Από σήμερα το ΔΑΠΠΟΣ εγκαινιάζει μία ένθετη στήλη στην ιστοσελίδα του, όπου η δασκάλα χορού του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ κ. Σταματίνα Ξιάρχου ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα μας παρουσιάζει την ιστορία των παραδοσιακών και λαϊκών χορών της πατρίδας μας.

«Η γέννηση του χορού»

Για την αρχή του χορού πάνω στη Γη υπάρχουν πλήθος αναφορές μέσα στα αρχαία ελληνικά κείμενα, καθώς και στη μυθολογία των Ελλήνων. Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς και φιλόσοφοι ασχολήθηκαν με το φαινόμενο του χορού και τη σύνδεση του με τη μουσική και το τραγούδι.

Η μουσική, ο χορός και η ποίηση αποτελούσαν την έκφραση των συναισθημάτων όπως της λύπης, της χαράς, της αγάπης, του πολέμου, της οργής, ακόμα και του μίσους. Η παιδεία του σώματος και του νου εξασκείται καθημερινά μέσω αυτών των τεχνών, ανεβάζοντας το πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο των νέων, αλλά και των μεγαλύτερων.

Τα ουράνια σώματα κατά τον Λουκιανό δείχνουν χορευτικές και κυκλικές κινήσεις που εμπνέουν τους Έλληνες της εποχής εκείνης, υιοθετώντας αυτές μέσα στο χορό. Στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και έως σήμερα, υπάρχουν πολλά είδη χορών όπως χαρακτηριστικά τους χώρισε ο Πλάτωνας σε Θρησκευτικούς, Ειρηνικούς και Πολεμικούς.

Στην αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία αναφέρεται ότι η Θεά Ήρα, γυναίκα του Κρόνου, δίδαξε χορό στους Κρήτες που ζούσαν στην Κρήτη και στους Κορύβατες που ζούσαν στη Φρυγία της Μ. Ασίας. Με αυτή την πράξη της έδωσε την τέχνη του χορού στους ανθρώπους, αλλά έσωσε και τον γιο της τον Δία από τον Κρόνο, καθώς ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του για να μην του πάρουν το θρόνο.

Η Ρέα έκρυψε τον μικρό Δία σε μια σπηλιά στην Κρήτη και όταν έκλαιγε ο Δίας οι Κρήτες χόρευαν πολεμικούς (θορυβώδεις) χορούς με δύναμη, έτσι ώστε το κλάμα του μωρού να μην ακούγεται. Σύμφωνα με το μύθο ο Δίας μεγάλωσε, εκθρόνισε τον πατέρα του Κρόνο και οι Κρήτες συνέχισαν να είναι οι Ιερείς του Δία, συνεχίζοντας και αυτοί και οι απόγονοι τους για πολλούς αιώνες τους χορούς σαν μέρος της λατρείας των Θεών.

Η πανσοφία του Δημιουργού προίκισε τον άνθρωπο με το ισχυρό ένστικτο της κίνησης και μέσα από την απόρροια των συναισθημάτων η κίνηση εκδηλώνεται στο σώμα του ανθρώπου για κάθε βιοτική και πνευματική ανάγκη. Οι ανάγκες αυτές οδήγησαν τον άνθρωπο στους κανόνες της τέχνης του χορού μέσα στους αιώνες μέχρι και σήμερα που όλοι μαζί προσπαθούμε για τη συνέχεια αυτής της μεγάλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ξιάρχου Σταματίνα