ΔΕΔΔΗΕ και ηλεκτροδότηση Σαντορίνης – ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Δεν έχουν ακόμα παγώσει οι κάμερες με τις οποίες καταγράψαμε  την ακριβοπληρωμένη εκδήλωση του ΑΔΜΗΕ στην Ένωση Συνεταιρισμών και η Σαντορίνη και  παρά τα όσα ακούστηκαν, ζει τον απόλυτο παραλογισμό με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Καθημερινές προγραμματισμένες αλλά και απρογραμμάτιστες  διακοπές αλλά και αυξομειώσεις της τάσης έχουν αναγκάσει, τουλάχιστον τις μεγάλες επιχειρήσεις στο νησί, να έχουν προμηθευτεί ηλεκτρογεννήτριες για να τα βγάλουν πέρα.
Μάλιστα ορισμένες επιχειρήσεις όταν γίνεται προαναγγελία της διακοπής του ρεύματος, με χορηγούμενες καταχωρήσεις στο διαδίκτυο, φροντίζουν να ενημερώσουν τους πελάτες τους πως « κύριοι εμείς ρεύμα έχουμε»!!!!!.
Μεγάλα ξενοδοχεία στις καταχωρήσεις τους λένε στους πελάτες τους πως εμείς δεν θα μείνουμε ποτέ από ηλεκτρικό ρεύμα.
Εκεί μας φτάσανε.
Χωρίς προγραμματισμό συνδέουν στο δίκτυό τους , χωρίς να φροντίσουν πρώτα να εξετάσουν αν έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, τεράστιες Ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν πλέον στο νησί.
Πανηγύρισαν καθώς μας συνέδεσαν με το Εθνικό δίκτυο , ξέχασαν όμως πως το τοπικό δίκτυο έχει τα μαύρα του τα χάλια.
Κι αν δεν είχαμε τους ήρωες εναερίτες της παλιάς ΔΕΗ , αυτούς τους λίγους τεχνικούς που απέμειναν, ένας θεός ξέρει τι θα μας περίμενε.
– Τι θα γίνει φέτος με το ηλεκτρικό ρεύμα; Μας ρωτά ο κόσμος, θα πάμε από διακοπή σε διακοπή όλη την σαιζόν;
Τι να απαντήσεις; Εγώ πλέον  τους λέω να προμηθευτούν για καλό και για κακό ηλεκτρογεννήτριες, αν το αντέχει βέβαια η τσέπη τους, καθώς διπλασιάστηκε και η τιμή των καυσίμων.
Γιατί αν δεν το αντέχει, απλά να βγάζει από τις πρίζες τις ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές τους.
Υπάρχει και η λύση των παράλληλων μπαταριών, που κι αυτές είναι μια λύση, αλλά πιο ακριβή και δύσκολη.
Να αρχίσουμε να γεμίζουμε τις ταράτσες μας δίπλα στους ηλιακούς με ηλιακά κάτοπτρα για να μαζεύουμε ενέργεια; Δεν επιτρέπεται.
Τι να κάνουμε αλήθεια αν το καλοκαίρι το απαρχαιωμένο δίκτυο του νησιού γονατίσει από την υπερ-κατανάλωση;
Τη λύση μου την έδωσε ένας παλιός Μποριανός που τηλεφώνησε να μάθει τι ώρα θα πάει το ρεύμα στο Νημπορειό.
– Θα αρματώσω πάλι τσοι λύχνοι να ησυχάσω.

Υ.Σ και σαν να μην έφταναν όλα αυτά , να και το CNN με σημερινό του δημοσίευμα για το θέμα, απολαύστε το και δείτε τα χάλια μας:

Χωρίς ρεύμα και νερό η Σαντορίνη

Χωρίς ρεύμα και νερό η Σαντορίνη
Ταλαιπωρία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού ΙΝΤΙΜΕ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν από τα ξημερώματα της Κυριακής κάτοικοι και τουρίστες στο νησί της Σαντορίνης καθώς μεγάλο μέρος του νησιού δεν έχει ρεύμα και νερό.

Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη για τον κόσμο που επιλέγει το «στολίδι» των Κυκλάδων για τις καλοκαιρινές διακοπές, με τους επιχειρηματίες να προσπαθούν να βάλουν μπροστά γεννήτριες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

Όπως είχε αναδείξει πέρυσι η Deutche Welle σε ρεπορτάζ της πέρυσι, από τo 2017 έως το 2021 η κατανάλωση νερού στο νησί αυξήθηκε πάνω από 100%.

Η Σαντορίνη τροφοδοτείται κυρίως με πόσιμο νερό από την ηπειρωτική Ελλάδα με φιάλες. Υπάρχει το νερό της βρύσης, ωστόσο δεν πίνεται, διότι είναι αφαλατωμένο θαλασσινό νερό.

Η διαδικασία φιλτραρίσματος και αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού, που γίνεται μέσω ειδικών γεωτρήσεων σε διάφορα σημεία του νησιού, φέρνει πάντως υπό κανονικές συνθήκες νερό στα νοικοκυριά της Σαντορίνης για τις καθημερινές ανάγκες τους. Η απότομη όμως αύξηση της κατανάλωσης νερού τα τελευταία χρόνια λόγω τουρισμού μπλοκάρει τη διαδικασία φιλτραρίσματος δημιουργώντας προβλήματα στην παροχή νερού.