Δειγματοληψία στις ιαματικές μεταλλικές πηγές της Κω και γεωχημικές αναλύσεις, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, όπως δήλωσε στον Real Voice η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας & Φυσικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Νομικού

Άριστη Συνεργασία του Δήμου Κω με ΕΜΠ και ΕΚΠΑ για τα Θερμά της Κω. Εργασίες πεδίου στη χέρσο και στη θάλασσα για μια ενεργά γεωδυναμική περιοχή!

Για την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης βράχων και υποθαλάσσιου πυθμένα στα Θερμά της Κω, πραγματοποιούν για τέταρτη φορά επίσκεψη στο νησί οι επιστήμονες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας & Φυσικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Νομικού, ερευνά τα “κρυμμένα μυστικά” του βυθού, εξερευνώντας διεξοδικά τα υποθαλάσσια ηφαίστεια και τα ενεργά σεισμικά ρήγματα, αναζητώντας, παράλληλα, άγνωστες θερμές πηγές. Παράλληλα, ερευνάται αν ο σεισμός του 2017 στην Κω έχει μεταβάλλει τη χημική σύσταση του συγκεκριμένου υποθαλάσσιου περιβάλλοντος.

Αναλυτικά όπως δήλωσε στον Real Voice η κα Νομικού: “Εμείς που έχουμε αναλάβει την ανάδειξη του γεωθερμικού πεδίου και την αναγνώριση των ιαματικών πηγών από την άποψη φυσικοχημικών στοιχείων, κάναμε δειγματοληψία σε όλες τις ιαματικές πηγές, πήραμε νερό από όλες τις πηγές, ώστε να γίνουν σωστά όλες οι γεωχημικές αναλύσεις ξανά – γιατί έγιναν κάποιες το 2010 και το 2011, μην ξεχνάμε όμως ότι έγινε ένας μεγάλος σεισμός στην Κω το 2017 και σε κάποιες πηγές έχει ελαττωθεί η ροή, όπως π.χ. στην Αγία Ειρήνη, που η ροή της πλέον είναι πολύ μικρή και η θερμοκρασία είναι μόλις 36 βαθμούς, ενώ γνωρίζαμε από προηγούμενες μετρήσεις ότι ήταν 40 και 42 βαθμούς! Το σημαντικό που πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι ελέγχουμε και τον παράκτιο χώρο, δηλαδή έγινε λεπτομερής χαρτογράφηση της παράκτιας ζώνης από τα Θερμά μέχρι τον Άγιο Φωκά, με υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα, όπου ΒΡΗΚΑΜΕ επιπλέον φυσαλίδες, δηλαδή περιοχή που έχει υδροθερμία, που δεν ήταν γνωστή στον κόσμο, άρα έχουμε οριοθετήσει περιοχές στα 3,4,5, και 7 μέτρα όπου γίνεται ανάβληση. Η περιοχή που ξέραμε εμείς ως θερμές πηγές, απλώνονται πλέον και στο θαλάσσιο χώρο, άρα είναι μεγαλύτερο το γεωθερμικό δυναμικό, για να γίνει καλύτερη και πιο σωστή η αξιοποίηση”.

Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Γεωλογίας του Πολυτεχνείου, Βασίλη Μαρίνο, οι δικές του έρευνες αφορούν άμεσα την αντοχή της βραχομάζας για την αποφυγή ατυχημάτων στο στάδιο αξιοποίησης της περιοχής, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν παλαιότερες καταπτώσεις, σε μια, ούτως ή άλλως, προκλητική περιοχή για γεωτεχνική μελέτη.

Ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Νικηταράς, από μέρους του, υποσημειώνει ότι το σχέδιο αξιοποίησης των εμπρός Θερμών, περιλαμβάνει και την ανοικοδόμηση του παλαιού κτιρίου που δεσπόζει στο σημείο, πάντα με γνώμονα τις προδιαγραφές του ιαματικού-θερμαλιστικού τουρισμού.

Ο ίδιος, υπογραμμίζει ότι το σχέδιο ανάπτυξης και ο μετέπειτα εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών του νησιού μας βρίσκεται στην τελική ευθεία και τώρα μοναδικός εχθρός είναι ο χρόνος.

(με πληροφορίες και από το kostv.gr)