Η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνει διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου «Το γλωσσικό ιδίωμα της Σαντορίνης» του Θηραίου συγγραφέα Αντώνη Ε. Καραμολέγκου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2019 από τις Εκδόσεις Καλλίστη και αποτελεί μία καταγραφή πάνω από 3000 λέξεων της σαντορινιάς ντοπιολαλιάς. Η παρουσίαση –η οποία θα είναι κλειστή για το κοινό– θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 19:00 και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τη σελίδα της Θηραϊκής Εταιρείας στο facebook στο ακόλουθο link: https://www.facebook.com/events/370700160758477, αλλά και σε μαγνητοσκόπηση από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Volcano TV.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιάννης Γαλαίος

Καθηγητής – Φιλόλογος

Μαριλένα Παπαφίλη

Φιλόλογος – Λυκειάρχης

Σαμψών Κατσίπης

Καθηγητής – Φυσιοδίφης

Συντονιστής: Ξενοφών Φύτρος

Συγγραφέας – Επιμελητής κειμένων

Σχετικά με το θέμα του βιβλίου:

Μα έχει τοπικό ιδίωμα η Σαντορίνη ή είναι μόνο ένα ηλιοβασίλεμα στην Οία με τους σύγχρονους «σανσετάδες» (νέα λέξη για μελλοντικά λεξικά) και τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι; Σύμφωνα με τα «Θηραϊκά Ανάλεκτα» του Ματθαίου Μηνδρινού, «το γλωσσικό ιδίωμα της νήσου Θήρας υπάγεται εις τα Κυκλαδοκρητικά ιδιώματα με τα γνωστά κύρια γνωρίσματα», ενώ δεν εντοπίζεται μόνο σε προφορικές αφηγήσεις αλλά και σε γραπτές αναφορές (συμβόλαια, επιστολές, ακόμα και εκκλησιαστικές σημειώσεις κ.α.).

Αλλά και οι αγροτικές και κοινωνικές δράσεις των Θηραίων βοήθησαν στο να καταγραφούν λέξεις και φράσεις ιδιαίτερες. Πόσο δε μάλλον όταν αυτές αφορούν ταυτόχρονα και ξενικές επιδράσεις. Για παράδειγμα, η περίφημη vedema αλλά και η «μανέστρα» με τον «μαριόλο» (καταφερτζή), φαίνεται να προέρχονται από φράγκικες επιρροές. Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της θηραϊκής ντοπιολαλιάς και λαογραφίας αφορά ουσιαστικά και την χρήση των παρωνυμίων, τα γνωστά «παρατσούκλια» των Θηραίων, που ακόμα και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύουν το όνομα από γενιά σε γενιά «αντικαθιστώντας» το επίθετο.

Παμπάλαια μνημεία του λόγου που, μέσα από διάφορους συντάκτες και ερευνητές διεπιστημονικής προσέγγισης, έχουν υπερτονίσει την αναγκαιότητα καταγραφής και διατήρησης της θηραϊκής ντοπιολαλιάς. Η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών, έχοντας ως γνώμονα την ανάδειξη, διαχείριση και διάδοση  πεδίων της ιστορίας και του πολιτισμού της Σαντορίνης, θα είναι κοντά σε κάθε ερευνητή, συγγραφέα ή όποιον άλλον επιθυμεί για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Η Θηραϊκή Εταιρεία ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες ομιλητές, τους υποστηρικτές της παρουσίασης Santorini Archive Project, Καλλιστορώντας, Λέσχη Ανάγνωσης Σαντορίνης και τον κ. Νίκο Κορακάκη για τη βιντεοσκόπηση της παρουσίασης.

Εκ μέρους του ΔΣ της Θηραϊκής Εταιρείας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ