Η ελεύθερη μετακίνηση του κοινού στα νησιά είναι ένα αισιόδοξο νέο αλλά δημιουργεί προβληματισμούς σχετικά με τον κίνδυνο της διασποράς του κορονοϊού σ’ αυτά.
Η ελεύθερη είσοδος των ξένων τουριστών από την 15 Ιουνίου στην χώρα μας καθήμενοι ο ένας στον άλλο στις αεροπορικές πτήσεις και χωρίς κάποιο διαγνωστικό πιστοποιητικό σίγουρα δημιουργούν ανησυχίες Τα νησιά μας μετά από μεγάλες προσπάθειες και θυσίες κατάφεραν να παραμείνουν ουσιαστικά αμόλυντα από τον κορονοιό και να αποτελούν πόλο έλξεως των επισκεπτών.
Γι’ αυτό η λεπτομερής κλινική εξέταση του ύποπτου κρούσματος από έμπειρο γιατρό καί η εκτέλεση διαγνωστικού test είναι εκ των ουκ άνευ. Οι συνεντεύξεις με ερωτηματολόγια των επισκεπτών και κυρίως τα πολλά δειγματοληπτικάtests σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω προβλημάτων υγείας ,σε ομάδες πιθανού κινδύνου όπως επαγγελματικές ομάδες υγειονομικού προσωπικού ,εργαζομένους σε τομέα μεταφορών,πωλήσεων καθαριότητας και ασφάλειας καθώς και σε χώρους μεγάλων συναθροίσεων όπως μεγάλα ξενοδοχεία θα ήταν πολύ χρήσιμα.Η αυστηρή βέβαια εφαρμογή των προσωπικών και των γενικών μέτρων προφύλαξης αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης της νόσου.
Την διαδικασία εκτέλεσης και αξιολόγησης των διαγνωστικών tests πρέπει να την διαχειριστούν τα τοπικά νοσοκομεία που θα έχουν δυνατότητα πραγματοποιήσεως των tests αλλά και τα ΚΥ των νησιών που δέχονται μεγάλες τουριστικές ροές.
Όλα τα νησιά πρέπει να ομαδοποιηθούν στα υπάρχοντα νοσοκομεία ανάλογα με την εγγύτητα και την ευκολία επικοινωνίας τους .Τα οριζόμενα νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν και την θεραπευτική ευθύνη αλλά μόνον για τα ήπια περιστατικά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους Στις Κυκλάδες πχ γύρω από τα νοσοκομεία της Σύρου Σαντορίνης και Νάξου θα πρέπει να ομαδοποιηθούν τα όμορα Κυκλαδονήσια .
Τα συγκεκριμένα νοσοκομεία εκτός της διαγνωστικής δυνατότητας που διαθέτουν θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα αφού διαθέτουν Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) τα δεχτούν ήπια κρούσματα. Στη λήψη δειγμάτων από τα νησιά μπορούν να βοηθήσουν και οργανωμένες πρωτοβουλίες με πλεούμενα με αναφορά στα προαναφερθέντα νοσοκομεία.
Τα τοπικά νοσοκομεία θα πρέπεισε συνεργασία με τα ΚΥ των όμορων νησιών να ελέγξουν και το περιβάλλον του νοσούντα.
Εάν η βαρύτητα περιστατικού (χρειάζεται διασωλήνωση) ξεπερνάει τις δυνατότητες του τοπικού νοσοκομείου θα πρέπει να υπάρξει αεροδιακομιδή με ασφαλή
τρόπο (ειδική κάψουλα κλπ.)στο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοιό.
Η πρόταση μου βασίζεται στην ενεργοποίηση (εφόσον στελεχωθούν και εξοπλιστούν καταλλήλως )των μικρών Νομαρχιακών νησιωτικών νοσοκομείων στη μάχη κατά του κορονοϊού όταν πολλοί ξένοι και ντόπιοι θα κατακλύσουν τα νησιά μας .
Η παραμονή αμόλυντων των νησιών μας από τον κορονοιό είναι προϋπόθεση επιτυχίας του τουρισμού καθότι οι τουρίστες επιλέγουν περιοχές που δεν έχει διασπαρθεί ο ιός
Είναι εξάλλου μία ευκαιρία να ενισχυθούν με προσωπικό και εξοπλισμό τα νοσοκομεία αυτά και οι άλλες υγειονομικές δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των νησιών που τόσο μεγάλο έργο προσφέρουν και τόσο αυξημένες και πάνω από τις δυνάμεις τους ανάγκες εξυπηρετούν ειδικά την περίοδο του τουρισμού.
Τελειώνοντας θέλω να αναφερθώ στην ανάγκη σύνταξης εκ μέρους της παράταξης του Κινήματος Αλλαγής στην οποία ανήκω του “νέου ΕΣΥ “ στο οποίο η υγειονομική περίθαλψη των νησιών μας θα έχει Ιδιαίτερο περιεχόμενο για να καλύπτει τις μεγάλες και ειδικές ανάγκες τους.
Ο Γιάννης Βλασερός είναι Ιατροός Καρδιολόγος τ. Δ/ντής στο Ιπποκράτειο ΓΝ,Αθηνών
Αν. Γραμματέας στο Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής.