Μεγάλες ανατροπές στις τιμές της αγοράς αλλά και στον «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ φέρνουν οι εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών για αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων για το 60% των περιοχών της χώρας.
Επειτα από μια δεκαετία κατάρρευσης της κτηματαγοράς, με τις τιμές των διαμερισμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα να έχουν υποχωρήσει ακόμη και στο μισό της εμπορικής τους αξίας, οι αλλαγές που εισηγούνται θα φέρουν τα πάνω κάτω στον φορολογικό χάρτη.
Σε συνέντευξή της χθες στο «Κόκκινο» η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε πως στο 60% των ζωνών της χώρας παρατηρείται αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.
Ειδικά στο Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές καταγράφονται οι περισσότερες αυξήσεις. Αντίθετα, μειώσεις τιμών παρατηρούνται σε Μακεδονία και Θράκη.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα που υπολογίζει να εισπράξει φέτος το Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ η υφυπουργός ανέφερε ότι από «μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων των εκτιμητών, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα» και «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».
Ομως, οι αυξήσεις των τιμών για το 60% των ακινήτων της χώρας θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ οδηγώντας τα έσοδα από τη φορολόγηση της περιουσίας σε πάνω από 2,65 δισ. ευρώ.
«Μέχρι σήμερα, τελευταία ημέρα της υποβολής, έχουν υποβάλει στοιχεία για το 99% των περιοχών, έχουμε μόλις 56 ζώνες χωρίς εκτίμηση και σε περιοχές που δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ορεινές, με πολύ λίγους κατοίκους κ.λπ.», είπε η κ. Παπανάτσιου.
Σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε μια σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών» και παράλληλα διευκρίνισε την παρανόηση που υπάρχει για την προσδοκία μείωσης των αντικειμενικών λόγω της πτώσης των τιμών στις συναλλαγές.
«Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές τιμές» ανέφερε η υφυπουργός.
Από την ανάλυση των στοιχείων των εκτιμητών προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
Για το 60% των περιοχών, ήτοι 6.070 ζώνες σε σύνολο 10.200, επέρχεται αύξηση των αντικειμενικών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο αλλά και σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα και σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος, η Κρήτη. Αυξήσεις επέρχονται και στις περιοχές όπου είναι ανεπτυγμένο το Airbnb.
Για το 23%, δηλαδή για 2.300 ζώνες, επέρχεται μείωση τιμών και συγκεκριμένα για την Ανατολική και Δυτική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα.
Οι τιμές είναι αμετάβλητες για το υπόλοιπο 17% των ζωνών.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση στους δανειστές με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει η δευτεροβάθμια επιτροπή να παραδώσει τις προτάσεις της μετά το Πάσχα, ενώ τον τελικό λόγο για τις νέες αντικειμενικές τιμές θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με την υφυπουργό, στόχος είναι το ψηφιακό σύστημα να ανανεώνεται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο με τις τιμές που λαμβάνει από τις αγοραπωλησίες.
ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr