Οι τιμές του ασύρτικου στη Σαντορίνη αυξήθηκαν υπερβολικά φέτος, προκαλώντας ανησυχία σε ορισμένους παραγωγούς ότι το ελληνικό νησί μπορεί να χάσει μερίδιο αγοράς.

Οι τιμές για το σταφύλι της Σαντορίνης Ασύρτικο αυξήθηκαν φέτος σε 4-5 € ανά κιλό, από € 2,5-3,4 ανά κιλό που ήταν πέρυσι. Παλαιότερα, σύμφωνα με τους καλλιεργητές κόστιζε  μόλις 80 λεπτά. Υπάρχουν μάλιστα περιζήτητα αμπελοτόπια -που σύμφωνα με πληροφορίες- τα σταφύλια τους πουλήθηκαν προς 11€/κιλό! Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε συμπαρασύρει το τελικό κόστος πώλησης της φιάλης, το οποίο έχει ακολουθήσει ένα ράλλυ ανατιμήσεων τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει  ανησυχία ότι η αγορά θα μπορούσε να πει «αρκετά ως εδώ», σύμφωνα με τον Γιάννη Βαλαμπούς, του Vassaltis Winery.

Η εταιρία Berry Bros & Rudd (BBR) το έχει πει ήδη αυτό. Παρόλο που τα κρασιά από τη Σαντορίνη είναι «θεαματικά καλά και τα καλά κρασιά πωλούνται εύκολα», δήλωσε ο αγοραστής της BBR Demetri Walters MW, «έχουμε σταματήσει να αγοράζουμε ασύρτικο από τη Σαντορίνη [προς το παρόν] επειδή οι τιμές των σταφυλιών έχουν γίνει υπερβολικά υψηλές».

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ιδιοκτήτης του οινοποιείου Gaia, δήλωσε ότι η πτώση της βροχόπτωσης κατά 50% φέτος, μέχρι 77 χιλιοστά από 170 χιλιοστά το 2017, έχει συρρικνώσει κατά πολύ τη σοδειά του 2018.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η χαμηλή απόδοση σε σχέση με τα παλαιά κλήματα, σύμφωνα με τη Στέλλα Κασιώλα, του συνεταιριστικού οινοποιείου Santo, η οποία προτείνει την φύτευση πιο ισχυρών, νεότερων αμπέλων για να αυξηθούν οι αποδόσεις.

Ένας ακόμα λόγος, είναι η άφιξη καινούργιων παικτών στο νησί για την δημιουργία νέων οινοποιείων που αναγκαστικά θα πρέπει να πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα των αμπελουργών την οποία μέχρι πριν λίγο καιρό, μοιραζόταν 15 οινοποιεία.

Πολλοί οινοποιοί κατακρίνουν επίσης την ασυνεπή ποιότητα από τους ανεξάρτητους καλλιεργητές.

«Υπάρχει ο καλλιεργητής που εκμεταλλεύεται τα σταφύλια ως μόνη πηγή εσόδων και κάνει καλή δουλειά για να πάρει τα πέντε ευρώ ανά κιλό», εξηγεί  ο Παρασκευόπουλος.

«Αλλά υπάρχει και ο καλλιεργητής που έχει έναν αμπελώνα ως δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος και ίσως δεν φροντίζει τα αμπέλια όπως θα έπρεπε, αλλά διεκδικεί την ίδια τιμή αγοράς».

Ο Παρασκευόπουλος υποστηρίζει την δημιουργίας ενός φορέα πιστοποίησης, όπως η CIVC στην Καμπανία, με την οποία οι οινοπαραγωγοί και οι καλλιεργητές συμφωνούν σε ένα σύνολο κριτηρίων για τις τεχνικές καλλιέργειας σταφυλιών και την ποιότητα των σταφυλιών, θα βοηθούσε στη διασφάλιση υψηλότερων αποδόσεων και συνέπειας.

Ορισμένοι καλλιεργητές μελετούν επίσης τη μείωση των φυτεύσεων σε κουλούρα. Η κουλούρα έχει γίνει συνώνυμη με τα αμπέλια της Σαντορίνης καθώς είναι ένα καλαίσθητο σχήμα για ελαχιστοποίηση της ζημιάς από τον άνεμο κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και για προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα.

Το κλάδεμα Guyot έχει προταθεί ως εναλλακτική λύση. «Νομίζω ότι δεν είναι θέμα καλύτερης ποιότητας, αλλά θα βελτίωνε σίγουρα τις αποδόσεις», δήλωσε ο MW Κωνσταντίνος Λαζαράκης.

Όπως εξηγεί ο κύριος Λαζαράκης το αξιοσέβαστο Κτήμα Σιγάλας έχει εισάγει αμπελώνες με σύρματα στήριξης για το κλάδεμα και την προετοιμασία του Guyot στο νησί. Μέχρι το τρέχον έτος, η αγορά προσαρμόστηκε στις αυξήσεις των τιμών, επειδή το Ασύρτικο έχει υποτιμηθεί ιστορικά », δήλωσε ο Παρασκευόπουλος.

Όμως, οι αποδόσεις είναι ανησυχητικές για όλους σήμερα, καθώς έμποροι επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις και αγοράζουν ασύρτικο εκτός Σαντορίνης.

 

Πηγή: http://www.krasiagr.com