Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ) και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, διοργάνωσε ανοικτή συζήτηση για το «Πιλοτικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Δυο Συνεργατικών Επιχειρήσεων του Πρωτογενή Τομέα σε Μικρά Κυκλαδονήσια» στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου στη Σύρο με απευθείας διασύνδεση μέσω τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη και Τήνος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς ανοικτών συζητήσεων – η πρώτη εκ των οποίων έλαβε χώρα στην Κορησία της Κέας (Πνευματικό Κέντρο Σ. Ρέστης) στις 13 Μαρτίου – με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων και τη διαβούλευση αναφορικά την δημιουργία δύο συνεργατικών επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα σε μικρά Κυκλαδονήσια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση εγκαταλειμμένων και ακαλλιέργητων εκτάσεων που υπάρχουν στα νησιά, η οποία στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική εναλλακτική στην ανάγκη των νησιωτών για βιοπορισμό πέραν της τουριστικής περιόδου.
Τη συζήτηση συντόνισε η κα. Νάγια Παπαλιάκου (Άμισθη Ειδική Σύμβουλος Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), ενώ συμμετείχαν οι εξής ομιλητές: κα. Πέπη Καστάνη (Διευθύντρια Δ/νσης Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης), κ. Πασχάλης Συρίγος (Πρόεδρος ΟΣΥΜΙΚ), κ. Παναγιώτης Παπαβασιλείου (Δ/νση Κατάρτισης ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και ο κ. Γιάννης Ρούσσος (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων), ενώ παρόντες ήταν επίσης ο κ. Αθανάσιος Μπουρλέτσικας (Δ/ντής Κατάρτισης ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος). Βάσει σχεδιασμού, πρόκειται να συσταθούν δύο Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) σε δύο μικρά νησιά των Κυκλάδων. Το πρώτο συνεργατικό σχήμα θα αφορά στην κτηνοτροφία και το δεύτερο στην αγροτική παραγωγή.
Όπως παρουσίασε στην ανοικτή συζήτηση ο κ. Παπαβασιλείου, το κτηνοτροφικό συνεργατικό σχήμα προτείνεται να αποτελείται από 15 επαγγελματίες κτηνοτρόφους, 1 γεωτεχνικό, 1 τυροκόμο και 1 εργαζόμενος ως υποστηρικτικό προσωπικό. Σκοπός είναι η καθετοποιημένη παραγωγή και διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων από 1.500-2.000 αιγοπρόβατα, με τη προοπτική να συμπεριληφθούν επιπλέον δραστηριότητες αγροτουρισμού, όπως η δημιουργία πολυλειτουργικού επισκέψιμου αγροκτήματος, αίθουσας υποδοχής και πολλαπλών χρήσεων, χώρου διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων και χώρου εστίασης. Το αγροτικό συνεργατικό σχήμα προτείνεται να εστιαστεί στη μελισσοκομία και τα αρωματικά φυτά και να αποτελείται, αντίστοιχα, από 6 επαγγελματίες μελισσοκόμους, 6 παραγωγούς αρωματικών φυτών, 1 γεωτεχνικό και 2 εργαζόμενους ως υποστηρικτικό προσωπικό. Σκοπός είναι να χρησιμοποιηθούν 1.000 μελισσοσμήνη σε διαθέσιμη έκταση 50-60 στρεμμάτων για την καθετοποιημένη γραμμή μεταποίησης-τυποποίησης αρωματικών φυτών, με την προοπτική να δημιουργηθεί και ένα μικρό αποστακτήριο. Η κα. Καστάνη, αναφερόμενη στους λόγους επιλογής του συγκεκριμένου συνεργατικού σχήματος (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), παρουσίασε τους σκοπούς και τη δομή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, οι οποίες – δίχως να έχουν ως στόχο το κέρδος – παράγουν αγαθά (προϊόντα και υπηρεσίες), με τα έσοδα να αξιοποιούνται για την αμοιβή των εργαζομένων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επέκταση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων αυτών.
Ήδη έχουν προγραμματιστεί – σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δημάρχους, αγροτικούς συλλόγους, εμπορο-επαγγελματικούς συλλόγους κ.ά. – ανοικτές συζητήσεις, στις οποίες προσκαλούνται όλοι οι κάτοικοι και ενδιαφερόμενοι.