Η θεμελιώδης σημασία του Ωκεανού στην ομαλή λειτουργία του πλανήτη και ο ουσιαστικός του ρόλος στην παραγωγή του 50% του διαθέσιμου οξυγόνου στον πλανήτη, θέτουν ερωτήματα που διαμορφώνουν μια νέα συνθήκη για το μέλλον. Σε ευρύτερη μεταφορά, οι συνέπειες από την ολοένα αυξανόμενη πίεση στην Ωκεάνια διαδρομή, μέσω της ρύπανσης των θαλασσών, της όξυνσης των υδάτων κ.α. έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη θαλάσσιο ισορροπία.

Η προστασία του ωκεανού και η βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα και συμπεριλαμβάνονται στους βιώσιμους στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη, δεδομένα που περιλαμβάνει η  ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών με στόχους οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το έτος 2030.

Η 8η Ιουνίου στο συμβολικό της χαρακτηρισμό ως “Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών”, μας υπενθυμίζει την ευθύνη απέναντι στα θαλάσσια ζητήματα και μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα προς την κατάκτηση αυτού του στόχου.

Επιπλέον η επίκαιρη παρατεταμένη περίοδος αποκλεισμού, δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να στραφεί και να προβληματιστεί στη σημασία που έχει το περιβάλλον στη ζωή του.

Αυτή η ευκαιρία με όλους τους σχετικούς προβληματισμούς και συνειρμούς κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου αποκλεισμού, με την χαλάρωση στη βιομηχανική παραγωγή, τους περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα και γενικότερα στις μετακινήσεις, χαρακτηρίσθηκε από τους περιβαλλοντολόγους ως μια περίοδος περιβαλλοντικής ανάπαυσης και δεν πρέπει να χαθεί.

Στο νησί της Σαντορίνης η περίοδος αυτή έφερε την μεγάλη αλλαγή στον ετήσιο κύκλο των τελευταίων δεκαετιών με την καθυστέρηση της έναρξης της τουριστικής περιόδου ανοίγοντας στους κάτοικους και επιχειρηματίες μια νέα εποχή προβληματισμού.

Με αφορμή την επιβεβλημένη ημερολογιακή μετακίνηση της έναρξης της τουριστικής περιόδου, δίνεται η ευκαιρία για περισσότερες δράσεις σε μια περίοδο παύσης, σε σημεία του νησιού που τα τελευταία χρόνια, λόγω της 12μηνης λειτουργίας του τουριστικού ρεύματος, δεν είχαμε την πρόσβαση να φροντίσουμε.

Ένα από αυτά είναι το παλιό λιμάνι, όρμος των Φηρών που επίσημα δεν έχει γίνει καμία εθελοντική δράση τα τελευταία χρόνια.

 

Έτσι, τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, παγκόσμια ημέρα των Ωκεανών η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action, (Santorini Active Volcanic Environment) μαζί με τον Φυσιολατρικό, Εκδρομικό, Αθλητικό, Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας “Εν Οδώ” και την Εθελοντική Ομάδα Σαντορίνης  οργανώνουν υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό στον όρμο των Φηρών, σε μια μοναδική ευκαιρία και με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει αργότερα.

Το πρόγραμμα

Η συγκέντρωση στον όρμο των Φηρών είναι προγραμματισμένη για τις 11.00 και η δράση του παρακτίου καθαρισμού θα ξεκινήσει στις 11.30. Στο διάστημα αυτό θα γίνει ενημέρωση των εθελοντών για τον τρόπο δράσης στην επιφάνεια.

Από τις 11.30 έως τις 12.00 θα γίνει η οργάνωση και ενημέρωση των δυτών για τον υποβρύχιο καθαρισμό. Θα πραγματοποιηθούν 2 καταδύσεις. Στους καθαρισμούς επιφάνειας και υποβρυχίως χρησιμοποιούνται επαναχρησιμοποιούμενα υλικά γάντια σάκοι κλπ.

– Θα γίνει ενημέρωση για τη θαλάσσια περιβαλλοντική προστασία, αναφορά στους τρόπους διαχείρισης των οικιακών και επαγγελματικών απορριμμάτων, τρόποι και λύσεις για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης και θα δοθούν ποτήρια μόνιμης χρήσης για στιγμιαία ροφήματα σε όσους είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την προσπάθεια μας.

– Μετα τον καθαρισμό θα γίνει καταμέτρηση καταγραφή και διαχωρισμός των σκουπιδιών και οι εθελοντές θα μπορούν να παρακολουθήσουν και να δράσουν συμμετέχοντας στη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

 

Πρόσκληση για συμμετοχή στη δράση έχει γίνει στα Καταδυτικά Κέντρα του νησιού, ομάδες και τοπικές επιχειρήσεις. Συνδράμουν ο Δήμος Θήρας, η ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, το Επαρχείο Θήρας, το Λιμεναρχείο Θήρας ενώ τη δράση υποστηρίζουν η HELMEPA και το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.

Σημαντική για άλλη μια φορά η παρουσία της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας που θα διαθέσει σκάφος από το λιμάνι του Αθηνιού προς τον όρμο Φηρών για την μετακίνηση των εξοπλισμών και εθελοντών που δεν έχουν δυνατότητα να κατεβούν από τα Φηρά.

 

     Η δράση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα Vivid Blue 2020 (Ζωντανό Μπλε) της Dive In Action και θα ακολουθήσει μια σειρά δράσεων και ενημερώσεων σε θαλάσσια περιβαλλοντικά ζητήματα στη Σαντορίνη και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Επίσης προγραμματίζονται σε συνεργασία με το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη διπλοί υποβρύχιοι καθαρισμοί σε 10 νησιά των Κυκλάδων, 3 υποβρύχιοι καθαρισμοί στην Σαντορίνη και 2 στην Ανάφη. Παράλληλα προετοιμάζεται με πρόταση, η έναρξη διαβούλευσης με επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία, βάση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας ΕΕ/904/2019 για τον μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες.

Δημήτρης Καμπανός

Διαχειριστής “Dive In Action”