Απαντήσεις για την «μινωική έκρηξη» που έγινε πριν χιλιάδες χρόνια προσπαθούν να δώσουν οι έρευνες στον πυθμένα της Καλντέρας της Σαντορίνης, σύμφωνα με την ηφαιστειολόγο Εύη Νομικού.

 

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η κυρία Νομικού, «Έχουμε βρει κάποια ευρήματα, κάποια σκαλοπάτια τα οποία είναι από λάβα στις ανατολικές πλευρές της Θηρασιάς, το μικρό νησί μέσα στην Καλντέρα και προσπαθούμε να καταλάβουμε αν αυτά τα σκαλοπάτια είναι από ηφαιστειακή προέλευση, όχι από ανθρώπινη παρέμβαση, δηλαδή είναι από τη φύση».

 

Σύμφωνα με την ηφαιστειολόγο, αν είναι δημιούργημα του ανθρώπου τότε πάει να πει ότι μέσα στην Καλντέρα υπήρχε ένα παλιό λιμάνι το οποίο συνδέεται με τη μεγάλη έκρηξη τη Μινωική που έγινε πριν 3.600 χρόνια.

 

«Η Μινωική έκρηξη είναι από τις μεγαλύτερες εκρήξεις. Δηλαδή αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στη Λα Πάλμα, δεν είναι τίποτα μπροστά στη μεγάλη έκρηξη που έγινε πριν 3.600 χρόνια η οποία πραγματικά κατέστρεψε οτιδήποτε ήταν πάνω στο νησί της Σαντορίνης», πρόσθεσε.

 

Μάλιστα, ανέφερε πως τον Δεκέμβριο του 2022 με τον Φεβρουάριο του 2023, θα έρθει το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου με σκοπό να κάνει υποθαλάσσιες ερευνητικές γεωτρήσεις μέσα και έξω από την Καλντέρα, «όχι για να βρούμε τη χαμένη Ατλαντίδα αλλά για να κατανοήσουμε τη δυναμική της Μινωικής έκρηξης».