– Ζητήσαμε τοπικές πληροφορίες με το που φτάσαμε στην Ανάφη ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι οι αρχική επιλογή των τοποθεσιών για τις δράσεις ήταν σωστές και δεν αργήσαμε να ανακαλύψουμε ότι η γνωστές παροιμίες “ρωτώντας πας στην πόλη” και “όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος” έχουν το νόημα τους! Προχωρήσαμε γρήγορα προσαρμόζοντας το πρόγραμμα των υποβρύχιων καθαρισμών με τα νέα δεδομένα, στην προσθήκη μιας δύσκολης τοποθεσίας, στο Βορειότερο άκρο του νησιού με απόλυτη επιτυχία.

Στο Δράπανο

Στην Ανάφη πραγματοποιήθηκαν δυο υποβρύχιοι καθαρισμοί συνεχίζοντας στο πρόγραμμα Sea ChangeGreek Islands, στις 14 και 15/10/2019 φέρνοντας στην επιφάνεια και απομακρύνοντας ένα μεγάλο όγκο σκουπιδιών, ελαφρύνοντας το περιβάλλον από 230 κιλά πλαστικά, ελαστικά, μεταλλικά και αλλά βαριά κι ελαφριά αντικείμενα. Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου επιχειρήσαμε υποβρύχιο καθαρισμό, καταγραφή, και απομάκρυνση ρύπων από το λιμάνι της Ανάφης και την Τρίτη 15 με την εθελοντική πρωτοβουλία του καπετάν Τάσου Κολυδά και της δραστήριας Δημοτικής Σύμβουλου και κόρης του Σοφίας, φτάσαμε στο βορειότερο όρμο της Ανάφης και καθαρίσαμε στην ακτή Δράπανο. Η έκβαση των δράσεων, παρά τη δυσκολία του καιρού και του δυσπρόσιτου όρμου Συμιακός είχαν απόλυτη επιτυχία.

Αποτελέσματα

Τα ευρήματα και η προέλευση τους ποικίλουν με κυρίαρχους τους ρύπους σε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, μπουκάλια, μπιτόνια, σακουλές και αλλά, ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις και για το νησί της Ανάφης.

Έγινε πλήρης καταγραφή των απορριμμάτων και μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια του Δήμου στην ανακύκλωση, ενώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση σε 2 ακόμα  βυθούς του νησιού, στο Ρούκουνα και τους Αγίους Αναργύρους. Για τη βοήθεια σε αυτές τις δράσεις του Dive In Action, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Ανάφης κ. Ιάκωβο Ρούσσο, τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιάννη Πατηνιώτη, την Δημοτική Σύμβουλο κα Σοφία Κολυδά και τον πατέρα της.

Οι καθαρισμοί εντάσσονται στο ελπιδοφόρο πρόγραμμα Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Επόμενη δράση

Το Dive In Action προγραμματίζει για τη Δευτέρα 11 Νοέμβριου υποβρύχιο καθαρισμό στο Αμμούδι στην Οία ενώ συνεχίζονται οι σταθμοί ενημέρωσης του πετυχημένου infokiosk στα χωριά και τις πολυσύχναστες περιοχές της Σαντορίνης

 

  • Μοιράζομαι το μήνυμα για λιγότερα πλαστικά μίας χρήσης.
  • Μαζεύω τα σκουπίδια μου από την παραλία.

 

Δωρητής: Κοινωφελές ‘Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη

www.aclcf.org, https://www.facebook.com/ACLCF/.

#aclcf # single_use_plastic_free

 

Με εκτίμηση

Δημήτρης Καμπανός

Διαχειριστής – Υπεύθυνος δράσεων,

Dive In Action – Santorini Active Volcanic Environment