Σειρά δράσεων, παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών και ενημέρωσης σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ξεκινά σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action από την Κυριακή 18 Απριλίου 2021 όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δράση εθελοντικού παράκτιου καθαρισμού στην παραλία στο Μονόλιθο της Σαντορίνης.

Όλες οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στοχεύουν στην ελάφρυνση του περιβάλλοντος από την ρύπανση που δημιουργούν τα πλαστικά μιας χρήσης και αποτελεί τον σημαντικότερο ρυπογόνο παράγοντα σε ακτές και θάλασσες, αυξάνουν δραματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οφείλονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Πρόγραμμα δράσης στο Μονόλιθο

Η δράση στο Μονόλιθο θα ξεκινήσει στις 10.30 πμ στην παραλία, όπου θα γίνει περιβαλλοντική ενημέρωση και θα χωριστούν οι ομάδες, στις 11.00 και για 45 λεπτά οι ομάδες θα αρχίσουν τη συλλογή των απορριμμάτων στο πεδίο και ο καθαρισμός θα ολοκληρωθεί στις 12.00 με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Στη δράση καλούνται να συμμετάσχουν οι περιβαλλοντικές ομάδες και εθελοντές που έχουν διάθεση να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική συντήρηση και προστασία του νησιού μας και παράλληλα θέλουν να ενημερωθούν για θαλάσσια περιβαλλοντικά ζητήματα και τρόπους περιορισμού των πλαστικών μιας χρήσης.

Στη δράση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα πρόληψης για τη νόσο Covid-19, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Οι εθελοντές και οι ομάδες θα πρέπει να έχουν μαζί τους νερό σε μόνιμης χρήσης σκεύος και είναι απαραίτητη η χρήση άνετων υποδημάτων και καπέλο. Τα επαναχρησιμοποιούμενα γάντια και οι σάκοι περισυλλογής παρέχονται από την περιβαλλοντική οργάνωση ενώ θα υπάρχει και ελαφρύ σνακ.

Οι επόμενες δράσεις

Θα ακολουθήσουν δράσεις την επόμενη εβδομάδα, ένας υποβρύχιος καθαρισμός του οποίου η ημερομηνία και η περιοχή θα ανακοινωθούν σύντομα και την Κυριακή 25 Απριλίου παράκτιος καθαρισμός του Εξωμύτη Βλυχάδας. Το σύνολο των δράσεων, που αφορούν Σαντορίνη και Θηρασιά στο πλαίσιο της συνέχισης του προγράμματος Vivid Blue 2020 της περιβαλλοντικής οργάνωσης Dive In Action, θα πραγματοποιηθούν σε 2 φάσεις, Απρίλιος – Ιούνιος και Σεπτέμβρης – Νοέμβρης 2021 σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας.

Στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Καμπανός

Διαχειριστής “Dive In Action”

 

 

 

Στοιχεία:

Όνομα οργάνωσης: Προστασία Υποθαλάσσιων Σχηματισμών Ηφαιστείου Σαντορίνης “Δύτες εν Δράση” – “Dive In Action’

Υπεύθυνος και στοιχεία επικοινωνίας

Όνομα : Δημήτρης Καμπανός

Τηλέφωνο: 6946244317

Τίτλος προγράμματος: Vivid Blue 2021 – Santorini

Email : santorini01@hotmail.com, info@scubasantorini.com

 

Σύντομη περιγραφή οργάνωσης

 

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Dive In Action” είναι μια Περιβαλλοντική  Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δραστηριοποιείται επίσημα από το Φεβρουάριο του 2019 με έδρα τη Σαντορίνη με κύριο σκοπό την προστασία και διατήρηση του φυσικού υποθαλάσσιου τοπίου της επαρχίας Θήρας, και ιδιαίτερα των μουσειακών ευαίσθητων σχηματισμών της Ηφαιστειακής Καλντέρας, ως φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου της θαλάσσιας περιοχής που διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική αξία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, την έρευνα, καταγραφή κι επεξεργασία στοιχείων από την συστηματική, παρακολούθηση της θαλάσσιας και υποθαλάσσιας περιοχής, το “Dive In Action” στοχεύει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού τοπίου, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη για την επίτευξη της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Παράλληλα ερευνά προτάσεις λύσεων σε περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής.

Στα πλαίσια της δράσης της οργάνωσης βασικοί πυλώνες στόχευσης είναι, τα θαλάσσια και υποθαλάσσια απορρίμματα και η σχέση του ανθρώπου με την προστασία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, παρατηρήσεις για τη βιοποικιλότητα και καταγραφές με τη προσέγγιση citizen science.

 

 

Dimitris Kambanos: Admin of “Dive In Action”, Santorini Active Volcanic Environment

IDC Staff Instructor

Online Presence:

https://diveinaction.com/

https://scubasantorini.com/actions/

Social Media:

https://www.youtube.com/channel/UCymG2NBQRWgyCK27_vKFymQ?view_as=subscriber

https://www.facebook.com/pg/scubasantorini/posts/?ref=page_internal

https://www.facebook.com/pg/Dive-In-Action-1458657400936337/posts/?ref=page_internal

https://www.facebook.com/dimitris.kambanos

https://www.instagram.com/diveinaction/?hl=el