Στις Κυκλάδες χτυπά η καρδιά του ελληνικού τουρισμού που τραυματισμένος από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού προσπαθεί «να σταθεί τα πόδια του».

Το φορτίο αυτό αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν μεταξύ των άλλων καί οι επαγγελματίες που άνοιξαν τους χώρους δουλειάς τους πριν λίγες μέρες καί αυτοί που θα επακολουθήσουν.

Τα προβλήματα είναι πολλά τα αιτήματα δίκαια η πολιτεία πρέπει να έρθει συμπαραστάτης τους για να κρατήσουν την οικονομία των νησιών μας.

Παρακάτω παραθέτω συγκεντρωτικά τα προβλήματα και τα αιτήματα τους.

 1. Την απαλλαγή από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική ασφάλιση χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Οαες επιχειρήσεις άντεξαν στην οικονομική κρίση βρίσκονται ήδη με δάνεια και χρεωστούμενα.
 2. Την απαλλαγή από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική ασφάλιση χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συντάξιοδοτικών δικαιωμάτων τους και με προοπτική να πληρωθούν με διακανονισμό όταν περάσει αυτό το καλοκαίρι.
 3. Την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων προς τρίτους και ρύθμιση αποπληρωμής τους με την παρέλευση εξαμήνου μέχρι τέλος του έτους.
 4. Να μην χαθεί καμμιά ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία ασφαλιστικό φορέα,Τράπεζες ,Δ.Ε.Η,Δήμους κιαί άλλους λογαριασμούς.
 5. Την απόδοση του μεταφορικού ισοδύναμου των καταστημάτων.
 6. Την άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης δεσμευμένων λογαριασμών κατασχέσεων κλπ εις βάρος τους. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος καί νερού.
 7. Την άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου για εισοδήματα που να είναι απολύτως επαρκή για την φυσική καί επαγγελματική επιβίωση και την κατάργηση η αναστολή του τέλους επιτηδεύματος.
 8. Την εύκολη πρόσβαση στο Τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση από τις Τράπεζες γιά επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες.
 9. Την χρέωση με λιγότερα ποσοστά σε επιχειρήσεις που στέλνουν την είσπραξη αναγκαστικά σ’ αυτούς κάθε ημέρα με τα μηχανάκια PΟS.
 10. Αστυνόμευση στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά σε προϊόντα χωρίς τιμολόγια και παραστατικά πού κάνουν ζημιά στο κράτος καί στους Έλληνες φορολογούμενους.
 11. Αστυνόμευση στις παραλίες καί απαγόρευση σε άτομα τα οποία χωρίς ειδικότητα καί άδεια προσφέρουν διάφορες υπηρεαίες στους λουόμενους.
 12. Διαφημιστικά σποτ προτιμήσεως ελληνικών προϊόντων από τον πρωτογενή μας τομέα.
 13. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρωταρχικά, πρέπει να είναι επαρκές να καλύψει τις καθημερινές αλλά τώρα καί τις ειδικές υγειονομικές ανάγκες λόγω κορονοϊού . Οι υγειονομικές δομές των Κυκλάδων δηλαδή νοσοκομεία κέντρα υγείας πολυδύναμα και απλά ιατρεία πρέπει να είναι ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας απο την οποία ευτυχώς μέχρις τώρα έχουν κρατηθεί αμόλυντα τα νησιά μας.Πολύ χρήσιμο θα ήταν να εκδοθούν φυλλάδια με οδηγίες σε πολλές γλώσσες που θα καθοδηγούν τους επισκέπτες σε ποια δομή θα αποταθούν γιά κάθε πρόβλημα υγείας όπου και αν βρίσκονται στα Κυκλαδονήσια.Η υγειονομική ασφάλεια του επισκέπτη κάνει πολύ πιό ελκυστικό και τελικά προτιμητέο τον τόπο προορισμού ειδικά για τις οικογένειες με παιδιά και ευπαθείς ομάδες.
 14. Αίτημα γιά περισσότερες μπλε σημαίες στα νησιά των Κυκλάδων. Εχουμε τις καλύτερες παραλίες στα νησιά μας.
 15. Επιβράβευση του κράτους σε όποια επιχείρηση ελέγχθηκε και είναι σύμφωνη με τους κανόνες αποφυγής μετάδοσης του ιού ώστε να υπάρχει κίνητρο για καλύτερα και σωστότερα μέτρα υγιεινής.
 16. Τα καταστήματα έχουν ένα ταμείο μέσω ΕΦΚΑ (περίπου 880.000 €πρό κορονοιού). Σε περίπτωση που κλείσουν κάποια από αυτά λόγω χρεωκοπίας η κορονοϊού θα μπορούσαμε να προτείνουμε να ενισχυθούν οι οικογένειες τους με επίδομα γιά ένα εξάμηνο.

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η ενίσχυση των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω του κορονοιού πρέπει να «πιάσουν τόπο». Τα χρήματα αυτά πρέπει να διοχετευθούν εκεί όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και στους παραγωγικούς τομείς. Εκεί όπου παράγεται το εθνικό προϊόν.Σ ένα απ αυτούς τους τομείς ανήκουν και οι επαγγελματίες των νησιών μας οι οποίοι πρέπει να προστατευτούν καί να ενισχυθούν.

 

Ο Γιάννης Βλασερός είναι υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων,

Αν. Γραμματέας Τομέα Υγείαςτου Κινήματος Αλλαγής