Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, αλλά και τους τοπικούς βουλευτές των Κυκλάδων, απέστειλε ο επικεφαλής της παράταξης “Τώρα! Για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά”, κ. Μανόλης Ορφανός, με προτάσεις και θέσεις σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του κ. Ορφανού.

Θέμα: Προτάσεις και θέσεις σχετικά με το νέο Εκλογικό Νόμο από τη σκοπιά του Ά βαθμού Αυτοδιοίκησης

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Λαμβάνω το θάρρος να σας καταθέσω με αυτή την επιστολή τις σκέψεις μου για το νέο Εκλογικό Νόμο γνωρίζοντας ότι αμφότεροι έχετε εργαστεί ακαταπόνητα για αυτή την κεντρικής σημασίας για το μέλλον της χώρας μεταρρυθμιστική τομή.

Ως άνθρωπος που υπηρετεί από ετών την τοπική αυτοδιοίκηση ανέμενα με προσμονή την ολοκλήρωση του νέου νόμου καθώς θεωρώ ότι η απλή αναλογική έχει αποτελέσει στην πράξη μια πρόωρη επιλογή που σε πολλές εκφάνσεις της κρίνεται προβληματική.

Αντιθέτως το νέο νομοσχέδιο φαίνεται ικανό να πραγματώσει επιτέλους την πολυπόθητη αυτοδιοίκηση των τοπικών κοινωνιών και την αποκεντρωμένη κρατική λειτουργία.

Με γνώμονα την παραπάνω σκέψη και την άμεση αποτελεσματικότητα του νόμου προτείνω την επανεξέταση δύο παραμέτρων που ως αυτοδιοικητικός ενός νησιωτικού δήμου θεωρώ κρίσιμες για την επόμενη ημέρα στις τοπικές κοινωνίες:

α. Ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων και η δυνατότητα προσαύξησης κατά εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%),  ενέχει προβληματισμούς και κίνδυνο διχαστικών τάσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Στο Δήμο Θήρας ένα πλήρες ψηφοδέλτιο σύμφωνα με τη νέα διάταξη θα απαρτίζεται από 180 υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους.

Ένας Δήμος 15.000 κατοίκων και με εκλογικό σώμα κάτι λιγότερο από 10.000 κατοίκους ενδέχεται να επιφέρει τον κατακερματισμό του εκλογικού σώματος, την ταυτόχρονη συμμετοχή στενών συγγενών σε διαφορετικούς δημοτικούς συνδυασμούς και τελικά διχασμό και εντάσεις.

Ένα τέτοιο προεκλογικό σκηνικό εν μέσω τουριστικής περιόδου όπως προβλέπεται να συμβαίνει στο εξής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την εύρυθμη λειτουργία της βαριάς μας βιομηχανίας.

Επιπρόσθετα η εμπειρία έχει δείξει ότι οι τεταμένες προεκλογικές περίοδοι αποτελούν τροχοπέδη καθώς μετεκλογικά τα “χαρακώματα” και οι τοπικές έριδες συνήθως εμποδίζουν την ορθή λειτουργία του Δήμου και των Νομικών Προσώπων.

β. Ο ρόλος των δημοτικών κοινοτήτων υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο με τα νέα δεδομένα.

Προσωπικά αντιλαμβάνομαι τις δημοτικές κοινότητες ως ουσιαστικά και καθοριστικά κύτταρα του πολιτεύματος μας με την προϋπόθεση ότι επιτρέπουν την έκφραση και αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνιών. Εφόσον μια τέτοια συνθήκη δεν καθίσταται δυνατή τότε μια αποδυναμωμένη μορφή δημοτικών κοινοτήτων είναι πιθανό να αποτελέσει πηγή ανούσιων αντιπαραθέσεων και αποσταθεροποίησης.

Έχοντας την τιμή της προσωπικής μας γνωριμίας είμαι βέβαιος ότι αμφότεροι αντιλαμβάνεστε αυτήν την επικοινωνία ως την ανόθευτη και απαλλαγμένη από σκοπιμότητα αγωνία ενός ανθρώπου που αγαπά την τοπική αυτοδιοίκηση και εργάζεται για αυτή.

Η ανάγκη για αποκέντρωση, αύξηση της κυβερνησιμότητας και πραγματική αυτοδιοίκηση με στόχο ένα σύγχρονο ελληνικό κράτος είναι ο κοινός μας σκοπός.

Θα τον πραγματοποιήσουμε με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και επιτρέποντας την ανάδειξη της επόμενης γενιάς των ικανών αυτοδιοικητικών.

Καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.

Με εκτίμηση
Μανόλης Ορφανός
Επικεφαλής Παράταξης «Τώρα! για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά»
Δημοτικός Σύμβουλος