Σε πανηγυρικό κλίμα τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλοχίου (Ρουσάκη).

Την χειροτονία του νέου Μητροπολίτου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών.

Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Σύρου Δωρόθεος, Πειραιώς Σεραφείμ, Κορίνθου Διονύσιος, Κηφισίας Κύριλλος, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος και Μαρωνείας Παντελεήμων.

Στον χειροτονητήριο λόγο του, ο νέος Μητροπολίτης Θήρας τόνισε: «Δοξάζω το όνομα του εν Τριάδι ενός Θεού για την ύψιστη τιμή την οποία μου επεφύλαξε, αν και ελάχιστος και ανάξιος, και όπως είναι εύκολο να διανοηθεί ο καθένας, η χαρά μου για τα σήμερα συμβαίνοντα είναι μεγάλη. Θα ήθελα όμως να διαβεβαιώσω όλους, με πρώτο εσάς Μακαριώτατε, ότι μεγαλύτερη είναι η συνοχή της καρδίας και η αγωνία η οποία με διακατέχει μπροστά στην ευθύνη που σήμερα με την μορφή του ωμοφορίου θα εναποθέσει στους ασθενικούς μου ώμους η αγάπη του Θεού και η εμπιστοσύνη της Εκκλησίας Του».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, λέγοντας ότι: «Έτος σημαντικό και σπουδαίο το εφετινό, αφού οι Έλληνες όπου γης εορτάζουν τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της επαναστάσεως που είχε σαν αποτέλεσμα την εθνική παλιγγενεσία, και η Εκκλησία ετοιμάζεται να με περικοσμήσει με τον αρχιερατικό σάκο, συνήθεια η οποία επικράτησε κατά τους χρόνους της σκλαβιάς και της δουλείας και με την οποία σκοπό είχε η μάνα του γένους Εκκλησία να υπενθυμίζει στον σκλάβο ρωμιό ότι δεν ήταν πάντα υποτελής σε σκληρό και αλλόθρησκο δυνάστη, αλλά υπήρξε κάποτε υπήκοος αυτοκρατορίας μεγάλης και επιφανούς, με επιτεύγματα αξιοθαύμαστα και σπουδαία σε όλους τους τομείς του ανθρώπινου επιστητού, στις τέχνες, τα γράμματα, την αρχιτεκτονική, και με πολιτιστική επίδραση σε όλο τον τότε κόσμο».

Σε άλλο σημείο ο κ. Αμφιλόχιος ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα τυγχάνει απαρχή μιάς επίπονης σταυρικής πορείας μέσα στον σύγχρονο κόσμο, ο οποίος βιώνει όλο και περισσότερο άγχη και αγωνίες. Έναν κόσμο ο οποίος ταλαντεύεται αδυσώπητα ανάμεσα στα τεχνολογικά επιτεύγματα και τον ευαγγελισμό μιάς άπονης και άμοχθης ζωής, και από την άλλη έρχεται αντιμέτωπος με το δράμα της ισοπέδωσης του ανθρωπίνου προσώπου, το γκρέμισμα των διαπροσωπικών σχέσεων και της κοινωνίας των προσώπων και την βίωση με τρόπο αμείλικτο και οδυνηρό του θανάτου τόσο σε βιολογικό όσο και οντολογικό επίπεδο. Και ο δεύτερος θάνατος είναι πιο σκληρός και αβάστακτος».

Επίσης ο νέος Ιεράρχης αναφερόμενος στην εκλογή του, υπογράμμισε ότι: «η αγάπη του Θεού και η εμπιστοσύνη της Εκκλησίας με στέλνει ως πνευματικό πατέρα της νησιωτικής Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, της ξακουστής και εν πολλοίς ταυτισμένης με την Ελλάδα Σαντορίνης, αλλά και των άλλων μαγευτικών νησιών μας, της Αμοργού, της Ίου και των λοιπών, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της πανσθενουργού σοφίας και απεικάσματα του αρρήτου κάλλους και της παντοδυναμίας του Κτίστου της κτίσεως».

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο νέος Μητροπολίτης αναφέρθηκε στον Προκάτοχό του κ. Επιφάνιο λέγοντας: «Πορεύομαι προς την Ιερά Μητρόπολη Θήρας, την οποία διαποίμανε μέχρι πρότινος ο Σεβασμιώτατος κ. Επιφάνιος, επίσκοπος ασκητικός και απλούς τοις τρόποις, ο οποίος απολαμβάνει της αμέριστης αποδοχής και αγάπης των συντοπιτών του. Αυτήν την αγάπη και την τιμή αισθάνομαι αβίαστα ότι του οφείλω, και τον διαβεβαιώνω ότι θα του την προσφέρω ως υιός προς πατέρα. Πηγαίνω προς αυτόν για να ωφεληθώ και να αντλήσω νάματα από την εμπειρία και τις αρετές του. Τον παρακαλώ να με στηρίζει με τις προσευχές του».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πολυπολιτισμικότητα και τις ομορφιές του νησιού της Σαντορίνης, όπως στην ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί απέναντι στις όποιες προκλήσεις κληθεί να αντιμετωπίσει.

Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος μίλησε για την ποιότητα και ευγένεια του χαρακτήρα του νέου Μητροπολίτη Αμφιλοχίου τονίζοντας: «Έχω την χαρά να σε γνωρίζω πολλά χρόνια, για τη ποιότητα και την ευγένεια του χαρακτήρος σου».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε στον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο να έχει επιτυχία στην νέα του διακονία υπογραμμίζοντας πως η αποστολή του είναι ένας γολγοθάς, ενώ πρέπει με επιμονή να παλέψει για να διασωθεί το ήθος του Ορθόδοξου πολιτισμού.

«Ο πηγαιμός σου σε αυτόν τον τόπο δεν είναι μια βόλτα στην Καλντέρα. Μπροστά σου ξανοίγεται ένας Γολγοθάς. Καλείσαι να αντιμετωπίσεις όλη την πίεση και την εξάντληση που ασκεί ο υπερτουρισμός, μεταξύ των άλλων, και στην εκκλησιαστική ζωή των ντόπιων. Η αποστολή σου και η ευθύνη σου είναι με επιμονή και δίχως ίχνος επιθετικότητας να παλέψεις για να διατηρηθεί και να διασωθεί το ήθος του ορθοδόξου πολιτισμού. Καλείσαι να υπενθυμίσεις στους ντόπιους με αγάπη την πεποίθηση της Εκκλησίας, ότι πέρα από την οικονομία και τον πλούτο κάτι άλλο είναι αυτό που δίνει νόημα στην ζωή και αντιμετωπίζει την απειλή του θανάτου. Ενός θανάτου που τις περισσότερες φορές έρχεται απρόσκλητος και δε μας αφήνει να χαρούμε τον πλούτο που με αίμα αποκτήσαμε» – υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤ