Σύμφωνα με το capital.gr ,στο “βαθύ κόκκινο” του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC) τοποθετήθηκαν σήμερα 13 νησιά του νότιου Αιγαίου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, γεγονός που ισοδυναμεί με σύσταση για αποφυγή όλων πλην των απολύτως απαραίτητων ταξιδίων στην περιοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το cluster των 13 νησιών περιλαμβάνει μερικούς από τους πλέον δημοφιλείες ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, μεταξύ αυτών τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο που, αθροιστικά, προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε καλοκαίρι.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνει το Reuters, ήλπιζε να προσελκύσει αριθμό επισκεπτών με μια λογική “Covid-free” νησιών, ποντάροντας στην ανάκαμψη των διεθνών ταξιδίων, μέσω της οποίας θα αναζωογονούσε τον κομβικής σημασίας τουριστικό της κλάδο, έχοντας πετύχει μάλιστα καλά αποτελέσματα τόσο τον Ιούνιο όσο και – μέχρι στιγμής – τον Ιούλιο.

Ωστόσο υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα συνεχιστεί η τουριστική σεζόν.

“Αναμένουμε το πώς θα αντιδράσουν οι τουριστικές αγορές”, δήλωσε στο πρακτορείο ο Μανώλης Μαρκόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, όπου άνω του 90% των επισκεπτών είναι από το εξωτερικό, σχετικά με την απόφαση του ECDC, που αποτελεί βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι μεγαλύτερες πηγές τουριστών για την Ελλάδα.

Οι ζώνες με “βαθύ κόκκινο” χαρακτηρίζουν τις περιοχές ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου, όπου επιβάλλεται η χρήση τεστ κατά την αναχώρηση και η επιβολή καραντίνας με την επιστροφή.

Στο βαθύ κόκκινο είχε υποβιβαστεί την προηγούμενη εβδομάδα και η Κρήτη.

Στο “κόκκινο” πολλές περιοχές της χώρας στον χάρτη του ECDC

Εν τω μεταξύ, στο κόκκινο βρίσκονται στον χάρτη του ECDC πολλές περιοχές της χώρας, καθώς τα κρούσματα covid-19 αυξάνονται. Στο κίτρινο εμφανίζονται Στερεά Ελλάδα, Εύβοια,- Θράκη, νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στο 1-3,9%.

Στο "βαθύ κόκκινο" του ECDC Μύκονος, Σαντορίνη και Ρόδος - Προειδοποίηση προς τους τουρίστες

Πράσινη είναι η Ελλάδα στα ποσοστά τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

Ο χάρτης του ECDC δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη και βασίζεται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης (TESSy) έως την Τρίτη.

ecdc2