Αιγιαλοί και παραλίες όλης της χώρας που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, βγαίνουν κάθε τρία χρόνια στο «σφυρί» με συγκεκριμένο «τιμοκατάλογο» και χρήση.

Την ευθύνη για τους πλειστηριασμούς φέρουν κάθε φορά είτε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου είτε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, στις οποίες ανήκουν όλα τα παραλιακά μέτωπα της χώρας, με αποτέλεσμα να τα μισθώνουν σε επιχειρηματίες για λόγους αναψυχής με σετ από ξαπλώστρες- ομπρέλες και προσωρινές κατασκευές για θαλάσσια παιχνίδια ή καντίνες.

Ένας τέτοιος πλειστηριασμός που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Ρόδο, έγινε η αιτία ώστε να μετατραπεί η αίθουσα του δημαρχείου του νησιού, όπου διεξάγονταν η διαδικασία σε “ρινγκ” μεταξύ των διεκδικητών των συγκεκριμένων παραλιών.

Ξυλοδαρμός στο Δημαρχείο της Ρόδου

Αυτοί ήταν η “κοινοπραξία ομπρελάδων” της Ρόδου όπου εδώ και δεκαετίες μέσω πλειστηριασμών εκμεταλλεύεται το σύνολο των παραλιών και μια ομάδα επιχειρηματιών από την Αθήνα, που εδώ και δυο χρόνια προσπαθούν να επεκταθούν στο νησί, επενδύοντας σημαντικά χρηματικά ποσά για παραλιακά μαγαζιά. Ήδη μόνο για το νότιο παραλιακό κομμάτι του νησιού των Ιπποτών που κέρδισαν σε πλειστηριασμούς, όπως παραλίες σε Λίνδο, Παναγιά Τσαμπίκα, Φαληράκι, Αφάντου έχουν δαπανήσει το ποσό των 2.8000.000 ευρώ.

Στον πλειστηριασμό όμως της Πέμπτης νικητές βρήκαν τελικά οι 56 συνολικά οικογένειες που έχουν δημιουργήσει την κοινοπραξία των ομπρελάδων, καθώς σε εκείνους καταχωρήθηκε το βασικό παραλιακό “πέταλο” της πόλης που ξεκινάει από το Καζίνο της Ρόδου μέχρι το Ενυδρείο και από εκεί μέχρι τις Κάτω Πέτρες.

Όπως αναφέρει στο “Πρώτο Θέμα” ένα από τα βασικά μέλη της κοινοπραξίας, οι διαγωνισμοί για τις παραλίες και τους αιγιαλούς χωρίζονται κι αυτό γιατί άλλους διοργανώνει η ΕΤΑΔ κι άλλους η Κτηματική του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα άλλοι να γίνονται ηλεκτρονικά κι άλλοι δημόσια με την παρουσία των επιχειρηματιών :

«Η ΕΤΑΔ όλα αυτά τα χρόνια παραχωρούσε τις παραλίες στους δήμους, όπου αναλάμβαναν και τους πλειστηριασμούς. Φέτος οι πλειστηριασμοί άργησαν να γίνουν γιατί τα συμβόλαια μας έχουν λήξει από τον Οκτώβριο. Αρχικά η ΕΤΑΔ ήθελε να διοργανώσει κλειστή διαδικασία με φακέλους, αλλά τελικά μετά από πιέσεις έδωσε το δικαίωμα στους δήμους να πλειστηριάσουν και κράτησε για λογαριασμός της τα έσοδα».

Στην διαδικασία της Πέμπτης οι τρεις επιχειρηματίες από την Αθήνα, οι οποίοι στην Ρόδο εκπροσωπούνται από κοινό διαχειριστή, ενώ είχαν βάλει στο “χέρι” ήδη την νότια πλευρά του νησιού κερδίζοντας προ ημερών άλλους πλειστηριασμούς, προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να διεκδικήσουν και τα υπόλοιπα κομμάτια :

«Στο κέντρο της Ρόδου όπου βρίσκεται η κεντρικότερη παραλία του νησιού, το πέταλο που λέμε, παραχωρήθηκε τελικά σε εμάς. Έγινε μάχη σώμα με σώμα, άγριες καταστάσεις που δεν τις είχαμε βιώσει ποτέ ξανά. Είμαστε οι μοναδικοί στο νησί που κέρδισαν έναντι των επιχειρηματιών που επιβουλεύονται τις παραλίες της Ρόδου. Μιλάμε για 56 οικογένειες που δουλεύουν όλη αυτή την έκταση και δυστυχώς για το ψωμί μας φτάσαμε στο σημείο να έρθουμε στα χέρια».

Οι πλειστηριασμοί στο νησί είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την αρχή του μήνα, όπου η ομάδα των επιχειρηματιών είχε δείξει τις προθέσεις της, καθώς πόστα που κοστολογούνταν για 23χιλ ευρώ έφτασαν να πλειστηριάζονται για λογαριασμό τους στην τελική τιμή των 102χιλ ευρώ :

«Στην κοινοπραξία την δική μας ανήκε και η παραλία στο ξενοδοχείο Sunwing στην περιοχή της Καλλιθέας, εκεί υπήρχαν τρία πόστα. Η τιμή εκκίνησης που δόθηκε φέτος ήταν 23χιλ ευρώ για την τριετία, έφτασε όσο απίστευτο κι αν ακούγεται μέχρι και τις 102χιλ ευρώ. Τον χάσαμε αυτό τον πλειστηριασμό, πήγε υπέρ της κοινοπραξίας των τριών επιχειρηματιών, που έχουν έρθει από την Αθήνα κι έχουν κοινό διαχειριστή. Εκείνοι κέρδισαν όλη την Νότια πλευρά του νησιού από την Καλλιθέα μέχρι τον Λαχανιά».

Το ίδιο συνέβη και για την διάσημη παραλία της Λίνδου:

«Η Λίνδος ανήκει στην Κτηματική του Δημοσίου και ο πλειστηριασμός της έγινε πριν από λίγες ημέρες σε ηλεκτρονική διαδικασία και έφτασε τις 200χιλ ευρώ. Μιλάμε για το πόστο του Αγίου Παύλου που σε έκταση δεν ξεπερνά τα 500 μέτρα, δεν μιλάμε για κάτι περισσότερο. Την παραλία κέρδισαν οι επιχειρηματίες από την Αθήνα, που έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στο νησί τα τελευταία δυο χρόνια. Για φέτος έχουν πάρει ένα μεγάλο κομμάτι του νησιού, με αποτέλεσμα για να βγουν τα χρήματα αυτά, να αυξήσουν τις τιμές στις ξαπλώστρες».