Αγριλιά Θηρασιάς, 30 Μαΐου 2021.

Ποιος θα το περίμενε πως αυτό το μαγικό σημείο μετά από τόσα χρόνια θα φιλοξενούσε ξανά κόσμο, ποιος το περίμενε πως μια ανοιξιάτικη ζεστή και βροχερή μέρα, θα αναβίωναν μπροστά στα μάτια μας εικόνες από το παρελθόν μέσα από τις περιγραφές των κατοίκων του νησιού, εκείνης της εποχής που στην Αγριλιά έμεναν μόνιμα 1.300 άνθρωποι.

Σα να βλέπω μπροστά μου να βγαίνει από τη σπηλιά απέναντι από τη ζωγραφισμένη Εκκλησιά η Κερά, με την ποδιά της τη λευκή, να μας καλεί στο σπιτικό της να μας κεράσει.

Σα να βλέπω κόσμο να διασχίζει το μονοπάτι, καθαρό πια, να ανεβαίνει στον οικισμό και παιδιά να παίζουν ανέμελα στην αυλή της Εκκλησιάς.

Σα να ακούω Θηρασιώτες να μιλούν για ταξίδια, καθώς οι περισσότεροι άφηναν πίσω το νησί τους, τις οικογένειές τους, ναυτικοί βλέπεις, για να φροντίσουν το σπιτικό τους.

Κι η βροχή,  όπως έπεφτε στην άσπα, αν άνοιγες τα μάτια και αγνάντευες απέναντι τη θάλασσα, σα μελωδία αιγαιοπελαγίτικη…

Όλα αυτά… «Κάτω από το τοπίο», μα μπροστά στα μάτια μας, μια βροχερή, λαμπερή μέρα του Μάη, «απέναντι»…!!

Μαντώ Στουρνάρα

……………………………………………………………………………………………………………

“Κάτω από το Τοπίο: Θηρασιά 2021-22”, είναι ο τίτλος της σημαντικής δράσης της διεπιστημονικής συλλογικότητας “Το Μπουλούκι” που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών υλικών και τεχνικών δόμησης με συνδιοργανωτή με τον Δήμο Θήρας.

Ένα τριήμερο συλλογικής εργασίας, ένα συμμετοχικό έργο και ένα συμμετοχικό συμπόσιο, είναι οι τρεις εκδηλώσεις της δράσης αυτής που ξεκίνησε στις 28/05 και ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2022.

Η ανοιχτή δράση που εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις “Κάτω από το Τοπίο” στο νησί της Θηρασιάς είναι ένα 3ημερο συλλογικής εργασίας (28-30 Μαΐου 2021), με επίκεντρο το Σχολείο της Θηρασιάς, στον οικισμό του Μανωλά. Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών, η ομάδα Μπουλούκι και η διεπιστημονική ομάδα συνεργατών της μαζί με την τοπική κοινότητα της Θηρασιάς και της Θήρας, τους μαθητές και τους δασκάλους του νησιού, προχώρησαν στον καθαρισμό του κεντρικού μονοπατιού της Αγριλιάς.

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα παρακολουθήσετε δηλώσεις από τον κ. Παναγιώτη Κωστούλα  (Αρχιτέκτων – Μηχανικός, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της διεπιστημονικής συλλογικότητας “Το Μπουλούκι”), την κα Ελεάννα Δεμερτζή (φοιτήτρια της σχολής Καλών Τεχνών) και την κα Μαρία Πιτσικάλη που κατάγεται από τη Θηρασιά και φρόντισε για την ξενάγησή μας στα χωριά του νησιού με σπουδαίες αναφορές σε σημεία αναφοράς, ήθη, έθιμα, παραδόσεις.

Επιπλέον, θα παρακολουθήσετε τις ομιλίες κατά σειρά, μελών της διεπιστημονικής συλλογικότητας “Το Μπουλούκι”, του Προέδρου της Κοινότητας Θηρασιάς κ. Πέτρου Καραμολέγκου, της Αντιδημάρχου Θήρας αρμόδιας για θέματα Πολιτισμού κας Σοφίας Κίτσου, και του Βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ κ. Φίλιππου Φόρτωμα που έδωσε το “παρών” στη δράση την 30η Μαϊου 2021.