Από τις πρώτες ημέρες του 2022 βιώνουμε στις Κυκλάδες αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, ένα δείγμα των επιπτώσεων της “κλιματικής αλλαγής”, με βαρύ κι έντονο χειμώνα, ακραίες καιρικές συνθήκες, μεγάλης συσσώρευσης βροχοπτώσεις, πρωτόγνωρες – μεγάλης διάρκειας – χιονοπτώσεις και απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, συνθήκες γνώριμες σε τροπικά μέρη και ωκεάνιες παράκτιες ζώνες. Το Μεσογειακό ήπιο κλίμα, δέχεται τις συνέπειες των “επιθετικών” μεταβολών της κλιματικής κρίσης, καθώς ειδοποιεί με τον τρόπο της, για την επιβεβλημένη ανάγκη στροφής του ανθρώπου στο περιβάλλον και στην περιβαλλοντική συντήρηση.

 

Απαιτεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, αυξημένη ενεργοποίηση των πολιτών στα καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα, με αποδοτικότερες ενέργειες, ανάπτυξη δεξιοτήτων της ενεργής κοινωνίας, με συμμετοχή σε μια δέσμη δράσεων που θα προστατεύουν το περιβάλλον.

 

Βήματα στην κατεύθυνση αυτή επιτυγχάνονται με απλούς τρόπους αλλαγής συγκεκριμένων συνηθειών, λύσεις προσαρμοσμένες σε μικρές δράσεις, στην κλίμακα του περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Λύσεις που στον πολλαπλασιασμό τους δίνουν μεγάλα αποτελέσματα και είναι εύκολα μετρίσιμα από τον καθένα.

 

Για παράδειγμα τα ερωτήματα, αν “εγώ θα σώσω τον πλανήτη” ή ότι “το καλαμάκι δεν μειώνει τα πλαστικά”, μπορούν να απαντηθούν εύκολα αν κάποιος δει τα νούμερα, κάνοντας την αρχή στο δικό του νοικοκυριό.

Κατά συνέπεια η απάντηση είναι μια και αυθόρμητη… “ναι μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη” βελτιώνοντας το δικό μας περιβάλλον.

 

Η νέα χρονιά 

 

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση “Dive In Action”, με βάση και εκκίνηση των δράσεων της τη Σαντορίνη, σχεδιάζει και φέτος, παρ’ όλες τις αντιξοότητες και την επίδραση μιας αρνητικής διεθνούς επικαιρότητας, δράσεις που δίνουν το δικαίωμα σε όλους μας να μιλάμε για βιωσιμότητα και θετικό πρόσημο.

 

Μπορούμε να μιλάμε επίσημα για βελτίωση και αλλαγές στις περιοχές επέμβασης που παρακολουθούνται και συντηρούνται από το 2019 μέχρι και σήμερα. Με αρχή τον καθαρισμό του όρμου στο Αμμούδι και τις 3 πρώτες δράσεις στην Ερινιά με ανέλκυση μεγάλων όγκων πλαστικών, ελαστικών, μεταλλικών και όλων των τύπων συσκευασιών μιας χρήσης, είναι γεγονός.

 

Ο περιορισμός των βαρέων απορρίψεων και πλαστικών μιας χρήσης στον πολυσύχναστο όρμο των Φηρών με 5 υποθαλάσσιους καθαρισμούς, η επιθεώρηση και ο στοχευμένος καθαρισμός στον Κόρφο της Θηρασιάς, μας δίνουν την ελπίδα στην πρόοδο, την χαρά και την ευκαιρία να συνεχίσουμε δυνατά τόσο στα νησιά μας όσο και στα 10 νησιά των Κυκλάδων που φτάνει η Περιβαλλοντική Οργάνωση μας.

 

Φέτος σε τοπικό επίπεδο σχεδιάζουμε μια σειρά δράσεων στη Σαντορίνη και τη Θηρασιά με παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς, εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος “VividBlue Santorini 2022” που ξεκινούν στις 20 Μαρτίου 2022 γιορτάζοντας την “Παγκόσμια Ημέρα της Γης”, θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιούλιο για την πρώτη περίοδο και με εξαίρεση τον Αύγουστο θα ολοκληρωθούν με τη δεύτερη περίοδο τον Νοέμβρη αυτής της χρονιάς.

 

Το πρόγραμμα των δράσεων με ημερομηνίες, περιεχόμενο και ορισμό πεδίου θα ανακοινωθούν στο επόμενο Δελτίο Τύπου κι αυτό γίνεται λόγω της προτεραιότητας που δίνεται στην οργάνωση δράσεων σε δύσκολα σημεία όπως η Ερινιά η Θηρασιά και ο Όρμος Φηρών, όπου πρέπει να εξασφαλισθεί ο τρόπος μετάβασης με την ανεύρεση ικανού σκάφους μετακίνησης, της ομάδας και του απαραίτητου καταδυτικού εξοπλισμού.

 

Πολύτιμες συνεργασίες 

 

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης (Boatmen Union Santorini) και το τοπικό Ferry Boat Νήσος Θηρασιά “Nissos Thirassia” που διαθέτουν από το 2019 τα σκάφη τους, για τις μετακινήσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης στα Ηφαίστεια και την Θηρασιά αλλά και τον Δήμο Θήρας για την πολύτιμη συνεργασία.

 

 

 

 

Στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες.

 

Με εκτίμηση

Δημήτρης Καμπανός

Διαχειριστής “Dive In Action”