Σεβασμιώτατε,

Έλαβα την ευγενική Σας επιστολή και εκ καθήκοντος αλλά και σεβασμού προς το πρόσωπό Σας, απαντώ χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή στα ερωτήματα που θέτετε και στην εύλογη ανησυχία που εκφράζετε.

Ευθύς εξ αρχής θέλω να Σας δηλώσω κατηγορηματικά ότι εις ουδεμία περίπτωση και για κανένα λόγο η σημερινή Δημοτική Αρχή της οποίας προΐσταμαι πρόκειται να προβεί σε μονομερείς και βλαπτικές για την Εκκλησία ενέργειες.

Οι σχέσεις αλληλοσεβασμού, αμοιβαιότητας και συναντίληψης μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Τοπικής Εκκλησίας έχουν θεμελιωθεί σε στέρεες βάσεις  και θα παραμείνουν άρρηκτες και στο μέλλον.

Κατόπιν των αυτονόητων αλλά αναγκαίων εισαγωγικών μου διευκρινήσεων, σας απαντώ επί της ουσίας.

Γνωρίζετε προφανώς ότι ένα μείζον πρόβλημα που σχετίζεται απόλυτα με την δημόσια υγεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την τουριστική εικόνα της Σαντορίνης είναι η επί πολλά χρόνια ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων

Η σημερινή Δημοτική Αρχή ανταποκρινόμενη στο πάνδημο αίτημα για την απαλλαγή της Σαντορίνης από το άγος των σκουπιδιών, ολοκλήρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα στην οριστική λύση του προβλήματος.

Τα βήματα που προηγούνται μέχρι την οριστική λύση είναι αυτά της αποκατάστασης του σημερινού ΧΑΔΑ και παράλληλα η «ενδιάμεση λύση» διάρκειας 2 έως 3 έτη. Το διάστημα αυτό προβλέπεται η προσωρινή εναπόθεση μερικώς επεξεργασμένων και δεματοποιημένων απορριμμάτων σε χώρο που θα επιλεγεί και στον οποίο θα εγκατασταθούν τα φορητά μηχανήματα επεξεργασίας (δεν θα υπάρχουν μόνιμες εγκαταστάσεις στην ενδιάμεση λύση).

Στο σημείο αυτό θέλω να διευκρινίσω ότι όλες οι απεικονίσεις των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν είναι χωρίς ακριβή γεοεντοπισμό και για κάθε μία υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις.

Μετά από αυτή τη διευκρίνηση θέλω να σας δηλώσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι εις ουδεμία περίπτωση ο αμπελώνας της Εκκλησίας στη θέση «Παράγκα Θολοϊνιού» πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, σε οποιαδήποτε φάση του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων (είτε ενδιάμεση, είτε οριστική).

Αν υπήρχε η παραμικρή πρόθεση για κάτι τέτοιο η πρώτη μας ενέργεια θα ήταν να το συζητήσουμε μαζί Σας και να ζητήσουμε τη βοήθειά Σας, όπως γίνεται σε κάθε θέμα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Θα ήταν άλλωστε ανεπίτρεπτο εκ μέρους μας να αγνοήσουμε την στάση ευθύνης, αγάπης και αλληλεγγύης που έχετε έμπρακτα επιδείξει προς όλους μας και να Σας αιφνιδιάσουμε με μία τέτοια απόφαση.

Σας επαναλαμβάνω λοιπόν ότι ουδέποτε υπήρξε πρόθεση αλλά ούτε καν σκέψη εκ μέρους μας για την χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου οικοπέδου για τον σκοπό που αναφέρετε.

Και με την ευκαιρία θα ήθελα να συμφωνήσω απολύτως μαζί Σας ότι αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για μικροπολιτική εκμετάλλευση, ούτε επιτρέπουν ανοίκειες προσπάθειες εμπλοκής της Εκκλησίας μας σε μικρόψυχες παραταξιακές ή προσωπικές σκοπιμότητες.

Σε ότι μας αφορά δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα ευνοήσουμε αυτές τις διχαστικές και ζημιογόνες πρακτικές.

Θα ήθελα κλείνοντας να εκφράσω άπειρο σεβασμό προς το πρόσωπό Σας και αναγνώριση του φιλοπρόοδου κοινωνικού Σας έργου, να Σας ζητήσω να συνεχίσετε να είστε δίπλα μας στον αγώνα που δίνουμε για το κοινό καλό και την πρόοδο της αγαπημένης μας Σαντορίνης.

 

Με Σεβασμό και Αγάπη

Ο Δημαρχος Θηρας

 

Αντωνιος Σιγαλας