Νέες κρατήσεις στον μεγαλύτερο και πιο γνωστό προορισμό της Ελλάδος δεν γίνονται πλέον. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Ηλιόπουλος περιγράφει στο Capital.gr την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί, το οποίο κάθε χρόνο υποδέχεται περίπου 2,5 εκατ. επισκέπτες και κατά 95% στηρίζει την οικονομία του στον Τουρισμό.

– Κ. Ηλιόπουλε, ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα στη Σαντορίνη;

Τα δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπόψη και να διαχειριστούμε καθημερινά αλλάζουν κάθε στιγμή. Στη Σαντορίνη, υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν σήμερα όλα ανοικτά… ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουριστικές επιχειρήσεις. Όμως έχουν νεκρώσει τα πάντα, δεν υπάρχει κανένας επισκέπτης, μόνο η τοπική κοινωνία.

Οι κρατήσεις, όπως είναι λογικό, για τον Ιούνιο, είναι μηδενικές. Για τον Ιούλιο κυμαίνονται στο 30% -μιλάμε για κρατήσεις που έχουν γίνει πριν την επιδημία, ήδη από τον χειμώνα-, όταν κανονικά αυτή την περίοδο θα ήταν στο 60-70%, για να φτάσουν οι πληρότητες όταν θα μπαίναμε στον Ιούλιο στο 90%. Η πτώση σε σύγκριση με πέρσι αγγίζει το 50%.

Νέες κρατήσεις δεν γίνονται. Αντίθετα έχουμε συνεχώς ακυρώσεις για τους επόμενους μήνες.

Είναι τεράστιες οι απώλειες. Εκτιμώ πως η πτώση του τζίρου στις τουριστικές επιχειρήσεις θα αγγίξει το 70% φέτος.

– Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία; Πόσα από αυτά θα καταφέρουν να ανοίξουν;

Πράγματι, το μεγάλο θέμα που απασχολεί τη Σαντορίνη είναι το άνοιγμα των ξενοδοχείων. Χωρίς  αυτά, οι υπόλοιποι κλάδοι είναι “μπλοκαρισμένοι”. Δηλαδή, χωρίς να υπάρχουν πελάτες στα ξενοδοχεία, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν ούτε η εστίαση, ούτε οι άλλες επιχειρήσεις.

Θεωρώ πως τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν την 1η Ιουλίου. Και αυτό είναι το θετικό σενάριο.

Βεβαίως, η πληρότητα είναι ο βασικός  παράγοντας για να ανοίξει μια μονάδα, γιατί το λειτουργικό κόστος είναι υψηλό. Περίπου 30% των ξενοδόχων στο νησί θεωρούν πως δεν θα ανοίξουν φέτος. Αυτή είναι η πρόθεσή τους, με τα σημερινά δεδομένα πάντα.

– Από τι θα εξαρτηθεί η απόφαση αυτή;

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ισχύσουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Να προγραμματιστούν αεροπορικές πτήσεις και ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Χωρίς επιβατική κίνηση δεν έχει νόημα να λειτουργήσουν τα καταλύματα.

Επίσης, πρέπει να καθοριστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι μηχανισμοί λειτουργίας των ξενοδοχείων. Αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και πόσο θα είναι το κόστος για κάθε επιχείρηση. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε, περίπου στις 12 Μαΐου θα παρουσιαστεί το προσχέδιο και στις 18-20 Μαΐου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τα πρωτόκολλα.

Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, όπως και οι υπόλοιπες ενώσεις. Ζητάμε για παράδειγμα να διαφοροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι διατάξεις ανά κατηγορία ξενοδοχείων. Στη Σαντορίνη ενδεικτικά υπάρχουν ξενοδοχεία “ανοικτού τύπου”, με διαφορετικές εισόδους στα δωμάτια. Δεν έχουμε μονάδες μεγάλης δυναμικότητας. Θεωρώ πως οι Κυκλάδες έχουν ξενοδοχεία ιδανικά για “social distancing”.

– Πώς βλέπετε την εξέλιξη της σεζόν;

Η Σαντορίνη υποδέχεται κάθε χρόνο συνολικά περίπου 2,5 εκατ. τουρίστες. Από αυτούς, το 90% προέρχεται από το εξωτερικό. Οι μεγαλύτερες αγορές για τον Τουρισμό του νησιού είναι οι ΗΠΑ, η Αγγλία, ακολουθούν οι επισκέπτες από ευρωπαϊκές χώρες και έπεται η Κίνα.

Η τελευταία έχει ξεκινήσει το άνοιγμα των ταξιδιών, αλλά οι Κινέζοι δεν ταξιδεύουν εκτός χώρας ακόμη. Στην Ευρώπη από την άλλη πλευρά έχουμε ακόμη  έξαρση της επιδημίας, ενώ δεν υπάρχουν και προγραμματισμένες πτήσεις. Εκτιμώ πως η αμερικανική αγορά δεν μπορεί να ανοίξει πριν τον Οκτώβριο. Τότε όμως θα έχει τελειώσει η σεζόν για το νησί.

– Ποιες άλλες προτάσεις εισηγείστε για τη στήριξη των επιχειρήσεων και το άνοιγμα της τουριστικής κίνησης;

Είχαμε πρόσφατα τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Τουρισμού και Εργασίας, καθώς και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και άλλους φορείς για τα νησιά των Κυκλάδων.

Έχουμε κάνει πρόταση στον υπουργό Τουρισμού να υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες για να μπορέσουμε να έχουμε κάποια κοινά πρωτόκολλα και κανονισμούς, όπως για τα τεστ, το υγειονομικό διαβατήριο κ.ά.

Επίσης, μια άλλη πρόταση είναι να επιλεγούν κάποιες χώρες, να καθοριστεί μια “ομάδα”, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και των βασικών μας αγορών. Η τουριστική κίνηση να επιτρέπεται μόνο από και προς τις χώρες αυτές.

Έχουμε προτείνει επίσης, να οριστούν συγκεκριμένα ξενοδοχεία στους προορισμούς, ξενοδοχεία Covid-19, ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μεταφέρεται σε αυτά.

Θέλουμε και ζητάμε γενναία μέτρα από την Κυβέρνηση. Είναι σημαντικό να υπάρξει επιδότηση της εργασίας, όχι της ανεργίας διευκρινίζω. Ένα μέρος του εργασιακού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών να καλύπτεται κυρίως μέσω SURE, δηλαδή της πρωτοβουλίας της ΕΕ η οποία θα προβλέπει την κάλυψη των αμοιβών εργαζομένων.

Με λίγα λόγια προσπαθούμε και εμείς από την πλευρά μας να διαχειριστούμε την κρίση.

– Τι γίνεται με τα συμβόλαια με τους tour operators;

Οι tour operators έχουν προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων με τους ξενοδόχους, καθώς μετά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις ακυρώσεις προγραμματισμένων ταξιδιωτικών πακέτων, έπρεπε να επιστρέψουν προκαταβολές στους πελάτες τους. Δεν κατέβαλλαν ούτε προκρατήσεις στα ξενοδοχεία, δηλώνοντας πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των συμβολαίων.

– Πως προβλέπετε να διαμορφωθούν οι φετινές τιμές στα ξενοδοχεία της Σαντορίνης;

Αναμένω να υπάρξουν μειώσεις, μπορεί και κοντά στο 20% σε σχέση με πέρσι. Πρόκειται για μια ελεύθερη αγορά εντούτοις.

Όμως πιστεύω πως η Σαντορίνη δεν πρέπει να χάσει το προϊόν της. Απευθύνεται σε επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και αυτό πρέπει να συνεχίσει να κάνει. Το σημαντικότερο πάντως για τον Τουρισμό του νησιού και τους επισκέπτες στους οποίους απευθύνεται δεν είναι οι τιμές, αλλά η ασφάλεια.

– Πότε πιστεύετε πως ο Τουρισμός θα καταφέρει να ανακάμψει ξανά;

Εκτιμώ πως αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν το 2023. Τότε, κι αν όλα εξελιχθούν ομαλά, ο Τουρισμός θα επανέλθει σε αναπτυξιακή πορεία.

Όσον αφορά την επόμενη σεζόν, θα έχουμε σίγουρα απόνερα από την κρίση. Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα έχουμε δεύτερο κύμα της επιδημίας από το φθινόπωρο, εάν θα υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία.

Η επάνοδος δεν μπορεί να γίνει σε μια χρονιά. Επομένως, κάθε επιχείρηση πρέπει να κρατηθεί όρθια για την επόμενη ημέρα.

Πηγή: https://www.capital.gr