Μια σημαντική απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Τρίτης 12 Ιουνίου 2018, σχετικώς με τη διεκδίκηση της μείωσης των αντικειμενικών αξιών (90% και άνω) σε μη οικοδομήσιμα ή περιορισμένης δόμησης ακίνητα – Η ευθύνη για την υλοποίηση της εν λόγω απόφασης εναπόκεινται στα συναρμόδια Υπουργεία.

Προκειμένου να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία έναντι εκατοντάδων φορολογούμενων ιδιοκτητών ακινήτων στη Μύκονο, η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε τη λήψη απόφασης για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών μη εκμεταλλεύσιμων εκτάσεων γης, οι οποίες μέχρι πρότινος φορολογούνταν όπως ακριβώς και τα ακίνητα που διέθεταν άδεια δόμησης.

Παρατηρούνταν έτσι το φαινόμενο, ιδιοκτήτες ακινήτων δίχως κτίσματα, να πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους για χωράφια που δεν έχουν καμία αξία, ακόμα και αν βρίσκονται πλησίον της θάλασσας.

Στη σχετική απόφαση αποσαφηνίζονται πλήρως οι περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεται η μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ποσοστά 90% και άνω, σύμφωνα με την εισήγηση του Δήμου Μυκόνου.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε για το εν λόγω ζήτημα:

«Σήμερα αναδεικνύουμε μια αδικία ετών εις βάρος ιδιοκτητών ακινήτων που πρακτικά έχουν μηδενική αξία, αφού δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν!

Δεν απαιτούνται ούτε ιδιαίτερες γνώσεις ούτε ειδικές ικανότητες, μόνο στοιχειώδης λογική, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της αδικίας.

 

Για ακόμα μια φορά, καλούμαστε με απόφασή μας να πράξουμε αυτό που θα έπρεπε να έχει πράξει εξαρχής η Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς η συγκεκριμένη απόφαση αφορά σε ένα ζήτημα που απασχολεί και πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ευθύνη πλέον για την υλοποίηση της σημαντικής απόφασης που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου περνά στην Κυβέρνηση και ευελπιστούμε σε άμεση ψήφιση και εφαρμογή του μέτρου.»

 

 

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ