Μια σημαντική καταγραφή στα νερά της Καλντέρας της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη περίοδο των παρατηρήσεων για το 2020 τις προηγούμενες μέρες. Το σιφωνοφόρο του Γένους Apolemia (πιθανόν πρόκειται για το είδος Apolemia uvaria), το λεγόμενο επιπελαγικό γιγαντιαίο διαφανές ασπόνδυλο έκανε την εμφάνιση του στα ρηχά της Νότιας Σαντορίνης.

Το είδος αυτό μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος τα 30 μέτρα, και το δηλητήριό του μπορεί να σκοτώσει μεγάλα ψάρια! Παρ’ όλα αυτά, δεν πρόκειται για ένα μόνο ζώο, αλλά για πολύμορφη αποικία από μικρά συνδεδεμένα “ζωϊδια” (πολύποδα – μικρές μέδουσες) με διακριτούς ρόλους (πέψη, κίνηση, πλεύση, θήρευση, κ.ά.). Αν και πελαγικό ζώο, η αποικία είναι εύθραυστη και συχνά κομμάτια της παρασύρονται ελεύθερα και ίσως καταλήξουν σε κάποιο παράκτιο μέρος σαν αυτό που παρατηρήθηκε στην Καλντέρα (4 μέτρα βάθος, παραλία Αποθήκες, Ν. Σαντορίνη). Το είδος είναι κοινό στη Μεσόγειο και σε σύνολο συνδέονται κυρίως με τα ωκεάνια οικοσυστήματα. Ωστόσο, έχουν βρεθεί σε ρηχά παράκτια ενδιαιτήματα. Έχουν βρεθεί στην επιφάνεια αλλά και σε βάθη άνω των 1000 μέτρων.

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα επιστήμονες παρατήρησαν στα ανοιχτά της ακτής της δυτικής Αυστραλίας το μακρύτερο διαφανές ασπόνδυλο πλάσμα με μήκος μεγαλύτερο από 120 μέτρα. Η ανακάλυψη του νέου κατόχου του ρεκόρ, του γιγάντιου σιφωνοφόρου του γένους Apolemia, έγινε από το τηλεχειριζόμενο ρομποτικό υποβρύχιο σκάφος (ROV) του ερευνητικού σκάφους Falkor του ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Schmidt Ocean Institute, το οποίο ελάμβανε δείγματα από περιοχές του βυθού που δεν είχαν εξερευνηθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το αμερικανό περιοδικό “Science”, (δημοσίευμα του Απριλιου 2020)

https://www.sciencemag.org/news/2020/04/longest-deep-sea-animal-spotted-australian-coast.

– Πληροφορίες για το είδος: Γιώργος Αποστολόπουλος, υδροβιολόγος μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Dive In Action.

Παρατήρηση κατά τη διάρκεια των εαρινών καταγραφών: Λάζαρος Αναστασιάδης και Δημήτρης Καμπανός μέλη της Dive In Action.

Στη συνεχεία και σε παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Μαΐου επίσης έγιναν νέες καταγραφές ξενικών ειδών από τον συνεργάτη της Dive In Action Βαγγέλη Σιδέρη. Παρατηρήθηκαν, ένα νεαρό Pterois Miles γνωστό ως λεονταρόψαρο και δυο άτομα του είδους Diadema Setosum.

Το φωτογραφικό υλικό των ειδών που παρατηρήθηκαν στην περιοχή είναι από τις επιτόπιες πρόσφατες καταγραφές και αποτελεί υλικό στη βάση δεδομένων της οργάνωσης Dive In Action για το πρόγραμμα “Insight Sea”.

Σύντομα θα ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος των παρατηρήσεων για το έτος, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται η πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος EnviNet 2020 η οποία αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων. Τέλος προχωρά η διαμόρφωση της πρότασης ενος 18μηνου περιβαλλοντικού προγράμματος που θα υλοποιηθεί σε τρεις περιόδους και αφορά σε καθαρισμούς, ενημέρωση, παρατηρήσεις και καταγραφές σε 7 νησιά των Κυκλάδων.

#Marinelife #Οbservation #Σpecies #records #Dive_In_Action #Σantorini

 

 

 

 

Στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Καμπανός

Διαχειριστής “Dive In Action”