Η Ήπειρος, ο ορεινός αυτός παράδεισος προσφέρει αμέτρητες γαστρονομικές επιλογές. Αξίζει να συνδυάσεις τις βόλτες στα τοξωτά γεφύρια και τα πετρόκτιστα χωριουδάκια με τη δοκιμή παραδοσιακών πιάτων. Τα τοπικά εδέσματα είναι μοναδικά, αφού παράγονται από αγνά τοπικά προϊόντα της περιοχής όπως γιαούρτια, τυριά και βούτυρο. Πρωταγωνιστές στην ηπειρώτικη κουζίνα είναι οι πίτες, γλυκές ή αλμυρές, με φύλλο ή χωρίς. Όποια κι αν δοκιμάσεις, χορτόπιτα, τυρόπιτα, κιμαδόπιτα, γαλατόπιτα, μακαρονόπιτα ή τσουκνιδόπιτα, θα γευτείς τον συνδυασμό των προϊόντων του τόπου και τα αρώματα που αναβλύζουν. Ακόμη, στα εκλεκτά πιάτα συγκαταλέγονται το αρνί στη γάστρα και το κρασάτο κότσι, το κοντοσούβλι και τα ντόπια λουκάνικα, ο λαγός στιφάδο και το αγριογούρουνο. Εε και φυσικά δεν θα μείνεις χωρίς επιδόρπιο. Τα παραδοσιακά γλυκά είναι απεριόριστα, μερικά από τα οποία είναι το γιαννιώτικο κανταϊφι, το γιαννιώτικο μπακλαβαδάκι, τα γλυκά ταψιού και τα γλυκά του κουταλιού. Αν, όμως, προτιμάς κάτι πιο «χαλαρό» μπορείς απλά να δοκιμάσεις τοπικά κρασιά, όπως το λευκό κρασί της Ζίτσας και το ερυθρό του Μετσόβου ή παλαιωμένο τσίπουρο.