επικαιρότητα.Η εντόπιση της έρευνας στο ότι δεν υπάρχει ούτε μία Μοναδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία των Κυκλάδων είναι καίρια και ορισμένες φορές έχει οδυνηρές συνέπειες.Δεν νοείται τα πιο τουριστικά νησιά της Ευρώπης οι Κυκλάδες να μην έχουν δυνατότητα εντατικής αντιμετώπισης ενός βαρέως περιστατικού καί μάλιστα ενός βαρέως ατυχήματος που είναι στην ημερησία διάταξη το καλοκαίρι.Ο χρόνος που θα παρεμβληθεί μέχρι ότου ο βαριά πάσχων μεταφερθεί σε κατάλληλη μονάδα πολλές φορές είναι δραματικά καθοριστικός για την τύχη του.
Για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται αναβάθμιση όπου υπάρχουν των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με άμεση στελέχωση,και γενναία ενίσχυση κυρίως των αεροδιακομιδών γιά την ταχύτερη καί ασφαλέστερη διακομιδή σε κατάλληλη ΜΕΘ.
Η μόνιμη λύση είναι νά οργανωθούν ΜΕΘ καί στα τρία νοσοκομεία των Κυκλάδων,Σύρου Σαντορίνης καί Νάξου καί να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις ιατρών καί εξειδικευμένου προσωπικού με ειδικά οικονομικά κίνητρα ακόμη καί ειδικού μισθολογίου.
Δημιουργία ΜΑΦ σε όλα τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) των νησιών. Κέντρο Υγείας πρέπει να αποκτήσει καί το πιο μικρό νησί με σύνθεση ανάλογη με τις ανάγκες τους .Το καλοκαίρι για τις Κυκλάδες δεν υπάρχουν μικρά νησιά, ο τουρισμός εκτοξεύει τις ανάγκες περίθαλψης.
Παράλληλα αλλά πολύ ουσιαστικά μπορεί να δράσουν οι οργανωμένες οδικές,θαλάσσιες και διά αέρος διακομιδές για άμεση και ασφαλή μεταφορά των πασχόντων στη κατάλληλη μονάδα.
Οι ανάγκες για την αντιμετώπιση βαριών περιστατικών στα νησιά μας ειδικά το καλοκαίρι απογειώνονται καί η Πολιτεία πρέπει να τις καλύψει με ενέργειες άμεσες και αποτελεσματικές.
*Ο Γιάννης Βλασερός
Είναι Ιατρός Καρδιολόγος
Γραμματέας Πολιτικής Νησιωτικών Χώρων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και
Μέλος της ΚΠΕ τού Κινήματος Αλλαγής.