Στο μοντέλο της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας με τη δυνατότητα στάθμισης της θαλάσσιας συντήρησης των περιοχών των δράσεων και την δυνατότητα του περιβάλλοντος να διατηρεί ένα ορισμένο επίπεδο περιβαλλοντικής ποιότητας, το πρόγραμμα “Vivid Blue 2020” της περιβαλλοντικής οργάνωσης Dive In Action πέτυχε τους στόχους του συγκεντρώνοντας τα πρώτα αποτελέσματα παρατηρήσεων. Το αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από την επαναληπτική δράση του υποβρύχιου καθαρισμού στο Αμμούδι Σαντορίνης και τα συγκριτικά από τις επαναληπτικές δράσεις σε δυο ακόμα νησιά των Κυκλάδων που θα ανακοινωθούν στο τέλος Νοεμβρίου μαζί με όλες τις καταγραφές των φετινών δράσεων στα 10 νησιά των Κυκλάδων.

Το τριήμερο 25 έως 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 2 υποβρύχιοι καθαρισμοί στο Αμμούδι 25/9 και την Περίσσα Σαντορίνης 27/9 από την Dive In Action, παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας με το πρόγραμμα “Σαντορίνη, χωρίς πλαστικά μιας χρήσης” που πραγματοποίησε 3 παράκτιους καθαρισμούς στο νησί.

– Στο Αμμούδι.

Τα αποτελέσματα κατά τον υποβρύχιο καθαρισμό, λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί ένας χρόνος από το προηγούμενο υποβρύχιο καθαρισμό 11/11/2019 στον όρμο Αμμουδίου, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της περιοχής και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παρατηρήθηκε εικόνα διατήρησης, χωρίς νέες απορρίψεις στο μεγαλύτερο ποσοστό των υποθαλάσσιων πρανών, που εκτείνονται απότομα σε μεγάλο βάθος. Το νέο στοιχείο που αναδεικνύεται από την πρόσφατη καταγραφή και παρατήρηση είναι η ένδειξη περιορισμού έκτασης της περιβαλλοντικής ρύπανσης και ο περιορισμός ρύπανσης σε πλαστικά μιας χρήσης δεδομένης της μικρής διάρκειας της φετινής σαιζόν. Ανασύρθηκαν κυρίως παλιότερες συσκευασίες αλουμινίου σε μεγάλη διασπορά με λιγότερες τις πρόσφατες απορρίψεις. Συντήρηση φαίνεται να επιτυγχάνεται σε επαγγελματικές απορρίψεις από θαλάσσια δραστηριότητα, ενώ αρκετοί συνεχίζουν να είναι οι ρίποι της παράκτιας δραστηριότητας κυρίως λόγω φυσικών φαινομένων.

– Στην Περίσσα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν την προηγούμενη ημέρα από τον υποβρύχιο καθαρισμό στην Περίσσα, περιόρισαν την υποθαλάσσια ορατότητα δυσκολεύοντας την μεγαλύτερη παρατήρηση στο εύρος της προκαθορισμένης ερευνάς. Ο βυθός στην έκταση της ακτογραμμής του βράχου της Περίσσας σε μεγάλο ποσοστό ήταν καθαρός αλλά σημαντικές παρατηρήσεις ρύπων έγιναν στις υποβρύχιες εσοχές των σχηματισμών, οι οποίοι ανελκύστηκαν.

Η ιδιαιτερότητα της περιοχής λόγω της ανοικτής θάλασσας και της έκθεσης σε καιρικές αλλαγές, νότιους και δυτικούς άνεμους, επιτρέπει την συγκέντρωση απορριμμάτων κυρίως στην επιφάνεια και την γρήγορη απομάκρυνση με την πρώτη ισχυρή αλλαγή των ανεμών πριν αρχίσει η χρονική βύθιση τους.

 

– Σημαντικές συνεργασίες.  

Τη μεγάλη ευαισθητοποίηση του σε θέματα περιβάλλοντος και θαλάσσιας προστασίας έδειξε με παρουσία και συμμετοχή στη δράση πενταμελές επιτελείο του το «Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa του ομίλου Metaxa Hospitality Group». Τα μέλη της ομάδας του Santo Maris με επικεφαλής την κα Καλλιόπη Τσιφτσή Group Marketing & PR Manager του ξενοδοχείου, ενημερώθηκαν αρχικά για θέματα θαλάσσιας περιβαλλοντικής συντήρησης και ανέλαβαν δράση στο πεδίο στην υποστήριξη επιφανείας ενώ συμμετείχαν και στον τελικό διαχωρισμό και καταγραφή των απορριμμάτων πριν την απομάκρυνση και διαχείριση.

Τα μέλη της οργάνωσης που έλαβαν εθελοντικά μέρος στις δυο δράσεις ήταν η Ερμιόνη Μπαμπαΐτη, η Ανδριάνα Δαρζέντα, η Χριστίνα Βλαχάκη, ο Ιωσήφ Λομβράνος ο Αβέρκιος Σιγάλας, ο Λάζαρος Αναστασιάδης, ο Δημήτρης Καμπανός και ο Γιάννης Λυκουρόπουλος.

Οι τελευταίες δυο δράσεις της οργάνωσης σε Αμμούδι και Περίσσα

εντάχθηκαν στο χρονικό πλαίσιο προγραμματισμού δράσεων της εναλλακτικής τουριστικής καμπάνιας Plastic Free Santorini, εργο το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Σαντορίνης και προχωράει στην ενσωμάτωσή του κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», μιας κοινής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Τέλος η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action, έχοντας ολοκληρώσει με 5 δράσεις τον πρώτο χρόνο του προγράμματος “Vivid Blue 2020” στη Σαντορίνη και γνωρίζοντας όλες τις υποθαλάσσιες περιοχές που επιβαρύνονται περισσότερο από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δέχονται την μεγαλύτερη περιβαλλοντική πίεση, ανακοινώνει νωρίτερα τη συνέχιση του προγράμματος και για το 2021.

Δημήτρης Καμπανός

Διαχειριστής “Dive In Action”