Με πολύ μεγάλη προσοχή παρακολουθήσαμε προ ολίγων ημερών μέσω τηλεδιάσκεψης με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θήρας, τις σοβαρές και υπεύθυνες τοποθετήσεις των φορέων του νησιού στον τομέα του Τουρισμού. Η λεγόμενη “επόμενη μέρα” γνωρίζουμε όλοι ότι θα είναι σημαντική αλλά και καθοριστική, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αποτέλεσμα για την οικονομική ανάκαμψη του τόπου μας, “εκμεταλλευόμενοι” βεβαίως τη θετική κριτική που λαμβάνει η χώρα μας σε παγκόσμια κλίμακα σε ότι αφορά στη διαχείριση του Covid 19.

Επιπλέον, το  γεγονός ότι στη Σαντορίνη δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα κορωνοϊού, άρα είμαστε κατόπιν των σωστών ενεργειών της Αυτοδιοίκησης αλλά και της δικής μας υπεύθυνης στάσης Covid Free, προσθέτει “εξτρά πόντους” και μας καθιστά πιο ελκυστικό σε σχέση με άλλους προορισμό στις προτιμήσεις των εν δυνάμει ταξιδιωτών.

Με πολύ προσοχή σταθήκαμε στις προτάσεις των φορέων για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα, και ομολογουμένως “έπεσαν στο τραπέζι” πολλές, αξιόλογες απόψεις.

Με δεδομένο ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων σε λίγες μέρες θα «ανοίξει» η αγορά του τουρισμού, και θα απελευθερωθούν σταδιακά οι μετακινήσεις τουλάχιστον από κάποιες χώρες, είναι σημαντικό να έχουμε προνοήσει για τη διαχείριση της όποιας κατάστασης κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Είναι κρίνουμε επωφελής η σκέψη, να σταθούμε στην τοποθέτηση του Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας κ. Νίκου Ζώρζου, και στην πρόταση που επιγραμματικά παρουσίασε από το τμήμα Δημόσιας υγείας του  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το Πανεπιστήμιο, προτείνει την «ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους εργαζόμενους στο χώρο της φιλοξενίας, εστίασης, μετακίνησης τουριστών, κ.λ.π. αποτελούμενο από τη δέσμη σύγχρονου επιστημονικού υλικού κατανεμημένο ανά τομέα επιστημονικής δραστηριότητας κάθε τουριστικής επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψιν τις έως σήμερα εκδοθείσες κατευθύνσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις από τον ΕΟΔΥ και τον ΠΟΥ»

Γίνεται λοιπόν λόγος , για υποστήριξη που θα αφορά σε θέματα γενικών αρχών, τρόπου μετάδοσης του Covid 19, της σημασίας τήρησης των μέτρων προστασίας, τη σημασία της ατομικής υγιεινής, αλλά και της περιβαλλοντικής υγιεινής.

Επιπλέον σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό κρούσμα είτε μέλους προσωπικού μιας επιχείρησης, είτε επισκέπτη, θα πρέπει να έχουν δοθεί οι κατευθυντήριες γραμμές για να γίνουν οι σωστές κινήσεις στο σωστό χρόνο.

Με λίγα λόγια, ίσως, οι αρμόδιοι θα πρέπει συντονισμένα να σκεφτούν σοβαρά και να προχωρήσουν στην έρευνα για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκπαίδευση ενηλίκων στο χώρο του τουρισμού, ακόμα και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

Το συνολικό κόστος αυτής της δράσης ανέρχεται σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στα 15.000 -18.000 €. Δε γνωρίζουμε πόσος χρόνος απαιτείται για το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων για την υλοποίησή του, όμως, ας αναλογιστούμε τα αποτελέσματα της.

α) Ενημερωμένο, καταρτισμένο προσωπικό για να αντιμετωπίσει το όποιο ύποπτο κρούσμα.

β) Η Σαντορίνη θα πρωτοπορήσει και πάλι, αφού το αίσθημα ασφάλειας του εν δυνάμει επισκέπτη θα τον οδηγήσει σε έναν Covid Free προορισμό, με ένα ακόμα πλεονέκτημα. Επαγγελματίες του τουρισμού, εργαζόμενοι και γενικότερα προσωπικό, καταρτισμένοι και ενημερωμένοι για σωστή και ασφαλή παροχή υπηρεσίας.

Επιπλέον, σημειώνουμε  ότι η Σαντορίνη δεν διαθέτει μεγάλες τουριστικές μονάδες όπως άλλοι προορισμοί, π.χ. Κρήτη, Ρόδος, κ.λ.π.  Κατά συνέπεια, ενισχύεται ακόμα περισσότερο ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει όλοι οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον τουρισμό, να είναι ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι για να διαχειριστούν το όποιο περιστατικό, με ψυχραιμία, και υπευθυνότητα.

Ευελπιστούμε ότι η πρόταση αυτή θα γίνει αντικείμενο συζήτησης από τους αρμόδιους οι οποίοι θα αποφασίσουν και θα επιλέξουν το καλύτερο σενάριο για τη μετάβαση στην κανονικότητα της τουριστικής ζωής του τόπου.

Μαντώ Στουρνάρα