Ο ρεαλισμός του σήμερα και το άγνωστο αύριο.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει όπως όλη η παγκόσμια κοινότητα τα αποτελέσματα του lockdown μετά από την εξάπλωση  COVID-19. Το σύστημα υγείας λειτούργησε σωστά στην αντιμετώπιση του ιού καθώς τα μέτρα που λήφθησαν από την κυβέρνηση ήταν έγκαιρα με πρωταρχικό στόχο τη δημόσια υγεία των Ελλήνων πολιτών. Σε όλον τον πλανήτη.
4 δισεκατομμύρια κόσμος κλείστηκε σε καραντίνα μετά από τα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρουν οι κυβερνήσεις τους.
Aυτό είχε όμως πολύ δεινά αποτελέσματα για την παγκόσμια οικονομία όπου η ανεργία έχει αρχίσει να εκτοξεύεται σε υψηλά ποσοστά σε όλα τα κράτη του κόσμου.
Το νησί μας ζει κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό  ο οποίος  πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο επάγγελμα στον πλανήτη. Η κυβέρνηση και το υπουργείο τουρισμού έπειτα από διασκέψεις που έκανε με τους φορείς της χώρας προσπαθεί να προωθήσει μέτρα στήριξης του τουρισμού και της εστίασης.
Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει στρατηγική σωστή για τον τρόπο που θα εκμεταλλευτούμε την επιτυχία που ειχε η  χώρας μας με τα λιγοστά θύματα του COVID-19.
Στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής η ανεργία για τον μήνα Μάιο ανέρχεται ήδη σε 33 εκατομμύρια πολίτες με εκτιμήσεις ότι τον Ιούνιο θα έχουνε φτάσει τους 50 εκατομμύρια. Στην Ευρώπη ηδη η ανεργια  πλήττει 120 εκατομμύρια πολίτες  για το μήνα Μάιο ένα ποσοστό της τάξεως του 25% με προβλέψεις η ανεργία να φτάσει έως και 45% η 50%. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και πολίτες που δεν εργάζονται καθημερινά ή έχουν μειωμένο ωράριο με αποτέλεσμα τα έσοδά τους να έχουν κατακόρυφη πτώση.
Το ερώτημα λοιπόν είναι;
Τι ποσοστό τουριστών θα κάνουν διακοπές σε όλο τον κόσμο μετα
από τόση ανεργία, μείωση μισθών και με την αίσθηση ανασφάλειας που επικρατεί σε όλο τον κόσμο;
Οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες και με δεδομένο ότι οι αεροπορικές εταιρείες έπειτα από δίμηνο lockdown είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα για την επόμενη μέρα.
Για το νησί μας προτείνουμε  να δημιουργηθεί μία παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια που στόχο θα έχει την ανάδειξη της ασφάλειας την καθαριότητα του νησιού.
Στα επόμενα χρόνια ο επισκέπτης θα αξιολογεί όχι μόνο τα τοπία αλλά και τις υγειονομικές υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε νησί ή κράτος.
Δεν αρκεί να στεκόμαστε μόνο στο ότι είμαστε έτοιμοι και ασφαλείς, πρέπει να τους το δείξουμε με εικόνα για να έχει την ψυχολογία ο επισκέπτης πως η  Σαντορίνη του διαθέτει υγειονομικη ασφαλεια .
Η αγορά πολλών τεστ COVID-19 που θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα, θερμομέτρηση και απολύμανση των αποσκευών στην είσοδο του νησιού είναι απαραίτητες να γίνονται σε κάθε επισκέπτη που εισέρχεται στη  Σαντορίνη.
Ας έχουμε το σχέδιο για την επόμενη μέρα και ας περάσει  η χρονιά  με την λιγότερη ζημιά για τις επιχειρήσεις .
Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε από τώρα το αύριο και όχι να μένουμε σε τηλεδιασκέψεις χωρίς αποτελέσματα.
Επειδή πρέπει να αισιοδοξούμε για το αύριο  η απάντηση είναι μία:
Bοήθα τον συνάνθρωπό σου και θα τα καταφέρετε μαζί.
Με εκτίμηση
Καλούδης Θεόδωρος