Σίγουρα στο άκουσμα της λέξης Κυκλάδες, η εικόνα του απέραντου μπλε με τα δεκάδες σκορπισμένα στη θάλασσα νησιά που κατοικούνται για περισσότερα από δυόμισι χιλιάδες χρόνια ξεπηδάει αμέσως και τόσο αβίαστα στο μυαλό. Επομένως, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε νησί του αρχιπελάγους-λίκνου πολιτισμού να συνδυάζεται με μια σύντομη αναδρομή στο τόσο συναρπαστικό παρελθόν αυτού του τόπου.

Βέβαια, αν και οι αρχαιολογικοί χώροι των Κυκλάδων είναι λίγο έως πολύ γνωστοί στον πλανήτη ολάκερο, δεν σταματούν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον επισκεπτών, ερευνητών και ταξιδιωτών αποτελώντας ολοζώντανες αποδείξεις της συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας στο Αιγαίο.

Καρθαία, Κέα

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Ο συνδυασμός μαρμάρινων κιόνων με φόντο το απέραντο γαλάζιο είναι χωρίς αμφιβολία η εικόνα που διαχρονικά μαγεύει περιηγητές, ταξιδιώτες και τουρίστες στο Αιγαίο. Και αυτό, γιατί αφήνει τη φαντασία να πλανάται ως προς το ποιοι έμεναν και γιατί έφυγαν από αυτόν τον τόπο. Αυτή, λοιπόν, είναι η εικόνα της Καρθαίας, της ίσως πιο προβεβλημένης αρχαίας πόλης στο Αιγαίο που κάθε χρόνο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών προσφέροντας ένα μαγευτικό πανόραμα-πορτραίτο του Αιγαίου.

Η αρχαία πόλη ήταν μια από τις τέσσερις πόλεις-κράτη στο νησί της Κέας και κατοικούνταν για αιώνες μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα, όταν και ερήμωσε για πάντα, με τα ερείπιά της να μένουν ορατά για αιώνες στα πλοία που διέσχιζαν τις ήρεμες θάλασσες του Αιγαίου. Μέχρι σήμερα, η πόλη είναι επισκέψιμη από το ίδιο αρχαίο μονοπάτι, ενώ φημολογείται πως γύρω από την πόλη υπήρχαν πολλά ιαματικά βότανα που οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν, για να γιατρεύουν κάθε πάθηση. Αντίστοιχα, εξίσου σημαντικό είναι και το αρχαίο θέατρο της Καρθαίας που κατά καιρούς φιλοξενεί παραστάσεις και πολιτιστικά δρώμενα.

Φυλακωπή, Μήλος

Στα βόρεια της Μήλου, βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες. Ο λόγος για τη Φυλακωπή. Ακριβώς στην άκρη της θάλασσας και με μεγάλο μέρος του οικισμού να έχει διαβρωθεί για τα καλά από τη θάλασσα τα τελευταία δυόμισι χιλιάδες χρόνια, εδώ καταλαβαίνει κανείς πως η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει την ανθρώπινη παρουσία.

Ο οικισμός της Φυλακωπής -σήμερα σε ερειπιώδη κατάσταση- κατοικούνταν για πολλά χρόνια μέχρι την ανεξήγητα οριστική ερήμωσή του, ενώ μέχρι αυτήν τη στιγμή οι αρχαιολόγοι δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν για ποιο λόγο ακριβώς έσβησε. Να φανταστείτε ότι την εποχή που η Φυλακωπή άκμαζε, η μινωική Κρήτη δεν είχε ξεκινήσει ακόμα να αναπτύσσεται. Τόσο παλιός είναι ο οικισμός. Φαίνεται, όμως, για κάποιο λόγο η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε στην Εποχή του Χαλκού και ο οικισμός άρχισε να βυθίζεται, ώσπου ερήμωσε ολοκληρωτικά και έσβησε για πάντα. Σήμερα, τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα από τον οικισμό βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φηρών, ενώ ο χώρος είναι επισκέψιμος στο κοινό και ενδείκνυται για μια γρήγορη στάση.

Δήλος

Αν και σήμερα ακατοίκητη, η Δήλος είναι ένας από τους καλύτερα σωζόμενους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί δίνει μια ακριβέστατη εικόνα του πώς ήταν οργανωμένη μια αρχαία ελληνική πόλη μεταφέροντας σας στο έπακρο το αίσθημα του να περπατάτε στην περίφημη Οδό των Λεόντων ή να περιπλανάστε στο ναό του Διονύσου. Έχοντας υπάρξει ιερό νησί του Απόλλωνα, η Δήλος κατέχει μια εξέχουσα θέση στην αρχαία ιστορία των Κυκλάδων, καθώς ήταν το κέντρο της Αθηναϊκής Συμμαχίας που ένωσε πολλές πόλεις-κράτη υπό την ηγεμονία της αρχαίας Αθήνας οδηγώντας στα γνωστά γεγονότα του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Σήμερα, η Δήλος είναι ένα από τα πιο γνωστά αρχαία αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή της Μυκόνου και είναι προσβάσιμη μέσω οργανωμένων ξεναγήσεων που διοργανώνονται στον χώρο. Όσο εντυπωσιακή, όμως, κι αν είναι, η Δήλος είναι ένα από τα μνημεία που έρχεται αντιμέτωπο με την κλιματική αλλαγή, καθώς τα θαυμάσιας αισθητικής ψηφιδωτά του χώρου καλύπτονται κατά καιρούς με νερό εγείροντας βάσιμους φόβους για τη βιωσιμότητα του μνημείου στο μέλλον. Μάλιστα, υπάρχει το σενάριο σε λίγα χρόνια μέρος της Δήλου να βυθιστεί για τα καλά.

Ακρωτήρι, Σαντορίνη

Φυσικά, από τη λίστα δεν μπορεί να λείπει το πασίγνωστο Ακρωτήρι. Κατά κάποιους μια αρχαία πόλη που καταποντίστηκε από την τέφρα, ενώ κατά άλλους η αρχαία Ατλαντίδα. Ό,τι και να ισχύει, η αρχαία πόλη στη Σαντορίνη είναι χωρίς καμία αμφιβολία απλώς καταπληκτική. Και, φυσικά όχι μόνο για τους ερευνητές που την έχουν φέρει στο φως, αλλά και για τον κάθε ταξιδιώτη που έχει τη δυνατότητα κάτω από μια ειδικά φτιαγμένη οροφή -που απομονώνει το φυσικό φως χωρίς να εγκλωβίζει τη ζέστη- να πάρει μια γεύση για την οργάνωση μιας προηγμένης κοινωνίας της Εποχής του Χαλκού. Το ιδιαίτερο με αυτόν τον χώρο είναι πως παρέχει μια ευχάριστη περιήγηση, ενώ εντυπωσιάζει για τη χρήση ενός προηγμένου συστήματος αποχέτευσης που σημαίνει πως το προϊστορικό Ακρωτήρι ήταν πολύ πιο εξελιγμένο από όσο εμείς πιστεύουμε. Ό,τι και να απέμεινε από την αρχαία πόλη, η σκέψη και μόνο ότι μια εξελιγμένη κοινωνία άκμαζε εδώ είναι αρκετή, για να σας ταξιδέψει στην αιγιακή προϊστορία.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ