Το νέο ΕΣΥ επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση κάνοντας αλλαγές σε κλινικές και νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένει το λεπτομερές σχέδιο που ετοιμάζουν οι ομάδες εργασίας από τους αρμόδιους φορείς της Υγείας, προκειμένου να καταλήξει στο πλάνο για την τροποποίηση κλινικών αλλά και μονάδων υγείας.
Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά καιρούς έχει προαναγγείλει το νέο ΕΣΥ, το οποίο όπως λέει, θα καλύπτει όλες τις ανάγκες για κάθε περιοχή ξεχωριστά.
Προς ώρας βέβαια δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, αλλά γίνονται σταδιακοί σχεδιασμοί ώστε οι όποιες αλλαγές να συμβαδίζουν με τις ανακατασκευές που θα γίνουν στα νοσοκομεία όλης της χώρας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη
Το σχέδιο θα βασίζεται ουσιαστικά στον νέο Υγειονομικό Χάρτη στον οποίο θα καταγράφονται όχι μόνο όλες οι διαθέσιμες μονάδες υγείας και το προσωπικό ανά τη χώρα, αλλά και επιδημιολογικές ιδιαιτερότητες ανά περιοχή.
Ήδη έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων στατιστικών δεδομένων προκειμένου κάθε περιοχή της χώρας να διαθέτει διαφορετικές κλινικές ανάλογα με τις παθήσεις που υπερισχύουν στον πληθυσμό.
Υπό το πρίσμα αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει σε 3 μέτωπα τις αλλαγές, όπως περιγράφουν πληροφορίες του ethnos.gr:
Σύμπτυξη κλινικών στις περιοχές όπου καταγράφεται πως οι ανάγκες του πληθυσμού δεν είναι τόσο μεγάλες σε σχέση με μία ασθένεια. Ενίσχυση των κλινικών όταν θα παρατηρούνται ασθένειες με μεγάλο επιπολασμό.
Μετακίνηση υγειονομικών και εξειδικευμένων γιατρών στις περιοχές όπου ενισχύονται συγκεκριμένες κλινικές προκειμένου να παρέχονται συνολικά οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση μίας πάθησης, η οποία επιδημιολογικά παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό.
Με την πλήρη εφαρμογή των DRG’ s (σύστημα κοστολόγησης ιατρικών πράξεων) που αναμένεται τους επόμενους μήνες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πληρότητα και την αποδοτικότητα του κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά, καθώς και για τις δαπάνες του ώστε να μπορεί να κατευθύνει αντίστοιχα και τα κονδύλια ή να περιορίσει τις σπατάλες.
Βέβαια ήδη στο υπουργείο Υγείας έχουν πλήρη εικόνα για το ποια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα που δεν ξεπερνά το 30% με 40%, όσο και για τα νοσοκομεία που είναι ασφυκτικά γεμάτα.
Στο πλαίσιο αυτό τα νοσοκομεία εκείνα που έχουν χαμηλή πληρότητα και δίπλα τους σε κοντινή απόσταση υπάρχει κι άλλη αντίστοιχη υγειονομική μονάδα, θα συγχωνευτούν και οι κλινικές θα συγκεντρωθούν σε ένα.
Έτσι ένα νοσοκομείο θα διαθέτει όλες τις ειδικότητες των γιατρών ώστε να μη χρειάζεται οι πολίτες να μετακινούνται.