Το χαράτσι στα ακίνητα μένει και καίει τους ιδιοκτήτες ακινήτων κυρίως σε λαϊκές συνοικίες, νησιά, τουριστικές περιοχές και περιοχές όπου μέσω Airbnb και αντίστοιχων διαδικτυακών υπηρεσιών υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Οι αντικειμενικές αξίες αλλάζουν δραματικά το τοπίο του ΕΝΦΙΑ.

Σε μια σειρά από νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Τήνος στις Κυκλάδες, η βόρεια Κρήτη, η Ρόδος, αλλά και το σύνολο των νησιών του Ιονίου οι τιμές θα εκτιναχθούν προς τα επάνω. Εκεί οι αντικειμενικές σε σχέση με τις εμπορικές έχουν τεράστια διαφορά και έτσι οι αυξήσεις θα είναι μεγάλες.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στις παραθαλάσσιες περιοχές νομών όπως η Λακωνία η Μεσσηνία και η Αργολίδα, αλλά και στις παραθαλάσσιες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως στα παράλια της Αττικής και σχεδόν σε ολόκληρη τη Χαλκιδική. Αντίστοιχες αυξήσεις θα υπάρξουν στο κέντρο Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, ειδικά σε περιοχές που υπάρχει και τουριστικό ενδιαφέρων ή σε περιοχές με μετρό ή κέντρα πολιτισμού, αναψυχής κλπ.
Δραματική θα είναι η αλλαγή στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου οι τιμές είχαν “παγώσει” επί μια δεκαετία.


Το κλειδί βρίσκεται στον συντελεστή του φόρου. Σε μια λαϊκή συνοικία με σημερινή τιμή ως τα 750 ευρώ/ τετραγωνικό αν η τιμή ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ/τετραγωνικό θα αυξηθεί και ο συντελεστής από τα 2,8 στα 2,9 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για όσους βρίσκονται λίγο κάτω από τα 1.000/τετραγωνικό σήμερα καθώς στην περίπτωση που η αντικειμενική ξεπεράσει το όριο των 1.000 ευρώ ο συντελεστής πάει από τα 2,9 στα 3,7 ευρώ.
Οι αλλαγές στον φόρο, ενώ από το οικονομικό επιτελείο λέγεται ότι θα είναι για τους πολλούς στα 20 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, σε πολλές περιπτώσεις θα αγγίξουν και τα 300 ευρώ.
Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 80 τετραγωνικός στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη που πλήρωνε ως τώρα με αντικειμενική 800/τετραγωνικό ΕΝΦΙΑ 250 ευρώ, αν η αντικειμενική αξία του σπιτιού του πάει στα 1.050/τετραγωνικό θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ 320 ευρώ.
Αντίστοιχα ένας ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 120 τετραγωνικών στο Περιστέρι με σημερινή τιμή 950 ευρώ το τετραγωνικό αν με τις νέες αντικειμενικές αξίες πάει στα 1.300 ευρώ/ τετραγωνικό θα δει τον ΕΝΦΙΑ να αυξάνεται από τα 412 ευρώ στα 503 ευρώ.
Στην Καλαμάτα για ένα διαμέρισμα 85 τετραγωνικών με σημερινή τιμή 1.550 ευρώ το τετραγωνικό αν η αντικειμενική φτάσει στα 2.050, όπως αναμένεται θα πληρώσει 150 ευρώ επιπλέον για ΕΝΦΙΑ.
Στην Πάτρα ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών πληρώνει ως σήμερα ΕΝΦΙΑ 396 ευρώ με αντικειμενική 1.450 ευρώ/ τετραγωνικό. Αν η αντικειμενική αυξηθεί στα 1.600 ευρώ/ τετραγωνικό ο ίδιος ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει 481 ευρώ, δηλαδή 85 ευρώ περισσότερα.