Για την 13η Οκτωβρίου 2022 αναβλήθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, διότι δεν παρουσιάστηκε κανένας εκ των μαρτύρων κατηγορίας, η δίκη σε δεύτερο βαθμό, ενός αλλοδαπού, που φέρεται ως μέλος της διαβόητης διεθνούς σπείρας των “ροζ πάνθηρων”, που έδρασαν σε Pόδο, Kω και Σαντορίνη, αποκομίζοντας λεία σε χρυσά κοσμήματα και ρολόγια πολυτελείας, αξίας μεγαλύτερης των 3,5 εκατ. ευρώ.
Το Κακουργιοδικείο επέβαλε σε πρώτο βαθμό ποινή κάθειρξης 14 ετών στον φερόμενο ως αρχηγό της σπείρας Bratsanovic ή Vratsanovic ή Hofman ή Grudnik ή Popovic Predrag ή Pedja ή Deniz ή Richard ή Radovan του lyobomir, αγνώστου διαμονής, ποινή κάθειρξης 9 ετών στον Petkovic Dejan του Zoran, κάτοικο Πειραιώς και ποινή κάθειρξης 5 ετών στον Petrovic Aleksandar ή Sekula, υπήκοο πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Η υπόθεση διαχωρίστηκε ως προς τον συγκατηγορούμενό τους Cvetkovic Zoran του Miodrag κάτοικο Pozerevac Σερβίας.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», τον Μάιο του 2012 το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου είχε μειώσει κατά δύο έτη την ποινή κάθειρξης 14 ετών που επιβλήθηκε πρωτοδίκως στον Vasic Dragan του Mikovde, κάτοικο Αγίου Δημητρίου Αττικής, μέλους της σπείρας.
Μείωσε κατά τρία έτη την ποινή κάθειρξης 14 ετών που είχε επιβληθεί στον συγκατηγορούμενό του Gacesa Mladen του Miodrag, ενώ διατηρήθηκαν, μετά την απόρριψη των εφέσεών τους ως ανυποστήρικτων, οι ποινές κάθειρξης των Cagljevic ή Cagjevic Predrag του Miroslav (14 ετών), Jancic Drenka του Vioslav (6 ετών) και Παναγιώτη Στεφανόπουλου του Σταύρου (5 ετών).
Ο Vasic Dragan συνελήφθη, όπως έγραψε η “δ”, στην Αργεντινή και συγκεκριμένα την 18η Μαρτίου 2009 στο διεθνές αεροδρόμιο “Ministro Pistarini” της πόλης Ezeiza, τη στιγμή που επιβιβαζόταν σε πτήση με προορισμό το Βελιγράδι.
Οι καταδικασθέντες, στις αρχές του έτους 2007 φέρονται να συγκρότησαν στην Αθήνα δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα που επιδίωκε τη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών εις βάρος ιδιοκτητών κοσμηματοπωλείων στην Ελλάδα με αρχηγό τον Bratsanovic.
Oι ανωτέρω φέρονται να έχουν συμμετοχή και στη διάρρηξη του χρυσοχοείου ιδιοκτησίας του Πέτρου Kουνάκη στην οδό Σωκράτους αριθμ. 103 στη Pόδο, το πρωί της 20.09.2007 και περί ώρα 06.10.
Εμπλέκονται επίσης σε διαρρήξεις στην πόλη της Κω στις 5.9.2007, στον Κέφαλο Κω στις 4.9.2007 και στα Φηρά Σαντορίνης στις 12.6.2007, εις βάρος των Αλεξίου Κουμπαρούλα, Δημητρίου Πρεσβύρη και Αλεξάνδρου Ρογκαβόπουλου, αντίστοιχα.
Η συμμορία “Ροζ Πάνθηρες”, στην οποία μετέχουν Μαυροβούνιοι, Σέρβοι και Κροάτες, αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα «εφιάλτη» της Ιντερπόλ, επισήμως από το 2007, όταν και συστήθηκε πολυεθνική ομάδα αντιμετώπισής τους.

Η συμμορία υπολογίζεται ότι συγκροτήθηκε στο διάστημα 1997 -98 και μέχρι τώρα έχει ληστέψει περισσότερα από 160 κοσμηματοπωλεία σε 26 χώρες του κόσμου, ενώ η λεία τους, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ.