Άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις με επίκεντρο τις αυτοδιοικητικές εκλογές έκανε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του για τον «Κλεισθένη 1» και την απλή αναλογική. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη τομή για τη χώρα που σηματοδοτεί η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Η νέα περίοδος ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για τη χώρα. Μεγάλες θεσμικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος πρέπει να δρομολογηθούν από σήμερα με αποφασιστικότητα και τόλμη. Ο «Κλεισθένης», η αλλαγή των εκλογικών περιφερειών, η συνταγματική μεταρρύθμιση. Οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση», πρόσθεσε. Και αμέσως μετά έθεσε το διακύβευμα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2019 που όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση θα συμπέσουν και με τις εθνικές εκλογές: «Αυτό θα είναι και το διακύβευμα στις τοπικές κοινωνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινητοποιήσει από τώρα όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Με μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό. Με μέτωπο στον ακροδεξιό λαϊκισμό».

Δίκαιη ανάπτυξη και διαφθορά

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην δίκαιη ανάπτυξη και στο θέμα της διαφθοράς με αφορμή το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη έριξε «στα μαλάκα» τον Τάσο Μαντέλη: «Την ίδια στιγμή, όμως, ας έχουμε κατά νου ότι η μάχη μας για δίκαιη ανάπτυξη και δίκαιη Ελλάδα όχι μόνο δε θα σταματήσει, αλλά θα ενταθεί στη μεταμνημονιακή εποχή. Και το μέτωπο μας δεν θα είναι μόνο η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και η εξυγίανση και ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε όλο το θεσμικό πλαίσιο. Πάρτε για παράδειγμα τη χθεσινή απόφαση της δικαιοσύνης για τις μίζες της Siemens. Προσβάλλει προκλητικά το περί δικαίου αίσθημα. Και μας αποδεικνύει ότι οι μάχες που έχουμε να δώσουμε με τους μηχανισμούς του παλιού κατεστημένου που χρεοκόπησαν τη χώρα, θα είναι διαρκείς και πολυεπιπέδες. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τις κερδίσουμε, ας το έχουν καλά στο μυαλό τους», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Σκουρλέτης: Επίθεση σε ΝΔ, ΚΕΔΕ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρενέβη και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επιτέθηκε αφενός στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι «δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση για την Αυτοδιοίκηση» και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και αφετέρου στην ΚΕΔΕ τονίζοντας ότι «απέτυχε η προσπάθεια της για απόσυρση του νομοσχεδίου για τον ΄Κλεισθένη 1’».