Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής
Ένωσης (INSULEUR) εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς όλους όσοι συνέβαλαν στην
επιτυχία του διημέρου εκδηλώσεων για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα (17-
18 Οκτωβρίου 2025).
Το Ετήσιο Forum και η Γενική Συνέλευση του INSULEUR, και το Συμπόσιο Aegean Cuisine
Cyclades 2025, δεν ήταν μια απλή διοργάνωση. Απαιτήθηκε η άοκνη, εξαιρετική και
δημιουργική συνεργασία των στελεχών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, δεκάδων παραγωγών,
σεφ και ανθρώπων της εστίασης, και ξεχωριστών συνεργατών που αξίζει να αναφερθούν
ονομαστικά.
Πρωτίστως, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την
παραχώρηση του Θεάτρου Απόλλων, του Πνευματικού Κέντρου και της Δημοτικής
Πινακοθήκης που φιλοξένησαν τις κεντρικές δράσεις του Συμποσίου. Εκφράζουμε τις
ειλικρινείς μας ευχαριστίες προς το Ινστιτούτο Κυβέλη και ιδιαίτερα τη Βαλεντίνη Ποταμιάνου,
στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, για τη φιλοξενία και
τη συνεργασία τους.
Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής προσέφερε την αιγίδα και την
υποστήριξή της. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) υποστήριξε έμπρακτα τη
διοργάνωση. Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα ήταν δίπλα μας
θεσμικά. Τους ευχαριστούμε πολύ.
Απόλλωνος & Λαδοπούλου, Ερµούπολη, 841 00 Σύρος Τ 22810 82346 Φ 22810 86555
E info@cycladescc.gr W e-kyklades.gr
Οι άνθρωποι που έκαναν τη διαφορά
Ψυχή της διοργάνωσης και ενορχηστρωτής της εικαστικής, γευστικής και πολιτιστικής
εμπειρίας ήταν ο Γιάννης Ζυγομαλάς ο οποίος μαζί με τον συνεργάτη του Μάριο Χατζηιερεμία
και όλη την ομάδα τους φρόντισαν κάθε λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά.
Οι εξαιρετικοί Chef – μέλη του Δικτύου Aegean Cuisine έδειξαν ότι η υψηλή ποιότητα
συμβαδίζει με το υψηλό ήθος και τη συνεργασία. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη
γαστρονομική εμπειρία που μας προσέφεραν. Είναι οι (με αλφαβητική σειρά):
Γιάννης Γαβαλάς – Araklia (Ηρακλειά)
Θοδωρής Κασσαβέτης – Αχλάδι (Σύρος)
Κωνσταντίνος Μπουραντάς – Avant Garden (Σύρος)
Δημήτρης Πλυτάς – Περί | Τίνος (Σύρος)
Λεονάρδος Ρούσσος – Λιλής (Σύρος)
Μαρίνος Σουράνης – Μαραθιά (Τήνος)
Λίνα Φουρνιστάκη – Αλλού Γυαλού (Σύρος)
Γιώργος Φρέρης – Ελληνικόν Bistro (Σύρος)
Αντώνης Ψάλτης – Μικρό Καράβι (Σύρος)
Μας συγκίνησαν ιδιαίτερα οι παραγωγοί – μέλη του Δικτύου Aegean Cuisine και οι
συνεταιρισμοί που προσέφεραν την πρώτη ύλη για τη γευστική εμπειρία και τα δώρα των
επισκεπτών:
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου
Santo Wines
Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου
Οινοποιεία: Ουσύρα, Παρα…κόποις, Canava Roussos, Χατζάκης, Βενετσάνος,
Χατζηδάκης, Mastori, Saint Anna, Moraitico, Κτήμα Ρούσσος, Myrsini, Κτήμα Μάναλη.
Ζυθοποιεία: Ζυθοποιία Σαντορίνης, Μικροζυθοποιία Πάρου, Ζυθοποιία Νήσος Τήνου
Απόλλωνος & Λαδοπούλου, Ερµούπολη, 841 00 Σύρος Τ 22810 82346 Φ 22810 86555
E info@cycladescc.gr W e-kyklades.gr
Τυροκομεία: Πιτταράς, Εμμανουήλ Β. Κουφόπουλος – Παραδοσιακά Τυροκομικά
Προϊόντα Νάξου, Το Πάριον, Το Νιώτικο, Ζωζεφίνος, Τυροσύρα.
Παραγωγοί τοπικών προϊόντων: Amorgion Syros, Makryonitis Distillery, Κωβαίος
Μανώλης – Φάβα Σχοινούσας, Ρουσσουνέλος Meats & More, Ι. Κρητικός –
Παραδοσιακά Προϊόντα Κρέατος, Αγρόκτημα Παλαμάρης, Ξανθάκης Μιχάλης – Άγρια
Αγκινάρα Τήνου, Δενεκαρία Μαρία – Παραδοσιακές Γεύσεις Εκ Φύσεως Τήνου, Άρωμ
Μαρμελάδες Σύρου, Εκ Πακτίας – Παριανά Προϊόντα Μέλισσας, 3 Μέλισσες – Μέλι
Άδρου, Μελισσώνας Διαμαντής, Μέλι Αντωνάκη, Anthea’s, Έρμα – Βιολογικό Μέλι
Άνδρου, Aegean Herbs, Dellagrazia – Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, Συκουτρής –
Παραδοσιακή Βιοτεχνία Λουκουμιών, Κανακάρης – Βιοτεχνία Λουκουμιών Κ.
Κόκκαλης, Βλάμης Ιωάννης – Κηπευτικά Σύρου, Πρέκας – Παραδοσιακά Προϊόντα
Σύρου, Ευ Άνδρος, Φύσις Shoap Lab – Παραμάνη Αργυρώ, Island Packaging by
Πλαστικά Σύρου, Island Food Service, Φυτώριο “Green to Green”, Εναλλακτική
Κοινότητα “Πελίτι”.
Επιχειρήσεις: Το Πέτρινο, Η Αιτωλία της Αγοράς, Ντάνος.
Οι ομιλητές των εκδηλώσεων
Η Σεφ Ντίνα Νικολάου αφιλοκερδώς στέκεται πάντα δίπλα στο Aegean Cuisine. Κατάφερε με
τη μαεστρία της να φέρει στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων όλες τις φωνές του Συμποσίου σε
αρμονία. Την ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
Θερμές ευχαριστίες στους ομιλητές του Συμποσίου Aegean Cuisine (κατά σειρά εισήγησης)
Θάλεια Τσιχλάκη, Δημοσιογράφο Γεύσης και Οίνου
Ζωή Χατζηγιαννάκη, Εικαστικό
Γιάννη Γαβαλά, Εστιατόριο Αρακλειά – Μέλος Δικτύου Aegean Cuisine
Θάνο Τεστέμπαση, Head of Business Development, Knowledge
Ιωάννα Τζαβάρα, Στέλεχος Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς,
Υπουργείο Πολιτισμού
Ιωάννη Χατζηγεωργίου, Ομότιμο Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημήτρη Ρουσουνέλο, Συγγραφέα, συνεργάτη περιοδικού Γαστρονόμος
Απόλλωνος & Λαδοπούλου, Ερµούπολη, 841 00 Σύρος Τ 22810 82346 Φ 22810 86555
E info@cycladescc.gr W e-kyklades.gr
Κατερίνα Μόσχου, Τυροκομείο "Το Πάριον"
Μανώλη Κωβαίο, Παραγωγό Φάβας (Σχοινούσα)
Πέτρο Βαμβακούση, Διευθυντή Οινοποιείου "Βενετσάνος"
Γεράσιμο Σκορδίλη, Παραγωγό μελιού "MeliSyros"
Μαρίνο Σουράνη, Εστιατόριο "Μαραθιά"
Παντελή Ρηγούτσο, Tυροκομείο "Τυροσύρα"
Στέφανο Βακόνδιο, Τυροκομείο "Ζωζεφίνος"
Κώστα Πρέκα, Παραγωγό τοπικών προϊόντων
Ματθαίο Δημόπουλο, Γενικό Διευθυντή Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων
Santo Wines
Ιάκωβο Βαλέρη, Αντιπρόεδρο Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου – ΕΑΣ Νάξου
Δημοσθένη Διαμαντή, Αντιπρόεδρο Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού
Σερίφου
Γιάννη Μανδάλα, Διευθύνοντα Σύμβουλο MastihaShop
Θερμές ευχαριστίες στους ομιλητές και εισηγητές του Ετήσιου Forum του INSULEUR (κατά
σειρά εισήγησης)
Gonzalo Piernavieja Izquierdo, Διευθυντή Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας,
Instituto Tecnológico de Canarias
Πηνελόπη Μπεμπέλη, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βελτίωσης Φυτών και Γεωργικού
Πειραματισμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πέτρο Κόκκαλη, Αντιπρόεδρο Ιδρύματος Κόκκαλη, Ευρωβουλευτή 2019-2024, AGRI-
ENVI
Δρ Αλέξανδρο Στεφανάκη, Πρόεδρο και Επιστημονικό Δ/ντη στην BIOLAB CRETE
Αlicia Bueno, Υπεύθυνη Εξωτερικού Εμπορίου Επιμελητήριου της Μαγιόρκα και μέλος
της Τεχνικής Επιτροπής του INSULEUR
James Ellsmoor, CEO Island Innovation
Απόλλωνος & Λαδοπούλου, Ερµούπολη, 841 00 Σύρος Τ 22810 82346 Φ 22810 86555
E info@cycladescc.gr W e-kyklades.gr
Ελευθέριο Κεχαγιόγλου, Πρόεδρο Δικτύου Μικρών Νησιών Ελλάδας, Αντιπρόεδρο
European Small Islands Federation (ESIN)
Maria Garcies-Ramon, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα Επιτροπής Νησιών CPMR
Τάσο Γιαπάνη, Γενικό Γραμματέα Αγροτικού Συνδέσμου Κύπρου
António Jardim Fernandes, Πρόεδρο Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου
Μαδέρας, Αντιπρόεδρο INSULEUR
Gianni Chianetta, Πρόεδρο Greening the Islands
Ileana Coiana, Μέλος της Επιτροπής Γυναικών Επιχειρηματιών του Εμπορικού
Επιμελητηρίου του Cagliari-Oristano
Μανώλη Κουτουλάκη, Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Διονύσιο – Φρέντη Μπελέρη, Ευρωβουλευτή
Filip Reinhag, Πρόεδρο της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών (CPMR)
Μόσχο Κορασίδη, Μέλος ΕΟΚΕ, Γενικό Δ/ντη Εθνικής Ένωσης Αγροτικών
Συνεταιρισμών
Daniel Borg, Διευθύνοντα Σύμβουλο Εμπορικού Επιμελητηρίου Gozo, Μέλος Τεχνικής
Επιτροπής INSULEUR
Υπηρεσίες φιλοξενίας και επικοινωνίας
Ευχαριστούμε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Ερμούπολης για τις ειδικές τιμές που
έδωσαν για τις υπηρεσίες φιλοξενίας (με αλφαβητική σειρά):
Alma Syros Suites
Argini
Esperance
Onar Syros
Pafsilipon Suites
Palazzo Santa Maria
Shapes Luxury Suites
Syros Soul Luxury Suites

