Κάθε χρόνο, (δύο φορές), το πανέμορφο νησί της Σαντορίνης γιορτάζει το μεγάλο πανηγύρι της Αγάπης που λέγεται Αιμοδοσία! Η Αιμοδοσία είναι δώρο ζωής. Είναι στ’ αλήθεια η ευγενέστερη, αλλά ιδιαίτερα η πολυτιμότερη προσφορά στον άνθρωπο. Πολύτιμο και αναγκαίο το αίμα, αυτός ο “χυμός” του σώματός μας προσφέρει την μοναδική βοήθεια για να συντηρηθεί η ζωή του πάσχοντος ανθρώπου.

Ο πατέρας της Ιατρικής στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης έλεγε ότι το αίμα είναι ο “χυμός” του ανθρώπινου σώματος και χωρίς αυτόν δεν υπάρχει ζωή. Η αξία του αίματος έχει παγκόσμια καθιερωθεί ως το σπουδαιότερο και σημαντικό θεραπευτικό αγαθό. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη που έχει ξεχωριστές ιδιότητες και κυρίως πολύ πιο σημαντικό αποτέλεσμα, από οποιαδήποτε άλλη πράξη εθελοντισμού. Στη χώρα μας οι εθελοντές αιμοδότες έχουν μικρότερη θέση απ’ αυτών που τους ανήκει. Θα έπρεπε να έχουν μια ξεχωριστή κοινωνική αναγνώριση.

Με τον προσεγμένο φιλάνθρωπο εθελοντισμό της προσφοράς αίματος βοηθούνται οι ανθρώπινες ανάγκες και η ζωή…. συνεχίζεται. Διαφορετικά θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τους ασθενείς που βρίσκονται στα Νοσοκομεία και πρέπει να χειρουργηθούν. Και αν δεν υπάρχει αίμα αναβάλετε το προγραμματισμένο χειρουργείο. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που θα δωρίσουν το αίμα τους προσφέροντας την αναγκαία βοήθεια για τη ζωή του ανθρώπου που κινδυνεύει.

Οι αιμοδότες πιστεύουν όσοι ευεργετήθηκαν, ότι είναι μικροί θεοί, πλασμένοι κατ’ εικόνα και ομοίωση “Εκείνου” γιατί προσφέροντας αίμα δίνουν ζωή στον άρρωστο και βοηθούν τους γιατρούς να θανατώσουν τον…. θάνατο!!! Ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του ένα ποτάμι ζωής. Αυτό το ποτάμι είναι το αίμα μας. Με αυτή την προσφορά του αιμοδότη σώζεται μια ζωή ενός ανθρώπου. Και η ζωή είναι θείο δώρο!

“Τράπεζα αίματος” η Σαντορίνη!

Οκτώβριος μήνας. Πριν λίγες μέρες είχε αρχίσει η Σαντορίνη να «φοράει τα γιορτινά της!». Κατάλαβα – κατάλαβα – είπε μια κυρία, που είδε παντού σε χώρους του νησιού τις αφίσες που ζητούσαν από τους κατοίκους της πανέμορφης Σαντορίνης να υποδεχθούν και να παραστούν στο μεγάλο πανηγύρι της αγάπης που έχει το όνομα Αιμοδοσία. Η παράκληση συνήθως είναι, να μη λείψει κανείς από τους κατοίκους. Η Σαντορίνη για ακόμη μια φορά είχε «φορέσει τα γιορτινά της», και όπως κάθε φορά αυτή η ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων, η αξιόλογη ομάδα αιμοδοτών, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση προσφοράς αίματος. Για μια ακόμη φορά, τα αποτελέσματα της αιμοληψίας, (η δεύτερη της χρονιάς) ήταν ιδιαίτερα υψηλά. Προσήλθαν 867 άτομα! Απορρίφθηκαν 79 άτομα. Προσφέρθηκαν 788 μονάδες αίματος και αξίζει να αναφερθεί ότι 170 άτομα ήταν οι νέοι αιμοδότες!

Αυτή η προσφορά αίματος είναι ανθρωποσωτήριο έργο. Κι εσείς οι κάτοικοι της Σαντορίνης, είστε για τη χώρα μας η πιο πολύτιμη και η πιο αξιόλογη ομάδα ανθρώπων. Προσφέρετε το πιο πολύτιμο δώρο στον άνθρωπο, το αίμα! Που είναι δώρο ζωής. Και το προσφέρετε χωρίς ποτέ να μάθετε ποιος «υποδέχθηκε» το αίμα σας και ποτέ δεν θα ακούσετε ένα ευχαριστώ από τον άνθρωπο που χάρις σ’ εσάς σώθηκε η ζωή του.

Επιτρέψτε μου αγαπητοί αναγνώστες να επαναλάβω τέσσερις στοίχους, που είναι λόγια ενός ευεργετημένου ανθρώπου που κέρδισε την υγεία του από την προσφορά του δικού σας αίματος:

«Αγάπη είναι να αιματοδοτείς

χωρίς ποτέ να μάθεις

ποιος πήρε από το αίμα σου

δύναμη για να ζήσει…»

Αξίζει να επαναλάβω ακόμη λίγους στίχους από ένα ποίημα της Ελευθερίας Αργυρού (του Κοντομήτσου) της αγρότισσας από τη Μέσα Γωνία της Σαντορίνης.

…Στους αιμοδότες και στους ιδρυτές

πάντα χαρά και υγεία.

Αυτά τα λόγια τα απλά

πλεγμένα με την ανθρωπιά

στο σύνολό της γράφεται

η λέξη ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Μαζί με τις θερμές ευχαριστίες μου, που σας οφείλουν τόσοι φίλοι μου που τους προσφέρατε το αίμα σας, πίστευα και πιστεύω πάντα ότι εσείς είστε…. Ολυμπιονίκες ζωής!

Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Υπό την διεύθυνση της κ. Σ. Ιωαννίδου, ανέλαβε και έφθασε στην Σαντορίνη ο Γιατρός κ. Νίκος Παρασχάκης για την αιμοδοσία αρχές Οκτωβρίου. Ενθουσιασμένος από την προσφορά αίματος των κατοίκων της Σαντορίνης, μεταξύ άλλων είπε: «Έντονη η παρουσίαση των Κυκλάδων και ιδιαίτερα της Σαντορίνης για την προσφορά αίματος. Ξεκίνησε το 1992 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Υπάρχουν κατάλληλα άτομα που φροντίζουν με συστηματική οργάνωση, αλλά και με ιδιαίτερη αγάπη την οργάνωση των φορέων. Έχουν πετύχει, όχι μόνο να έχουν σταθερό αριθμό αιμοδοτών, αλλά όπως έχει αποδειχθεί κάθε χρόνο αυξάνονται οι άνθρωποι του νησιού που προσφέρουν το αίμα τους. Η Σαντορίνη κατέχει τα πρωτεία και είναι αξιέπαινη προς μίμηση. Πολλοί σύλλογοι και στην Ελλάδα πρέπει να μιμηθούν αυτή τη σπουδαία δραστηριότητα…». Ενθουσιασμένος από το μεγάλο αποτέλεσμα και την προσφορά των κατοίκων του νησιού στην προσφορά αίματος. Η Σαντορίνη για άλλη μια φορά, (από το 1992 έως το 2018) έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο.

Είναι πραγματικά σημαντικό να ευαισθητοποιούνται 18χρονοι νέοι να προσφέρουν αίμα και να γίνονται… «συνταξιδιώτες» ζωής, όπως είπε η νεαρή Μελίνα που ωφελήθηκε από αίμα αγνώστου που την κράτησε στη ζωή.

Ο γιατρός κ. Παρασχάκης σχολίασε επαινετικά τον κ. Βαγγέλη Σιγάλα για την πολύτιμη δραστηριότητά του και την φροντίδα του. Μαζί με τον βοηθό και φίλο του Χρυσόστομο Δεναξά προσπαθούν να πλησιάζουν, ή να ενημερώνουν τους πολίτες του νησιού (και ιδιαίτερα τους νέους) να χαρίσουν λίγο από το αίμα τους που είναι «δώρο» ζωής για τον άνθρωπο που το έχει ανάγκη.

Αξίζει ένα απέραντο «ευχαριστώ» στους κατοίκους της Σαντορίνης που προσφέρουν το αίμα τους, αυτό το αίμα που δίνει ζωή στον άγνωστο άνθρωπο που κινδυνεύει. Αυτή η προσφορά σας είναι η πιο θεάρεστη πράξη του Ανθρώπου (με Α κεφαλαίο)!

Μαρία Ρώτα
Πηγή: www.koinignomi.gr