Να γνωρίσουν την Τέχνη που άλλαξε την ροή της ιστορίας, την Τυπογραφία, είχαν την ευκαιρία 80 μαθητές του Γυμνασίου Θηρών Σαντορίνης, που επισκέφθηκαν χθες το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας. Τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου καλωσόρισε και ξενάγησε, η υπεύθυνη του Μουσείου Τυπογραφίας, μουσειολόγος και ιστορικός Τέχνης, Μυρτώ Κοντομιτάκη.

Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τα τυπογραφικά πιεστήρια του 19ου αιώνα, σε κάποια από τα οποία είχαν την δυνατότητα να τυπώσουν ενώ ξεναγήθηκαν στις πλούσιες συλλογές του μουσείου, στις νέες εικαστικές εκθέσεις καθώς και στην νέα αίθουσα φωτογραφίας. «Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Μου άρεσε που τυπώσαμε σε μηχανήματα του 19ου αιώνα. Ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί και ήταν πραγματικά πολύ ωραίο γιατί μπορέσαμε να δούμε πως τυπώνανε πολύ παλιά» ανέφερε ο Όλση, μαθητής του Γυμνασίου Θηρών.

«Η ξενάγηση ήταν καταπληκτική. Μπορούσα να ξεχωρίσω τα πάντα μεταξύ τους. Ήταν όλα πάρα πολύ διαφορετικά και εντυπωσιακά με τον δικό τους τρόπο» επεσήμανε η Νίκη μαθήτρια του Γυμνασίου που εντυπωσιάστηκε περισσότερο από την έκθεση με την ιστορία της Γραφής και την έκθεση με τα εικαστικά βιβλία. «Επίσης μου φάνηκε εντυπωσιακό το πώς από τις πρώτες τυπογραφικές μηχανές φτάσαμε στο σήμερα και στην σύγχρονη μέθοδο τυπώματος» πρόσθεσε. «Ήταν μια τέλεια εμπειρία. Θα θυμάμαι όλα όσα είδα και άκουσα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τίποτα. Όλα με ενθουσίασαν. Ήταν όλα τέλεια, μια μαγική εμπειρία και σίγουρα θα το σύστηνα σε άλλα παιδιά» είπε η Θοδώρα, μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου. «Εντυπωσιάστηκα που μπορεί ένας πλούτος τόσων χρόνων να είναι μέσα σε ένα μόνο κτήριο και να μπορεί κάποιος μέσα σε μία ώρα να τα δει όλα από την αρχή, από την γέννηση της τυπογραφίας, λες και γίνονται μπροστά του. Πάρα πολύ ωραία εμπειρία» τόνισε η Άρτεμις, μαθήτρια του Γυμνασίου Θηρών. Ο Νικόλας ενθουσιάστηκε με την αίθουσα σπάνιων εκδόσεων του Μουσείου: «Με εντυπωσίασε ένα βιβλίο 500 ετών που αποτελεί σημαντική πηγή μεσαιωνικών, θρησκευτικών κανόνων» ανέφερε.

«Από αυτήν την επίσκεψη θα κρατήσω το πόσο πολύ άλλαξαν τα πράγματα στο πέρασμα του χρόνου όσον αφορά την τυπογραφία, το πώς ο ανθρώπινος νους εφηύρε τόσα πράγματα, το πόσο μπροστά έχει πάει σήμερα η επιστήμη» είπε ο Βασίλης, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου. «Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Ειδικά τα τυπογραφικά μηχανήματα, μου άρεσε πολύ ο τρόπος παρουσίασης τους που έδειχνε πως εξελίχθηκε η τυπογραφία. Επίσης μου άρεσε επειδή έμαθα αρκετές πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της τυπογραφίας. Ήταν εντυπωσιακή η επίσκεψη μας στο μουσείο αυτό» επεσήμανε ο Γιάννης, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου.

«Αναντίρρητα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας. Δεν ξέρω πόσο συχνά σου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθείς ένα τέτοιο Μουσείο, μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σημαντικά στην Ευρώπη. Η πορεία της ιστορίας της Τυπογραφίας, όπως παρουσιάζεται είναι αξιοπρόσεκτη και ιδιαίτερα η διαδραστική συμμετοχή του επισκέπτη που μπορεί να τυπώσει σε μηχανήματα του 19ου αιώνα ένα εξώφυλλο εφημερίδας κ.α» ανέφερε ο Γιώργος, μαθητής του Γυμνασίου Θηρών.

 

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

 

Με θερμά λόγια για το έργο του Μουσείου Τυπογραφίας μίλησαν και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Θηρών Σαντορίνης. Ο εκπαιδευτικός Νίκος Τσισκάκης ο οποίος κατάγεται από την Νέα Χώρα Χανίων εξέφρασε την χαρά του που συνόδευσε την εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου του στον τόπο του και όπως επεσήμανε: «είμαι ακόμα πιο χαρούμενος γιατί οι συνάδελφοι μου, ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μου, πρότεινε το Μουσείο Τυπογραφίας για επίσκεψη, το οποίο ήταν γνώριμο για αυτούς, αφού το έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές. Ένοιωσα μεγάλη υπερηφάνεια. Έχω ξανά έρθει στο Μουσείο, όμως αυτό που με εντυπωσίασε πάρα πολύ και μου έκανε εντύπωση ήταν ότι οι μαθητές το ευχαριστήθηκαν πάρα πολύ. Ήταν από αυτές τις ώρες της σχολικής εκδρομής που έμειναν προσηλωμένοι παρακολουθώντας όλη την ξενάγηση». Από την πλευρά του ο εκπαιδευτικός Χάρης Πεταλωτής, ο οποίος έχει επισκεφθεί και παλαιότερα το Μουσείο Τυπογραφίας, επεσήμανε πως «φέτος είχαμε την χαρά να δούμε την νέα αίθουσα φωτογραφίας του Μουσείου. Τα παιδιά έδωσαν μεγάλη προσοχή σε όσα άκουγαν και έβλεπαν. Πολύ ενδιαφέρον και εντυπωσιακό για μένα ήταν το διαδραστικό κομμάτι του τυπώματος σε μηχανήματα του 19ου αιώνα. Είναι ένα μοναδικό Μουσείο, πρωτοποριακό στην Ελλάδα, που έχει δημιουργηθεί με πολύ μεράκι και εύχομαι να στηριχθεί από όλους για να συνεχίζει το ταξίδι του στον χρόνο. Εγώ προσωπικά, μιλάω πάντα με τα πιο θερμά λόγια για αυτό το Μουσείο και σε όποιο σχολείο και εάν διδάσκω, το πρώτο που θα ήθελα να δουν οι μαθητές μου, κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής, είναι το Μουσείο Τυπογραφίας. Και μετά όλα τα υπόλοιπα».

ΠΗΓΗ : ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ