Ακόμη και στο σημείο να αρνούνται ενοικιάσεις αυτοκινήτων σε τουρίστες που προέρχονται από χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν φτάσει επιχειρήσεις Rent-a-Car, λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί στον κλάδο, με τον πρόσφατο νόμο 4530/2018 του Υπουργείου Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΤΕΕΑΕ), σε διάταξή του (άρθρο 31, παρ.2), προβλέπονται βαρύτατα πρόστιμα – που φτάνουν μέχρι και σε κατάσχεση οχήματος! -,  για την περίπτωση που θα ενοικιαστεί αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, σε άτομο που δεν έχει την «απαιτούμενη άδεια οδήγησης».  Μάλιστα, το πρόστιμο επιβάλλεται, εξίσου, ΚΑΙ στην επιχείρηση ΚΑΙ στον Οδηγό.

Και ενώ σκοπός της διάταξης είναι να αποτρέψει, αλλά και να τιμωρήσει όσους οδηγούν / ενοικιάζουν οχήματα, χωρίς την κατάλληλη ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ άδειας (‘Α’ για μοτοσικλέτα, ‘Β’ για αυτοκίνητο, κ.ο.κ.), η έλλειψη διευκρινίσεων εκ μέρους του Υπουργείου, έχει οδηγήσει σε παρερμηνεία και επιβολή βαριών προστίμων σε περιπτώσεις που – κακώς  – ο Οδηγός δεν είχε Διεθνή Άδεια Οδήγησης.

RENTACARΌμως, η έλλειψη Διεθνούς Άδειας είναι τυπική παράβαση: η ικανότητα για οδήγηση πιστοποιείται μόνο από την Εθνική Άδεια, μόνη της δεν έχει καμία ισχύ, απλά πρέπει να συνοδεύει την Εθνική, γιατί έτσι ορίζουν Διεθνείς Διακρατικές Συμφωνίες και ο  ΚΟΚ προβλέπει σημαντικά ηπιότερες κυρώσεις.

Δεν θα πρέπει δε να αγνοηθεί το γεγονός ότι η διάταξη για την «απαιτούμενη Άδεια Οδήγησης», κάνει διάκριση σε βάρος  των Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων, αφού ΜΟΝΟ σε αυτές έχει εφαρμογή.  Δηλαδή αν ιδιώτης δώσει σε  φίλο, συγγενή, κ.λπ., να οδηγήσει τη μοτοσικλέτα του, χωρίς να έχει δίπλωμα Α’ Κατηγορίας, τότε ΔΕΝ εφαρμόζονται τα πρόστιμα του ν.4530/2018, άρθρο 31, παρ.2

Και καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΤΕΕΑ :»Το θέμα είναι σοβαρό, και αυτό που προέχρι, είναι οι αρμόδιοι του υπουργείου Μεταφορών, να δείξουν ευαισθησία και να διευκρινίσουν άμεσα ότι η επίμαχη διάταξη του ν. 4530/2018, άρθρο 31, παρ.2 δεν αφορά στη Διεθνή Άδεια Οδήγησης. Η καλοκαιρινή σαιζόν έχει ήδη ξεκινήσει και δεν μπορούμε σαν χώρα να διακινδυνέψουμε την καλή εικόνα μας στους Τουρίστες, που επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, θα εκφραστούν με διόλου κολακευτικά λόγια».