Στην επιστολή προς τα μέλη του και στην δημόσια ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμπόρων Θήρας αναφέρει τα εξής :

Αγαπητά μας μέλη,
Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει στον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εισήγηση του Δήμου Θήρας για αυξήσεις στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, της τάξης του 500% για τραπεζοκαθίσματα και κατάληψη κοινόχρηστου χώρου από τα εμπορικά καταστήματα. Ο Σύλλογός μας συνομίλησε με εκπροσώπους των πληττόμενων καταστηματαρχών, που κάνουν λόγο για απότομες και εξοντωτικές επιβαρύνσεις που «γονατίζουν» τις επιχειρήσεις και θα πρέπει να μετακυλήσουν στον καταναλωτή.
Ειδικά ο κλάδος των εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων έχει δει το λειτουργικό κόστος της εστίασης να αυξάνεται την τελευταία διετία κατά 42%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργο Καββαθά. «Αυτό οφείλεται στο κόστος της ενέργειας, στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, στις τιμές αγοράς των πρώτων υλών και προϊόντων και στα καύσιμα, μεταξύ άλλων παραγόντων». «Οποιαδήποτε αύξηση δημοτικών τελών επιβαρύνει υπέρμετρα τον κλάδο σε μια εποχή που δεν έχει τη δυνατότητα να περάσει τις αυξήσεις στην κατανάλωση. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από το 42% του λειτουργικού κόστους έχει περάσει στην κατανάλωση περίπου το 12% με 15%». Επιπλέον αυτού, όπως σημειώνει ο ίδιος, μετά και τη νομοθετική ρύθμιση του Οκτωβρίου που δίνει τη δυνατότητα αύξησης του δημοτικού τέλους επί των ακαθάριστων εισπράξεων των εστιατορίων μέχρι και 0,75%, με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων οι επιχειρηματίες θα δουν αύξηση περίπου 50% στα τέλη που ισχύουν σήμερα. «Άρα έχουμε δύο αυξήσεις από τον Δήμο Θήρας, στα τέλη κατάληψης δημόσιου χώρου και στα δημοτικά τέλη αντίστοιχα. Αυτό επιβαρύνει υπέρμετρα τον κλάδο, ο κλάδος δεν μπορεί να περάσει τις αυξήσεις στην κατανάλωση και ό,τι περάσει θα είναι εις βάρος του καταναλωτή».

«Δεν υπήρξε διαβούλευση»
Οι εστιάτορες και οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί κλάδοι που θα υποστούν τις αυξήσεις των τελών τονίζουν αφενός ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αύξηση, αφετέρου αντιδρούν και στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η απόφαση για την επιβολή αυτών των τελών .
«Πρέπει να τονίσουμε ότι όλα αυτά που γίνονται, συμβαίνουν χωρίς καμία διαβούλευση, κάτι που είναι κυρίαρχο».
«Όταν κάνουμε τέτοιες αυξήσεις θα πρέπει να συζητάμε και με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να έχουμε αυξήσεις οι οποίες θα είναι λελογισμένες και στο πλαίσιο επιβίωσης και των δύο. Αντιλαμβανόμαστε και τις ανάγκες του Δήμου Θήρας, αλλά πρέπει να αντιληφθεί και η δημοτική αρχή ότι αυτές δεν μπορεί να είναι υπέρμετρες.
Επίσης θα πρέπει να υπάρχει η πρόβλεψη για τους επιχειρηματίες που καλούνται να επιβαρυνθούν με δημοτικά τέλη κατάληψης δημόσιου χώρου για όλο το έτος, και όχι μόνο για τους μήνες που κάνουν πραγματική χρήση του.
Η εποχικότητα είναι μια πραγματικότητα και έως ότου την ανατρέψουμε με το << ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ >> θα πρέπει να σεβαστούμε τον επιχειρηματία και να μην προσπαθούμε να τον γδάρουμε.

 

«Να αποφασίσουμε ποια Σαντορίνη θέλουμε»
Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις για την κατάληψη δημόσιου χώρου από εμπορικά καταστήματα ανοίγουν ξανά τη συζήτηση για τα προβλήματα και τα οφέλη που δημιουργούνται. «Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε». «Θέλουμε τη Σαντορίνη τουριστικό προορισμό, θέλουμε ο ξένος επισκέπτης να μπορεί να κάθεται στα πεζοδρόμια και τις πλατείες μας. Θέλουμε να αφήνουμε τα χρήματα προς όφελος της εθνικής οικονομίας γιατί η Σαντορίνη προσφέρει πάνω από 3 δισ. στο ΑΕΠ ετησίως. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης», επίσης είναι υποχρέωση των επιχειρήσεων να συμμορφώνονται για την εξασφάλιση ελεύθερων οδεύσεων.<<Άλλο, όμως, αυτό και άλλο αυξάνω τα δημοτικά τέλη στον βαθμό που οδηγώ την επιχείρηση σε κλείσιμο ή την οδηγώ στο να μην πάρει δημόσιο χώρο>>.

 

 

Για το Δ. Σ.

Πρόεδρος   Νομικός Νικόλαος

Ο Γενικός Γραμματέας   Διαμαντόπουλος Γεώργιος