Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 συζήτηση της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων με την Βουλευτή Κυκλάδων κ. Κατερίνα Μονογυιού με θέμα την Νησιωτικότητα. Μια συζήτηση η οποία είχε ως επίκεντρο τα «εξωτερικά» χαρακτηριστικά της “Νησιωτικότητας”, δηλαδή τα μειονεκτήματα που εμφανίζουν τα νησιά έναντι της ηπειρωτικής χώρας δίνοντας έμφαση σε αναγκαίες και οριζόντιες πολίτικες για την άμβλυνση αυτών των μειονεκτημάτων.

Η νησιωτική χώρα δεν αποτελεί μόνο έναν προορισμό θερινού τουρισμού αλλά υπάρχουν πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την έννοια της «νησιωτικότητας» τα οποία προκύπτουν από οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά στοιχεία που διαφοροποιούνται διαρκώς εμπλουτίζοντας την ερμηνεία της έννοιας.

Τα νησιά λοιπόν, αυτός ο πολύ σημαντικός μοχλός της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να στηριχθούν, να δώθει ξανά ζωή στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές και ιδεατά να τα καταστήσει πόλο έλξης για κατοίκους και επιχειρήσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα τον μοναδικό νησιωτικό χαρακτήρα που έχουν.